Περί του Γκέρμπεσι… συνέχεια.

 Ο Προφήτης Ηλίας σήμερα.

 Όπως έχει προαναφερθεί το χωριό σήμερα δεν κατοικείται κατά τους χειμερινούς μήνες. Αποτελεί όμως και κατ’ αυτήν την περίοδο πόλο έλξης επισκεπτών που θέλουν να δουν τη φύση αλλά και πολλών κυνηγών αφού αγροτικοί δρόμοι οδηγούν στα γύρω βουνά που μπορεί να βρουν τα θηράματα.

Γίνεται γραφικότερο όταν το χιόνι σκεπάζει την περιοχή και αυτό συμβαίνει συχνά τον χειμώνα οπότε και αρκετοί κάτοικοι του καλοκαιριού επισκέπτονται τα σπίτια τους.

Αρκετά παλαιά σπίτια πετρόκτιστα με τις γραφικές πλακόστρωτες στέγες είχαν γκρεμιστεί. Ξαναχτίστηκαν μερικά από αυτά από απογόνους παλαιών Γκερμπεσαίων με σύγχρονο τρόπο και υλικά και με τα κεραμίδια να κοκκινίζουν τις στέγες τους. Αλλά και κάποιοι ξένοι έχουν αγοράσει γη και έχουν κάνει σπίτια στο χωριό. Ίσως τα επόμενα χρόνια να είναι καλύτερα για αυτό το ορεινό χωριουδάκι αλλά και για όλα τα άλλα της περιοχής…

Το ΄Μάη και στις αρχές του καλοκαιριού αρκετοί κτηνοτρόφοι καταγόμενοι από το χωριό αυτό και διαμένοντες κατά τους χειμερινούς μήνες στους οικισμούς Αγριλιά, Στεφάνη (Γκερμπεσαίικα) στο Μπρακουμάδι (Βασιλικό) ή στα Μέσα καιΈξω Γκέρμπεσι του Αράξου ή και αλλού ανεβάζουν τα κοπάδια τους στα βουνά του Γκέρμπεσι και έτσι η περιοχή αποκτάει ζωντάνια. Αλλά και άλλοι πλην των κτηνοτρόφων και των οικογενειών τους, ανεβαίνουν το καλοκαίρι στο χωριό αυτό και  το περνούν στη δροσιά, την ηρεμία και την ησυχία.

Περί το 2002 ασφαλτοστρώθηκε και το υπόλοιπο κομμάτι του δρόμου που οδηγεί από την κεντρική οδική αρτηρία Πατρών – Καλαβρύτων στο χωριό και κάνει έτσι ευκολότεροι την επίσκεψη σ’ αυτό. Αρχικά είχε φτιαχτεί χωματόδρομος κατά τα έτη 1964 – 1966.

Το χειροκίνητο τηλέφωνο με μανιατό «μπήκε» στο χωριό το 1963 – 1964, ενώ την τελευταία πενταετία έχουν μπει αυτόματα, σύγχρονα τηλέφωνα σε αρκετά σπίτια.

Η ηλεκτροδότηση του χωριού έγινε το 1985.

Όποιος επισκέπτεται το χωριό, στην είσοδο, συναντάει την μικρή του πλατεία με τα τεράστια πλατάνια[1]. Εκεί δίπλα ακριβώς από την εκκλησία της Παναγίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Γκέρμπεσι», στήθηκε ηρώο υπέρ των πεσόντων του χωριού συνολικής δαπάνης περίπου 1.200.000 δρχ. και τα αποκαλυπτήρια αυτού έγιναν στις 18-8-1996. Σ’ αυτό έχουν αναγραφεί τα παρακάτω:

    ΤΙΜΗ ΣΕ ΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΦΥΛΑΓΟΥΝ  ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ.

                         ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

                                      1917 – 1922

1. ΚΟΛΛΙΑΣ     ΓΕΩΡΓΙΟΣ    ΤΟΥ    ΧΑΡΑΛ.

2. ΚΟΛΛΙΑΣ     ΗΛΙΑΣ    ΤΟΥ    ΧΑΡΑΛ.

3. ΚΟΛΛΙΑΣ     ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ    ΤΟΥ    ΧΑΡΑΛ.

4. ΚΟΛΛΙΑΣ     ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ    ΤΟΥ    ΘΕΟΔ.

5. ΚΟΛΛΙΑΣ     ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ    ΤΟΥ    ΦΩΤΙΟΥ.

6. ΚΟΡΔΑΣ       ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ       ΤΟΥ    ΚΩΝ/ΝΟΥ.

7. ΚΟΡΔΑΣ       ΠΕΤΡΟΣ       ΤΟΥ    ΗΛΙΑ.

8. ΜΟΥΡΤΑΣ     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   ΤΟΥ    ΚΩΝ/ΝΟΥ.

9. ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ   ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ    ΤΟΥ   ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

10. ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ   ΚΩΝ/ΝΟΣ    ΤΟΥ   ΧΡ.

11. ΠΛΩΤΑΣ      ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ   ΤΟΥ     ΣΠΗΛΙΟΥ.

