Η μάχη στους Λαπαναγούς (μάχη της Καυκαριάς).

Η μάχη αυτή, από τον Φωτάκο στα Απομνημονεύματά του, τοποθετείται στη σειρά πριν τη μάχη της Βλασίας παρ’ ότι όπως παρακάτω αναφέρεται, έγινε στις 26 Αυγούστου του 1827. Σύμφωνα με τον Φωτάκο καπετάνιος των Λαπαναγών ήταν ο Πανάγος Λαπαναγίτης, του οποίου παιδί είχε βαφτίσει ο Πάνος Κολοκοτρώνης. Ο καπετάνιος αυτός δεν είχε προσκυνήσει και εκ του γεγονότος αυτού αλλά και διότι ήσαν κουμπάροι, ο Κολοκοτρώνης τον είχε σε εκτίμηση και ήταν ο άνθρωπος από τον οποίο μάθαιναν οι Κολοκοτρωναίοι τα σχέδια των Τούρκων. Έτσι έμαθαν ότι από τους Λαπαναγούς θα περάσουν οι Τούρκοι. Οι Έλληνες έλαβαν θέσεις πάνω στο βουνό και συγκεκριμένα στη θέση Καυκαριά. Από μέρους των Ελλήνων ήσαν εκεί οι καπεταναίοι: Δημήτριος Πλαπούτας ως αρχηγός, Ν. Πετιμεζάς, Δημήτριος Μελετόπουλος, Φεϊζόπουλος, Ροδόπουλος, Γ. Λύκος, Γιουρούκος ως και ο Παπανίκας μετά Καρυτινών, Καλαβρυτινών, Βοστιτσάνων και Κορινθίων, όπως επίσης και ο Χρίστος Φωτομάρας με εκατό Σουλιώτες. Σύνολο πέραν των οχτακοσίων πολεμιστών. Από την πλευρά των Τούρκων ήταν ο Δελή Αχμέτ με 7.000 Τούρκους και τον Νενέκο με 500 Τουρκοπροσκυνημένους. Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης δεν έλαβε μέρος στη μάχη γιατί είχε φύγει από τον Άη Βλάση και πήγαινε στη Κάπελη της Ηλείας όταν έλαβε την ειδοποίηση για βοήθεια, από τον Πλαπούτα. Ο Πετιμεζάς και ο Μελετόπουλος ήσαν επάνω στην κορυφή του βουνού της Καυκαριάς «μήπως ο εχθρός τους πάρει τις πλάτες», ενώ οι άλλοι είχαν οχυρωθεί στην κατωφέρεια του λόφου όταν εφάνη ο εχθρός. Η μάχη ήταν πεισματώδης και διήρκεσε δύο ημέρες και μια νύχτα. Οι Τούρκοι όσες φορές όρμησαν κατά των Ελλήνων έπαθαν πανωλεθρία όχι μόνο από τα ντουφέκια αλλά και από τις μεγάλες πέτρες που κυλούσαν οι Έλληνες από το βουνό όπου είχαν  κρυφτεί. Σκοτώθηκαν τετρακόσιοι Τούρκοι και τραυματίστηκαν άλλοι διακόσιοι και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς το Διακοφτό λεηλατούντες εκείνα τα μέρη και στη συνέχεια προς την Βοστίτσα.

Ο Τάκης Α. Σταματόπουλος (Οι Τουρκοπροσκυνημένοι και ο Κολοκοτρώνης…) αναφέρει ότι η μάχη έγινε στις 26 Αυγούστου του 1827 και προσδιορίζει ως εξής τις δυνάμεις των Ελλήνων: 100 Σουλιώτες με τον Χ. Φωτομάρα, 500 Καρυτινοί του Παπανίκα, 1.000 με τον Ν. Πετιμεζά, 150 Κορίνθιοι με τον Γ. Χελιώτη και 300 Βοστιτσάνοι με τους Μελετόπουλο, Ροδόπουλο και Φεϊζόπουλο. Επίσης αναφέρει ότι οι απώλειες των Ελλήνων ήσαν ελάχιστες, τρεις σκοτωμένοι και δέκα ελαφρά πληγωμένοι. Τις απώλειες των Τούρκων υποτιμά σε 100 – 150 ο Κολοκοτρώνης με τον γιο του τον Γενναίο, ίσως γιατί δεν έλαβαν μέρος στην σημαντική εκείνη μάχη στην οποία δεν δίνουν την ανάλογη έκταση. Στη συνέχεια απόσπασμα υπομνήματος των καπεταναίων: Πλαπούτα, Ν. Πετιμεζά και Δ. Μελετόπουλου προς τον Κολοκοτρώνη: «…εσκοτώθησαν 400 και δεκαέξ οφεικκιάλοι και ένας μπίγμπασης σημαντικός του Ιμπραήμ, οπού ήτο μετά του εδώ Ντελή Αχμέτ Πασά…και είχε και 20.000 γρόσια επάνω του»

Ο Δημ. Τσιλλύρας (Αγία Λαύρα…Πάτρα 1966) γράφει για τους Λαπαναγούς: «Το χωρίον τούτο, με την πολυσέβαστον Μονήν της Παναγίας, Μακελλαριάς καλουμένης, είχεν ως περίφημον καταφύγιον κατά τον ιερόν αγώνα, τον λεγόμενον «Βράχον του Γερακοβουνίου» (διαμονής γερακιών) με πολλάς ζώνας καταφύτους, πολλά σπήλαια και σκοπιάς, καλουμένας πόρτας κ.λ.π. που λέγεται ότι άλλοτε ήτο μικρός Ναός της «Καταφυγιωτίσσης» Παναγίας. ΒΑ του χωρίου είναι η ιστορική Καυκαριά, όπου ο Δ. Πλαπούτας και Γεν. Κολοκοτρώνης με τας περιφήμους «κούλιας των», τον Αύγουστον του 1827, με 1.500 ανέκοψαν τον Ιμβραήμ προχωρούντα και εν σκληρά μάχη συνέτριψαν τον Δελή Αχμέτ πασάν των Πατρών, ο οποίος με τον Νενέκον και άλλους προσκυνημένους ήλθον εδώ με 7.000 άνδρας δια Δεμεστίχων και τους απέκρουσαν με κυλιομένους λίθους εις θέσιν Πλατόν και Αγ. Αθανάσιον, όπου μέχρι πρότινος ευρίσκοντο και οστά Τούρκων σάπια κατά χώραν, σώζονται δε τα ταμπούρια των Ελλήνων. Η μάχη της Καυκαριάς, εις την οποία μετέσχον πλείστοι Καλαβρυτινοί, είναι η τελευταία ιστορική μάχη του ιερού αγώνος εν Καλαβρύτοις…».

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα, Ιστορία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s