Το Σωματείο «Γκέρμπεσι».

(Όσα αναφέρονται στη συνέχεια, είχαν καταγραφεί στο βιβλίο μου: «Γκέρμπεσι, διαδρομή στους αιώνες» το 2003).

Το Σωματείο με την επωνυμία «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΚ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ Ή ΓΚΕΡΜΠΕΣΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ – ΤΟ ΓΚΕΡΜΠΕΣΙ» εγκρίθηκε με την με αριθ. 166/91 απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά και καταχωρήθηκε με Αριθμό Μητρώου 3389 στο Πρωτοδικείο Πειραιά στις 16-3-1992.

 Η έκτακτη Γενική Συνέλευση έγινε στις 14-12-1990 και ψήφισε κατ’ άρθρο και στο σύνολό του το καταστατικό.

 Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή η οποία, μεταξύ των άλλων, μερίμνησε για την αναγνώριση και εγγραφή του στο Πρωτοδικείο, καθώς και για την σύγκλιση της πρώτης Γενικής συνέλευσης για εκλογή οργάνων απετελείτο από τους:

            1. Πλώτα Χαράλαμπο

            2. Τζώρτζη Αθανάσιο

            3. Κόρδα Διονύσιο

            4. Παπαζαφείρη Κωνσταντίνο, και

            5. Πλώτα Αντώνιο.

Πέραν των παραπάνω πέντε που απετέλεσαν και τα ιδρυτικά μέλη με πρωτοβουλία του πρώτου εξ’ αυτών, στο ιδρυτικό αναγράφονται και άλλα εικοσιτρία μέλη: 1. Πλώτας Ηλίας (Πετρούπολη),, 2. Σκόνδρας Απόστολος, 3. Σκόνδρας Βασίλειος, 4. Πλώτας Νικόλαος (Βασιλικό), 5. Σκόνδρας Θεόδωρος (Μπεγουλάκι),, 6. Παπαζαφείρης Χαράλαμπος, 7. Στρατίκης Χρήστος (Καγκάδι), 8. Πλώτας Νικόλαος (Μπεγουλάκι), 9. Σκόνδρας Δημήτριος του Ανδρέα, 10. Σκόνδρας Κωνσταντίνος του Ανδρέα, 11. Πλώτας Γεώργιος του Παναγιώτη, 12. Πλώτας Νικόλαος του Αλεξίου, 13. Τζώρτζης Νικόλαος του Δημητρίου, 14. Πλώτας Ανδρέας του Δ., 15. Πλώτας Δημήτριος Του Χ., 16. Κόρδας Βασίλειος του Στ. 17. Παναγόπουλος Παναγιώτης, 18. Κόρδας Γιάννης του Τ., 19. Κόρδας Γεώργιος του Τ., 20. Κόρδας Χρήστος του Τ., 21. Πλώτας Νικόλαος του Παναγ.  22. Πλώτας Παναγιώτης του Νικολ., 23. Κόρδας Γεώργιος του Σίλ.

Σκοπός του Σωματείου αυτού σύμφωνα με το καταστατικό του, και επιγραμματικά, είναι:

«α) Η αλληλοϋποστήριξη των μελών και κάθε άλλου που κατάγεται από το χωριό Προφήτης Ηλίας Καλαβρύτων και κατοικεί στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα ή αλλού.

β) Η χρηματική ή άλλη βοήθεια κάθε απόρου μέλους ή άλλου καταγόμενου από τον Προφήτη Ηλία.

γ) Η κατασκευή και συντήρηση κοινωφελών έργων στην ιδιαίτερη πατρίδα των μελών.

δ) Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην γενέτειρά μας, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας, δηλαδή διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές, ίδρυση βιβλιοθήκης κ.λ.π.

ε) Η αναζωπύρωση και σύσφιξη των σχέσεων των καταγομένων εκ του Προφήτου Ηλία.»

Το πρώτο Διοικητικό συμβούλιο, που εξελέγη στις εκλογές της 21-10-1995 και συγκροτήθηκε σε σώμα στις 19-11-1995,  απετέλεσαν οι: Πλώτας Χαράλαμπος του Παναγιώτη, Πρόεδρος. Κόρδας Βασίλειος του Σταύρου, Γραμματέας. Κόρδας Διονύσιος του Τόγια, ταμίας. Πλώτας Δημήτριος του Θεοφάνη, αντιπρόεδρος και Σκόνδρας Νικόλαος του Ανδρέου, μέλος.

