Το επώνυμο Τζώρτζης…

Με αφορμή το ερώτημα που για δεύτερη, αν δεν κάνω λάθος, φορά βάζει κάποιος «επισκέπτης» αυτού εδώ του blog, σχετικά με την προέλευση του επωνύμου Τζώρτζης, γνωρίζω τα εξής:

1. σε ότι αφορά γενικά το επώνυμο Τζώρτζης, αυτό λέγεται ότι έχει Βενετσιάνικη προέλευση και είναι παραλλαγή του «Γιώργος», (George). Όπως και σε άλλο άρθρο αναφέρω, οικογένειες Τζώρτζη, αναφέρονται το 1852, Ντε Τζώρτζη το 1505 εκ Βενετίας και άλλη εκ Ταράντου και Δετζώρτζη (De Giorgio) εκ Τάραντος, ετέρα εκ Μπάρι 1594 και άλλη εκ Κύπρου 1588, εκ Κων/πόλεως το 1623 και ετέρα το 1817 κ.ο.κ.

2. Σε ότι αφορά το δικό μου επώνυμο Τζώρτζης: Το επώνυμό μας πριν τι δεκαετία του 1890-1900 ήταν Κολιόπουλος. Το άλλαξε ο πρόγονός μου τότε διότι, απ’ όσα ο αείμνηστος παππούς μου μου είχε πει, τσαμπάσης ών ο παππούς του, χρωστούσε λεφτά και για να μην τον βρούνε άλλαξε το επώνυμό του. Το ερώτημα γιατί το έκανε Τζώρτζης δεν μπορώ με ακρίβεια να το απαντήσω σήμερα. Ίσως μελλοντικά να έχω αυτή την ικανοποίηση. Πάντως μπορώ να πώ ότι Κολιόπουλοι ήσαν οι Πλαπουταίοι, των οποίων ο γενάρχης Κόλιας Πλαπούτας είχε τη μία εκ των δύο γυναικών του που ήταν το γένος Τζώρτζη. Πιθανό λοιπόν είναι ο πρόγονός μου να έβαλε το επώνυμο του γένους της γιαγιάς του. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι τα κύρια ονόματα συμφωνούν με την πατριαρχική συνήθεια το εγγόνι και μάλιστα το πρώτο να παίρνει το όνομα του παππού του. Σε ότι αφορά τη διαδοχή των γενεών, λείπει μία γενιά για να δέσει αυτήν η υπόθεση που κάνω.

This entry was posted in Άρθρα, Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s