«Περί Σαβανών (ή Καλλιφωνίου)…» συνέχεια…

Σε συνέχεια των καταχωήσεων: «Περί Σαβανών (ή Καλλιφωνίου)…» που έγιναν στις 2.11.2011 και στις 27 Απριλίου 2012 προσθέτω τους εξής αριστειούχους με καταγωγή από το ίδιο χωριό (Σαβανοί):

Ανδριόπουλος Κανέλλος: Υπέβαλλε αίτηση για αριστείο μέσω του δημάρχου Καλλιφωνίας στις 13 Δεκεμβρίου 1841 και πιστοποιητικό από 7.12.1841, το οποίο υπογράφουν οι Β. Πετιμεζάς – συνταγματάρχης. Γ. Λεχουρίτης – ταγματάρχης. Σ. Καρασπύρος – λοχαγός και με βάση το οποίο πολέμησε στις μάχες Π. Πατρών, Τριπόλεως, Λεβιδίου, Ακροκορίνθου, Ακράτας και Πουσίου. Ο δήμαρχος Καλλιφωνίας Βορύλας προσθέτει και τα εξής: «…παρατηρούμεν όμως ότι ο ρηθείς Κ. Ανδριόπουλος δεν υπηρέτησε στρατιωτικώς ουδόλως εις τον υπέρ ανεξαρτησίας αγώνα μας…».Υπάρχει σημείωση στην αίτηση ότι δικαιούται «Σιδηρού» αριστείου.
Αργυρόπουλος Αθανάσιος: Υπέβαλλε αίτηση για αριστείο μέσω του δημάρχου Καλλιφωνίας στις 13 Δεκεμβρίου 1841 και πιστοποιητικό από 5.12.1841, το οποίο υπογράφουν οι Β. Πετιμεζάς – συνταγματάρχης. Γ. Λεχουρίτης – ταγματάρχης. Σ. Καρασπύρος – λοχαγός. Γεώργιος Νικολόπουλος – ανθυπολοχαγός και με βάση το οποίο πολέμησε στις μάχες του Αγίου Βλασίου, Κουνουπιάς, Τρικόρφων, Τριπόλεως, Π. Πατρών, και Καυκαριάς. Υπάρχει σημείωση στην αίτηση ότι δικαιούται «Σιδηρού» αριστείου.
Αργυρόπουλος Αλέξιος: Υπέβαλλε αίτηση για αριστείο μέσω του δημάρχου Καλλιφωνίας στις 13 Δεκεμβρίου 1841 και πιστοποιητικό από 5.12.1841, το οποίο υπογράφουν οι Β. Πετιμεζάς – συνταγματάρχης. Γ. Λεχουρίτης – ταγματάρχης. Σ. Καρασπύρος – λοχαγός. Γεώργιος Νικολόπουλος – ανθυπολοχαγός και με βάση το οποίο πολέμησε στις μάχες του Αγίου Βλασίου, Κουνουπιάς, Τρικόρφων, Τριπόλεως, Π. Πατρών, και Καυκαριάς. Ο δήμαρχος Καλλιφωνίας Βορύλας αναφέρει επί πλέον ότι «…αυτός καθό νέος δεν υπηρέτησεν στρατιωτικώς ουδόλως, και ότι δεν ανεφέρθη ως λέγει εις καμμίαν των επιτροπών…». Υπάρχει σημείωση στην αίτηση ότι δικαιούται «Σιδηρού» αριστείου.
Γιαννόπουλος Αντώνιος: Υπέβαλλε αίτηση για αριστείο μέσω του δημάρχου Καλλιφωνίας στις 12 Δεκεμβρίου 1841 και πιστοποιητικό από 5.12.1841, το οποίο υπογράφουν οι Β. Πετιμεζάς – συνταγματάρχης. Γ. Λεχουρίτης – ταγματάρχης. Σ. Καρασπύρος – λοχαγός. Γεώργιος Νικολόπουλος – ανθυπολοχαγός και με βάση το οποίο πολέμησε στις μάχες του Αγίου Βλασίου, Κουνουπιάς, Τρικόρφων, Τριπόλεως, Π. Πατρών, και Καυκαριάς. Υπάρχει σημείωση στην αίτηση ότι δικαιούται «Σιδηρού» αριστείου.
