Συμμετοχή Γκερμπεσαίων στη μάχη με τους Λαλαίους Τούρκους στις 27 Μαρτίου 1821.

Οι Λαλαίοι που ήσαν Τούρκοι σκληροτράχηλοι πολεμιστές, είχαν ειδοποιήσει τους ομοεθνείς τους για την «παρασκευαζόμενην (εις τα Καλάβρυτα) επανάστασιν, προτείνοντες ως μέτρον προκαταληπτικόν την σφαγήν όλων των της πρώτης τάξεως ραγιάδων της επαρχίας» (Γαστούνης και Πύργου). Οι Τούρκοι θορυβημένοι από τα γεγονότα στα Καλάβρυτα αλλά και από διάφορες φήμες ότι η Μεσσηνία έχει πλημμυρίσει από στρατό και επίκειται επίθεση από τον Σισίνη με χιλιάδες στρατού, κατέφυγον εις το Χλουμούτσι.

Στις 27 Μαρτίου 1821, ο Σισίνης[1] μαζί με τον Χαραλ. Βιλαέτη[2] και συνολική δύναμη που την αποτελούσαν 217 Πυργιώτες, 60 (Γ)Κερπεσαίοι εκ των παραχειμαζόντων εν τοις Μαύροις Βουνοίς[3] και 60 άλλοι χωρικοί της Ήλιδος πολιόρκησαν τους Τούρκους που είχαν κλειστεί στο ισχυρό φρούριο Χλεμούτσι. Οι Τούρκοι έκαναν απέλπιδες προσπάθειες να διαλύσουν τους πολιορκητές αλλά απέτυχαν αν και ήσαν πολυαριθμότεροι αυτών. Εκεί πληγώθηκε ο Βιλαέτης στο χέρι και αυτό απεδόθη στον Σισίνη, ότι δηλαδή από ζηλοτυπία θέλησε να τον σκοτώσει. Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης αναφέρει στα απομνημονεύματά του: «…Οι Τούρκοι Γαστουναίοι είχον με τις φαμίλιες τους κλεισθεί εις το παλαιόν φρούριον Φλουμούτσι, όπου είχον πολιορκηθεί παρά των Ελλήνων αρχηγεύοντος του Γεωργίου Σισίνη και Χαραλαμπάκη Βιλαέτη, όπου ο τελευταίος επληγώθη εις την χείραν από έναν Έληνα Καπελήσιον, λέγων ότι ήτο βαλμένος από τους Τούρκους ή δι’ άλλην αγνοείται αιτίαν..», ενώ ο Κ. Ψυχογιός μεταφέρει ως εξής τα λεχθέντα υπό του Γεν. Κολοκοτρώνη: «…Έλλην τις από την Κάπελην επιστόλισε τον Βιλαέτη και τον επλήγωσεν εις την χείρα. Λέγεται ότι ήτο διατεταγμένος από τον Σισίνη να τον φονεύσει όντα ικανό εις τα του πολέμου…»[4]

 Ο Φιλήμων αναφέρει: «Κατ’ αυτήν επληγώθη το αξιολογώτερον πρόσωπον ο Χαραλάμπης Βιλαέτης, (σ)τον δεξιόν βραχίονα εξ αιτίας τοιαύτης. Δύο Κερβεσαίοι[5] στρατιώται εφιλονίκουν δεινώς δι’ έν τουρκικόν πυροβόλιον, αξιούντες αυτό ως λάφυρον, ίδιον και ο είς και ο άλλος. Εν ώ δε ο μεν ηγωνίζετο όπως λάβη αυτό από της ζώνης του άλλου, ο δε ηναντιούτο, το πυροβόλιον ανάπτει, και ο Βιλαέτης, πλησίον τυχών πληγώνεται. Οι περί αυτόν εξεδικήθησαν ευθύς, φονεύσαντες τον φέροντα το πυροβόλιον. Κάμνομεν δε την εξήγησιν ταύτην, καίτοι επουσιώδη, ίνα αναιρέσωμεν την γεννηθείσαν τότε κατά του Σισίνη συκοφαντίαν επί αποπείρα δολοφονίας».

Προς τον Σισίνην, σύμφωνα πάντα με τον Φιλήμονα, απέστειλε εκ Πατρών ο Γερμανός βοηθόν, τον Σαγιάν, και ενώ αναμενόταν η παράδοση των Τούρκων οι οποίοι είχαν περιέλθει σε δεινή θέση, κατέφθασαν 400 Λαλαίοι, υπό τον Κουτσοραΐπαγαν, οι οποίοι χτύπησαν από τα νώτα τους πολιορκητές.

Οι πολιορκητές, Πυργιώτες και Γκερμπεσαίοι, ευρισκόμενοι μεταξύ δύο πυρών και όντας λιγότεροι και απειροπόλεμοι, διελύθησαν και οι Τούρκοι του φρουρίου σώθηκαν. Ο Σισίνης κατέφυγε στην Μανωλάδα βυθισμένος στην απελπισία. Τους Έλληνες κυρίευσε φόβος από τους Λαλαίους αλλά και δειλία κατέλαβε τους οπλοφόρους και τους γύρω κατοίκους, οι οποίοι κατά ομάδες απέπλεαν από τον Πύργο για την Ζάκυνθο. Προς ενθάρρυνση των οπλοφόρων απεστάλησαν οι γιοι του Κολοκοτρώνη Πάνος και Ιωάννης.

(Από το βιβλίο: Αθανασίου Τζώρτζη, Γκέρμπεσι, διαδρομή στους αιώνες…).


[1] Σισίνης Γεώργ.: «επίσημος δια την παλαιάν και ευγενή καταγωγήν του και περίφημος δια την πολιτικήν του δύναμιν κατά την επαρχίαν της Γαστούνης. Υπηρέτησε την πατρίδα στρατιωτικώς και πολιτικώς βοηθούμενος και από τους δύο υιούς του τον Χρύσανθο και Μιχαλάκη. Ήτον ένας εκ των αρχόντων και προκρίτων της Πελοποννήσου. Υπήρξε πρόεδρος των Εθνοσυνελεύσεων και πληρεξούσιος. Εφυλακίσθη εις Ύδραν με τον Θ. Κολοκοτρώνην (Νικηταρά Απομνημονεύματα).

[2] Ο Χαρ. Βιλαέτης ήταν επιφανής οπλαρχηγός του Πύργου που έπεσε ηρωικά στις 16/5/1821 σε μάχη με τους Λαλαίους στου Σμύλα.

[3] Φιλήμονος: Δοκίμιον Ελληνικής Επαναστάσεως. Αθήνα 1860, τ. 3ος, σ. 35   .

[4] Κ. Ψυχογιός εις Ηλειακά ΛΖ (15) 1980, σελ. 101.

[5] Κερβεσαίοι: Γκερμπεσαίοι, οι παραχειμάζοντες στο χωριό κοντά στον Άραξο Γκέρμπεσι.

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα, Ιστορία and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s