Το δεύτερο Διοικητικό συμβούλιο, που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 12-7-1998,  απετέλεσαν οι: Κόρδας Βασίλειος του Σταύρου, Πρόεδρος. Σκόνδρας Απόστολος του Ανδρέα, Γραμματέας. Κόρδας Διονύσιος του Τόγια, ταμίας. Πλώτας Χαράλαμπος του Παναγιώτη, αντιπρόεδρος και Πλώτας Δημήτριος του Στεφάνου, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων.

Το τρίτο Διοικητικό συμβούλιο, που εξελέγη στις εκλογές της 17-6-2000 συγκροτήθηκε σε σώμα που το  απετέλεσαν οι: Πλώτας Χαράλαμπος του Παναγιώτη, Πρόεδρος. Παπαζαφείρης Κωνσταντίνος του Ανδρέα, Γραμματέας. Πλώτας Δημήτριος του Στεφάνου, ταμίας. Πλώτας Σπήλιος του Βασιλείου, αντιπρόεδρος και Κόρδας Παναγιώτης του Γ., υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων.

Κατά τις  εκλογές της 1-9-2002 ψήφισαν 160, έγκυρα 160. Έλαβαν για το Δ. Σ. :

  1. Πλώτας Χαράλαμπος του Παναγιώτη ψήφους       130
  2. Σκόνδρας Αντώνιος του Κων.             ψήφους       117
  3. Πλώτας Χρήστος του Ανδρέα             ψήφους       102
  4. Πλώτας Γεώργιος του Αλ.                   ψήφους        94
  5. Καγκελάρης Κανέλος του Μιχ.           ψήφους        77
  6. Παπαζαφείρης Κων/νος του Α.           ψήφους         56
  7. Σπηλιόπουλος Νικόλαος του Γ.           ψήφους        22

Εκλέγονται οι πέντε πρώτοι τακτικοί για το Δ. Σ. οι δε υπόλοιποι δύο αναπληρωματικοί.

Όλοι αυτοί προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στον σύλλογο αυτόν και εργάστηκαν με αγάπη για τον τόπο και τους κατοίκους του. Καθιερώθηκε να γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις την πρώτη Κυριακή μετά της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, οπότε γίνεται επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφανιών, αγώνας για την «κουλούρα» και ακολουθεί πλούσιο τραπέζι με «βραστή γίδα» και άλλες νοστιμιές της περιοχής που είναι προσφορά του συλλόγου, και γλέντι στην πλατεία.

Ο σύλλογος συνέβαλε αποφασιστικά στην διατήρηση της ενότητας των καταγομένων από το Γκέρμπεσι και με παρεμβάσεις και διαβήματά του στην αποπεράτωση της ασφαλτόστρωσης ολόκληρου του δρόμου μέχρι το χωριό το 2002. Επίσης μερίμνησε για την δεντροφύτευση  δρόμων του χωριού και την τοποθέτηση πινακίδων. Εκδίδει δε στις αρχές κάθε έτους  ημερολόγιο στο οποίο με φωτογραφικό υλικό προβάλλονται οι ομορφιές του τόπου.

Σύμφωνα με όσα μου εκμυστηρεύτηκε ο φίλος  Χαράλαμπος Πλώτας, ο οποίος είναι εκ των πρωτεργατών του συλλόγου, μέλημά τους είναι να αναβαθμίσουν το καφενείο στην πλατεία του χωριού που είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας της Παναγίας, σε πολιτιστικό κέντρο και μουσείο ορεινής κτηνοτροφίας, ύστερα από άδεια που έχει δοθεί από την Μητρόπολη. Επίσης η κατασκευή προσκυνηταρίου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου όπως και αλλού έχει αναφερθεί. Για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις αυτές αξίζουν επαινετικοί λόγοι στον πρόεδρο και σε όλα τα μέλη του Δ. Σ. του συλλόγου.

[Από τότε μέχρι σήμερα (2011) πέρασαν αρκετά χρόνια και το ίδιο σωματείο συνεχίζει τη δραστηριότητά του και την προσφορά του. Δεν έχω λεπτομερή αποτίμηση και απολογισμό των δράσεών και δεν αποτολμώ περιληπτική και μη συγκεκριμένη αναφορά. Θα πρέπει να τονίσω όμως ότι άτομα με καταγωγή από το χωριό αυτό προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους και συμβάλλουν στην έστω ελλιπή σύσφιξη των δεσμών των καταγομένων από το Γκέπμπεσι. Αυτό αποτελεί ουσιαστική παράμετρο προσφοράς και επαινετής προσπάθειας.]

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα, Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s