Γκέρμπεσι – Μουρίκι

Ο κύριος Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (k.kamenianitis@gmail.com), τον οποίο ευχαριστώ πολύ, μου έστειλε το παρακάτω απόσπασμα από το δυσεύρετο βιβλίο του αειμνήστου ιστορικού της επαρχίας Καλαβρύτων Γ. Παπανδρέου, που αναφέρεται στα χωριά Γκέρμπεσι και Μουρίκι.

Γκέρμπεσι από Παπανδρέου

Σε ότι αφορά την μετονομασία σε Τριταία, θα πρέπει να επισημάνω, όπως και άλλοτε έχω αναφέρει, ότι: Ο αείμνηστος Γ. Πανδρέου, για να κάνει την λαθεμένη αυτή πρόταση, προφανώς βασίστηκε στα μέχρι τότε γνωστά στοιχεία των αρχαιολόγων και κυρίως στον Von Duhm (Mitteil d’ arch. Inst. In Athen, 1878III 71 – ATHINISCE MITTEILUNGEN 3 1878), ο οποίος θεώρησε λαθεμένα τότε (1878) ότι η Τριταία ευρίσκετο εκεί όπου το Καστρίτσι, δηλαδή εκεί κοντά όπου προσδιορίζονται οι πόλεις Μαρτόπολις και Γρανμπόπολις, στην περιοχή όπου στρίβει ο δρόμος για το Μουρίκι. Αυτό υποστηρίχθηκε και από άλλους αρχαιολόγους. Αργότερα όμως οι αρχαιολόγοι αποσαφήνισαν ότι εκεί πλησίον βρίσκεται  το αρχαίο Λεόντιο αφού η Τριταία απεδείχθη ότι βρισκόταν στην πεδιάδα μεταξύ Ερυμάνθου και Σανταμεριάνικου βουνού, κοντά στην Αγία Μαρίνα (Σταυροδρόμι). Επειδή ο Παυσανίας[1]είχε αναφέρει ότι η απόσταση μεταξύ αρχαίων Φαρών και Τριταίας ήταν 120 στάδια, η θέση που προαναφέρθηκε κοντά στην Αγ. Μαρίνα η οποία επαληθεύει αυτή την απόσταση, παρά το Καστρίτσι από το οποίο η απόσταση είναι πενταπλάσια, αποτελεί σύμφωνα και με ανασκαφές που διενήργησε εκεί ο Π. Α. Νεραντζούλης τον ακριβή τόπο της αρχαίας Τριταίας.

Σύμφωνα με τον Καλαβρυτινό Γ. Παπανδρέου, στις αρχές του αιώνα στο σ’ αυτό το μέρος το Καστρίτσι δηλαδή, κάποιοι γιατροί έκαναν ανασκαφές για να βρουν τον θησαυρό που σύμφωνα με την παράδοση είχαν κρύψει εκεί οι 7 βασιλείς και ματαίως προσπάθησαν να τον αφαιρέσουν ένας γελαδάρης και ο ηγούμενος μιας καταστραφείσης μονής, οι οποίοι έμαθαν από επιγραφή ότι «μόνο δια του σιδηρού χόρτου θα αφαιρεθεί ποτέ ο θησαυρός ο χωσθείς υπό των 7 βασιλέων»!


[1] Ο Παυσανίας γράφει μεταξύ άλλων για την Τρίτεια στα «Αχαϊκά»: «Η Τρίτεια είναι και αυτή Αχαϊκή πόλις, είναι κτισμένη εις τα ενδότερα, αλλά και αυτή υπάγεται εις τας Πάτρας, κατά παραχώρησιν υπό του αυτοκράτορος. Από τας Φαράς μέχρι της Τριτείας είναι 120 στάδια.…»
Advertisement
This entry was posted in Άρθρα, Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s