Για τους Σαβανούς συνέχεια…

Σε συνέχεια της καταχώρησης: «Περί Σαβανών (ή Καλλιφωνίου)…» που έγινε στις 2.11.2011, προσθέτω τους εξής με καταγωγή από το ίδιο χωριό:

Μήτζος Γεώργιος: από Σαβανούς. Με αίτησή του προς το Δήμαρχο Καλλιφωνίας, που συντάχθηκε στην Κέρτεζη στις 22 Νοεμβρίου 1841 ζητάει να αποσταλεί η αίτησή του αυτή στην αρμοδία επιτροπή για την απονομή αριστείου για την προσφορά του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Στο περιθώριό του, το έγγραφο, φέρει σημείωση του Δημάρχου που πιστοποιεί την ύπαρξη του ονόματος του αιτούντος καθώς και ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για κανένα πλημμέλημα. Επίσης υπάρχει η σημείωση: «Σιδηρούν» με υπογραφές να ακολουθούν. Στην αίτηση αυτή αναφέρει ότι επισυνάπτει πιστοποιητικό οπλαρχηγών που αποδεικνύει τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα. Το συνυποβαλλόμενο πιστοποιητικό έχει ως εξής:

«[177]/ Πιστοποιητικόν/ Πιστοποιούμεν οι υποφαινόμενοι ότι ο κύριος Γεώργιος Μήτζος  εκ του χωρίου Σαβανών του δήμου Καλλιφωνίας  της επαρχίας Κυναίθης, υπηρέτησε προς την πατρίδα στρατιωτικώς άμα αρξαμένου του υπέρ αυτής ιερού αγώνος,  παρευρεθείς εις τας μάχας Καλαβρύτων, Π. Πατρών, Τριπόλεως, Λεβιδίου, Κορίνθου, Ακράτας και Πουσίου  καθώς και εις άλλους  ακροβολισμούς, δείξας  παραδειγματικήν γενναιότητα και υπακοήν προς τους ανωτέρους του./ Γνωρίζοντες τας προς την πατρίδα πιστάς και μετά ζήλου εκδουλεύσεις του ρηθέντος Γεωργίου Μήτζου  του επαφείομεν  το παρόν δια να του χρησιμεύση όθεν ανήκει./ Καλάβρυτα την 10 Νοεμβρίου 1841/ Β. Πετιμεζάς/ συνταγματάρχης/ Γ. Λεχουρίτης/ ταγματάρχης/ Ανδρέας Πετιμεζάς/ λοχαγός/ Σ. Καρασπύρος/ λοχαγός».

Στη συνέχεια υπάρχει επικύρωση της γνησιότητας των υπογραφών από τον δήμαρχο Καλαβρύτων.

(Γ.Α.Κ. φ. 94).

Καραντουσντούκης Γεωργάκης: από Σαβανούς, Καλαβρύτων. Σε αίτησή του για τη χορήγηση αριστείου, που συντάχθηκε στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου 1844 και απευθύνεται προς την επί των Στρατιωτικών Γραμματεία της Επικρατείας, αναφέρει ότι κατάγεται από το χωριό Σαβανοί της επαρχίας Καλαβρύτων, ότι υπηρέτησε στρατιωτικώς την πατρίδα έχοντας υπό την οδηγία του πενήντα στρατιώτες και ότι από το επισυναπτόμενο πιστοποιητικό αποδεικνύονται οι προς την πατρίδα υπηρεσίες του. Το επισυναπτόμενο πιστοποιητικό έχει ως εξής:

«[3115/ 023]/ Πιστοποιητικόν/ Πιστοποιούμεν οι υποφαινόμενοι ότι ο κ. Γεωργάκης Καραντουσντούκης εκ χωρίου Σαβανούς και επαρχίας Καλαβρύτων εκ πρώτης στιγμής του υπέρ ανεξαρτησίας αγώνος μέχρι τέλους αυτού δεν έλειψε του να υπηρετήση την πατρίδα, παρευρεθείς εις πολλάς κατά των εχθρών εκστρατείας και μάχας υπό την οδηγίαν διαφόρων οπλαρχηγών (είχε και υπό την οδηγίαν του πεντήκοντα στρατιώτας) ήτοι εις Π. Πάτρας με τους Πετιμεζαίους, εις το ρεσάλτο της Τριπολιτσάς με τον Θ. Κολοκοτρώνην, εις Νεόκαστρον Αβαρίνους με τον Χατζή Χρήστον, εις Μέγα Σπήλαιον με τον Νικήταν, εις Δερβενάκια με τους Πετιμεζαίους, εις Ακράταν, εις Πιάναν εις Ταβιά εις Τρίκορφα και εις Λάλα με τον Γενναίον, ηγωνίσθη με ζήλον ένθερμον και πετριωτισμόν υπέρ της πατρίδος και εναντίον των εχθρών αυτής, επομένως εις όλον το διάστημα της στρατιωτικής υπηρεσίας του απεδείχθη ευάγωγος και ευπειθής εις τους ανωτέρους του./ Τούτον γνωρίζοντες τον ειρημένον δίδομεν αυτώ αυθορμήτως το παρόν μας διά να τω χρησιμεύση ένθα και οπότε δεί./ Εν Αθήναις την 17 Φεβρουαρίου 1844/ Νικήτας Στματελόπουλος/ Ν. Πετιμεζάς[;]/ Χατζηχρήστος».

Στη συνέχεια υπάρχει επικύρωση των τριών υπογραφών από τον δήμαρχο Αθηναίων στις 25 Φεβρουαρίου 1844.

(Γ.Α.Κ.  φ. 270).

Μπαζάλου Ιάκωβος: αναφέρεται σε κατάσταση  χωρίς ημερομηνία (αλλά εικάζω ότι είναι του έτους 1835), καταγόμενος από Σαββανούς, ηλικίας, 36 ετών, άγαμος, ιερομόναχος, επιτίδευμα εφημέριος, με τόπο διαμονής Μ. Αγίας Λαύρας, της επισκοπής Κυναίθης.

(Γ.Α.Κ.  φ. 505).

Θανάσης Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s