Δημακόπουλος Γεώργιος: Υπέβαλλε αίτηση για αριστείο μέσω του δημάρχου Καλλιφωνίας στις 13 Δεκεμβρίου 1841 και πιστοποιητικό από 7.12.1841, το οποίο υπογράφουν οι Β. Πετιμεζάς – συνταγματάρχης. Γ. Λεχουρίτης – ταγματάρχης. Σ. Καρασπύρος – λοχαγός και με βάση το οποίο πολέμησε στις μάχες του των Π. Πατρών, Τριπόλεως, Ακροκορίνθου, Ακράτας, Λεβιδίου και Πουσίου. Ο δήμαρχος Καλλιφωνίας Βορύλας αναφέρει επί πλέον ότι «…όμως αυτός [ο αιτών] ψεύδεται λέγων ότι αναφέρθη πολλάκις εις την επιτροπή και ότι εξαντλήθη η περιουσία του εις τας ανάγκας της πατρίδος, καθ’ ότι δεν υπηρέτησε στρατιώτης». Υπάρχει σημείωση στην αίτηση ότι δικαιούται «Σιδηρού» αριστείου.
Μεντζελόπουλος Σταύρος: Υπέβαλλε αίτηση για αριστείο μέσω του δημάρχου Καλλιφωνίας στις 12 Δεκεμβρίου 1841 και πιστοποιητικό από 5.12.1841, το οποίο υπογράφουν οι Β. Πετιμεζάς – συνταγματάρχης. Γ. Λεχουρίτης – ταγματάρχης. Σ. Καρασπύρος – λοχαγός. Γεώργιος Νικολόπουλος – ανθυπολοχαγός και με βάση το οποίο πολέμησε στις μάχες του Αγίου Βλασίου, Κουνουπιάς, Τρικόρφων, Τριπόλεως, Π. Πατρών, και Καυκαριάς. Υπάρχει σημείωση στην αίτηση ότι δικαιούται «Σιδηρού» αριστείου.
Παναγόγαμβρος Δημήτριος: Υπέβαλλε αίτηση για αριστείο μέσω του δημάρχου Καλλιφωνίας στις 13 Δεκεμβρίου 1841 και πιστοποιητικό από 7.12.1841, το οποίο υπογράφουν οι Β. Πετιμεζάς – συνταγματάρχης. Γ. Λεχουρίτης – ταγματάρχης. Σ. Καρασπύρος – λοχαγός. Γεώργιος Νικολόπουλος – ανθυπολοχαγός και με βάση το οποίο πολέμησε στις μάχες του Αγίου Βλασίου, Π. Πατρών, Τριπόλεως, Τρικόρφων, κορίνθου, Ακράτας και Καυκαριάς. Υπάρχει σημείωση στην αίτηση ότι δικαιούται «Σιδηρού» αριστείου.
Στιουρόγαμβρος Στεφανής: Υπέβαλλε αίτηση για αριστείο μέσω του δημάρχου Καλλιφωνίας στις 13 Δεκεμβρίου 1841 και πιστοποιητικό από 5.12.1841, το οποίο υπογράφουν οι Β. Πετιμεζάς – συνταγματάρχης. Γ. Λεχουρίτης – ταγματάρχης. Σ. Καρασπύρος – λοχαγός. Γεώργιος Νικολόπουλος – ανθυπολοχαγός και με βάση το οποίο πολέμησε στις μάχες του Αγίου Βλασίου, Κουνουπιάς, Τρικόρφων, Τριπόλεως, Π. Πατρών, και Καυκαριάς. Υπάρχει σημείωση στην αίτηση ότι δικαιούται «Σιδηρού» αριστείου.

Τα πιστοποιητικά είναι πανομοιότυπα και την πιστοποίηση περί μη ύπαρξης ταυτοπροσωπίας στο δήμο και ότι οι αιτούντες δεν διώκονται για ποινικά αδικήματα, αλλά και τις σχετικές σημειώσεις που παραπάνω ανέφερα, έκανε ο δήμαρχος Καλλιφωνίας Βορύλας. Τα έγγραφα δεν παρατίθενται εδώ αλλά είναι στη διάθεση όποιου ζητάει περισσότερα στοιχεία.

Ένα σχόλιο: οι αρνητικές επισημάνσεις που έκανε για κάποιους από τους αιτούντες ο δήμαρχος δείχνουν, κατά τη γνώμη μου ότι: είτε ο δήμαρχος για λόγους εμπάθειας ή εκδικήσεως έκανε ψευδή επισήμανση, είτε οι αιτούντες αλλά και οι υπογράφοντες τα πιστοποιητικά ανέφεραν και βεβαίωναν ψευδώς, οπότε κλονίζεται και  η αντικειμενικότητα κρίσης για τη χορήγηση των αριστείων γενικότερα.

(Πηγή: Γ.Α.Κ. φ. 133).
Θανάσης Τζώρτζης.
Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s