Περί Καμενίτσας.

Η λέξη Καμενίτσα, η οποία είναι ονομασία του  Πείρου ποταμού, αλλά και του οικισμού του δημοτ. διαμερίσματος Αλισσού στο νομό Αχαΐας που είναι χτισμένος δίπλα στο ποτάμι, υποστηρίζεται αφ’ ενός ότι προέρχεται από το Ελληνικό Κάμινος [= 1) καμίνι, φούρνος των μεταλλουργών, των κεραμέων, των ασβεστοποιών κ.λ. 2) (σπν. γωνιά ή θερμάστρα (Βυζάντιος)], και αφ’ ετέρου θεωρείται σλαυϊκή. Ο Wasmer λέει ότι σημαίνει «ποταμός με λίθους», αλλά ο Πείρος ποταμός που ονομάζεται και Καμενίτσα στο τελευταίο του τμήμα, από το ομώνυμο χωριό, δεν έχει λίθους ιδιαίτερης μνείας  (Τριανταφύλλου, Λεξικό.).

Ο Wasmer αναφέρει: «1. Καμενίτζα μία θέση αντί της αρχαίας λενος μεταξύ Πάτρας και Δύμης, Καμενίτζα Phrantzes στη σελ. 148, 5, βλ. επίσης Παπαγεωργίου BZ III 289α Δείτε το Caminza : Lo castello de la Γ. Α. 1364 στο Hopf, Chroniques 228ο Επίσης, ένα Steinort: SKR Kamenica, Λέτσος και Βουλγαροκτόνος. Το όνομα είναι Σλαβικό και είναι παντού συχνό. NHG επίσης Chemnitz βάση. 2 . Καμενίτσα ένα ποτάμι νότια της Πάτρας, AltGr. Περος, Πίερος εκβάλλει στον κόλπο της Πάτρας, βλ. Philippson, Πελοποννήσου 259? Gerland, κατά πηγές s. ως “ροή πέτρα” του προηγούμενου. Δείτε ρωσική Flußnämen  Kamenica , UKR  Kamenyća  κλπ.  Πανομοιότυπη με την προαναφερθείσα ON Καμενίτζα είναι το κατάλληλο μέρος για Καμινίτσα Nuch., Απ. Stat., Lex, συμπεριλαμβανομένων Hilferding I Pogodin 293 και 79 κ.ε. Σύμφωνα με τον Ρ. ‘s πληροφορία είναι το όνομα του ποταμού Περος Καμενίτσα μόνο στο τμήμα μεταξύ Καμενίτσας της πόλης και τις εκβολές. Για τη σύγχρονη παράδοση τον τρόπο είναι σημαντικό το ότι R. ΙΙ 38 και 84 κυμαίνεται μεταξύ των ορθογραφιών Καμενίτσα και Καμινίτσα».

Ο Fallmerayer (Ιστορία της Χερσονήσου του Μοριά κατά το Μεσαίωνα (σελ. 258) που γράφτηκε το 1829, αναφέρει: «…Επιπλέον στις σλαβικές χώρες κανένα όνομα δε συναντάται πιο συχνά απ’ ό,τι τα Καμενίτζα, Βέρμπενα και Μπρίστιτσα. Το κάμεν σημαίνει πέτρα, τα Καμενίτσα και Κέμνατα (Kematen στα γερμανικά) μια πετρώδη περιοχή ή έναν οικισμό με πέτρινο τείχος. Από τα σύνορα της Αρκαδίας στο Μοριά μέχρι την παραλία της Βαλτικής υπάρχουν τουλάχιστον σαράντα πολίχνες, πόλεις και ποταμάκια που ονομάζονται Καμενίτσα… Ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Τριταία και Δύμη υπήρχε ένα βουνό όλο πέτρα (όρος πετρώδες), που λεγόταν Σκόλλις ή Ωλενία Πέτρα από την κοντινή Ώλενο. Από τα τρία μέρη Τριταία, Δύμη και Ώλενο εδώ και καιρό δεν υπάρχει πια ούτε πέτρα∙ αλλά τα παλιά βράχια του βουνού υπάρχουν ακόμη και σήμερα όπως άλλοτε, και κοντά του βρίσκεται η σλάβικη μικρή πόλη Καμενίτζα, δίπλα στον ποταμό που κατεβαίνει από το βουνό και ονομάζεται κι αυτό Καμενίτζα. Μ’ αυτά ας παραβληθεί η Καμενίτζα, Κάμεντσα ή Κάμεν στην Κράινα, η Καμενίτζα στην Ιλλυρία, η Καμενίτζα στη Σερβία, η Καμενίτζα στη Σλοβενία, στη Μοραβία και στη Βοημία (σχεδόν σε κάθε νομό), η Καμενίτζα στην Άνω Σιλεσία, στο Λάουτζιτς, στη Σαξωνία και κοντά στο Γκέζεν στην πρωσική Πολωνία….».

Ο Σ. Θωμόπουλος  στην ιστορία των Πατρών, αναφέρει ότι η λέξη είναι σλαβική και σημαίνει μικρή πέτρα.

Ο Ν. Γ. Πολίτης, ως πρόεδρος της επιτροπής για τη μελέτη των τοπωνυμιών της Ελλάδος,  το 1916, αναφέρει ότι το όνομα Καμενιάνοι «προέρχεται από βυζαντινό οικογενειακό όνομα, από το οποίο πιθανώτατα εσχηματίσθη και η συνηθεστάτη εν ελληνικαίς χώραις τοπωνυμία Καμενίτσα ή Καμινίτσα».

Σημείωση: για τα χωριά, Κεράσοβα, Βερσοβά, Σουδενά, Καλάνιστρα, Κάλανο, Σοπωτό, Μποντιάδες Καλαβρύτων, Κομπηγάδι-Παπαντώνη, για τα οποία διακρίνω ότι ζητούνται στοιχεία, σας ενημερώνω ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία από έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για περισσότερα παρακαλώ στείλτε μήνυμα στο mail του blog.

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα, Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s