12. ΠΛΩΤΑΣ      ΚΩΝ/ΝΟΣ   ΤΟΥ     ΣΠΗΛΙΟΥ.

13. ΣΚΟΝΔΡΑΣ   ΑΝΤΩΝΙΟΣ  ΤΟΥ  ΑΝΔΡΕΑ.

14. ΣΚΟΝΔΡΑΣ   ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΤΟΥ  ΑΝΔΡΕΑ.

15. ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ   ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ.

16. ΤΑΠΕΙΝΟΣ    ΧΡΗΣΤΟΣ   ΤΟΥ   ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

                               1940 – 1944

 17. ΚΟΛΛΙΑΣ   ΚΩΝ/ΝΟΣ    ΤΟΥ   ΧΡΗΣΤΟΥ.

18. ΚΟΛΛΙΑΣ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   ΤΟΥ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

19. ΚΟΡΔΑΣ    ΑΝΤΩΝΙΟΣ    ΤΟΥ   ΑΝΔΡΕΑ.

20. ΚΟΡΔΑΣ    ΓΕΩΡΓΙΟΣ      ΤΟΥ   ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.

21. ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ   ΤΟΥ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.

22. ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ   ΚΩΝ/ΝΟΣ   ΤΟΥ   ΖΑΦΕΙΡΗ.

23. ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   ΤΟΥ   ΑΝΔΡΕΑ.

24. ΠΛΩΤΑΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ  ΤΟΥ   ΧΡΗΣΤΟΥ.

25. ΣΚΟΝΔΡΑΣ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   ΤΟΥ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

26. ΤΑΠΕΙΝΟΣ   ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ    ΤΟΥ   ΓΚΟΛΦΙΝΟΥ.

Οι κάτοικοι του χωριού πολέμησαν ηρωικά και με αυταπάρνηση σε όποιον πόλεμο και αν κλήθηκαν να μετάσχουν, γιατί είχαν και έχουν μέσα τους έντονο το πατριωτικό συναίσθημα.

Κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία και την καταστροφή της Σμύρνης βρισκόντουσαν εκεί σαράντα Γκερμεσαίοι. Αλλά και στην Αλβανία έκαναν το καθήκον τους όσοι μετείχαν στον πόλεμο. Είναι γνωστό ότι πολλοί γύρισαν με τα πόδια από την Αλβανία και όταν μάθαιναν ότι γύριζαν οι στρατιώτες τους περίμενε όλο το χωριό με αγωνία και ανυπομονησία. Το ίδιο συνέβη και κατά τον εμφύλιο. Πολλοί όμως δεν γύρισαν ή και άλλοι γύρισαν τραυματίες και ανάπηροι επιτελώντας το χρέος προς την πατρίδα. Αξίζει τιμή και δόξα σ’ όσους πολέμησαν και άφησαν τα κόκκαλά τους στα πεδία των μαχών, σ’ εκείνους που τραυματίστηκαν και γύρισαν ανάπηροι αλλά και σε εκείνους που στάθηκαν πιο τυχεροί και γύρισαν σώοι.

 Το παραπάνω μνημείο αποδίδει φόρο τιμής στους νεκρούς. Φόρος τιμής όμως θα πρέπει ν’ αποδοθεί και στους τραυματίες και τους αγωνιστές, σε όλους εκείνους που γύρισαν αλλά έμειναν ανάπηροι πολεμώντας στα διάφορα πολεμικά μέτωπα, διότι είναι γνωστό ότι πολλοί προσέφεραν τις υπηρεσίες στην πατρίδα για πάρα πολύ χρονικό διάστημα. Επίσης φόρος τιμής θα πρέπει ν’ αποδοθεί και σ’ εκείνους που από αγνά πατριωτικά αισθήματα ωθούμενοι, αντιστάθηκαν με όποιο τρόπο είχε ο καθένας πρόσφορο, στους Γερμανούς και Ιταλούς καταχτητές.

Οι ημέρες που ζούμε αλλά και η εθνική γιορτή που θα εορτασθεί σε δύο ημέρες επιβάλλουν να μην ξεχνάμε αυτούς που με τον αγώνα τους, το αίμα και τη ζωή τους συνέβαλλαν στην ελευθερία της πατρίδος που σήμερα πάλι βρίσκεται σε δοκιμασία σκληρή.

Θέλω να τονίσω ότι καταβάλλω προσπάθεια να συγκεντρώσω πληρέστερα στοιχεία για όλους τους αγωνιστές από το Γκέρμπεσι και να τα καταχωρήσω εδώ και γι’ αυτό προσβλέπω στη  βοήθειά σας.


[1] Τα πλατάνια αυτά που είναι αιωνόβια πλέον, σύμφωνα με τον αείμνηστο Απόστ. Ανδρ. Σκόνδρα, έχουν φυτευτεί το 1905 αφού έφεραν τα μικρά φυτά από τον μύλο του Διδάχου, στα Δεντρά, όπου πήγαιναν ν’ αλέσουν τα δημητριακά τους.

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα, Ιστορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s