Ένας Βουζίκης ή Μπουζίκης από την Αθήνα στον αγώνα του 1821.

Ο Μιχαήλ Βουζίκης από την Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1840 υπέβαλλε αίτηση μέσω της Διοίκησης Αττικής προς την επί των Στρατιωτικών Γραμματεία της Επικρατείας, για να του δοθεί το αριστείο για τους αγώνες του υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος.

Στην αίτηση αναφέρει ότι προ ετών είχε υποβάλλει αναφορά με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά – πιστοποιητικά των υποστρατήγου Τσούρτς, συνταγματάρχου Κ. Μακρογιάννη και του δημάρχου Αθηνών και η πρώτη επιτροπή τον κατέταξε στην «τάξιν του Αργυρού Αριστείου» αλλά όταν επαύθη η επιτροπή αυτή και πριν του δοθεί το αριστείο του, από την Δευτέρα επιτροπή του εστάλη το Χάλκινο αριστείο.

Επανέρχεται παραπονούμενος και ζητάει το αργυρό αριστείο. Στο περιθώριο της αίτησης υπάρχει σημείωση από αρμοδίους της επιτροπής, ότι έλαβε το χαλκούν αριστείο και ότι τα έγγραφα επιστρέφονται στην Διοίκηση Αττικής προκειμένου να τον ειδοποιήσει ώστε να υποβάλλει τα δικαιολογητικά του από τα οποία να προκύπτει ότι υπηρέτησε ως αξιωματικός τον ιερό αγώνα, για να λάβει το αργυρό αριστείο.

Σε επισυναπτόμενο σημείωμά του προς την αστυνομία Αθηνών, τον Αύγουστο του 1840, ο Μ. Βοζίκης αναφέρει, απαντώντας στην πρόσκληση αυτή, ότι τα δικαιολογητικά που ζητούνται έχουν υποβληθεί, προς την αρμοδία επιτροπή, προ πολλού.

Σε επισυναπτόμενο πιστοποιητικό με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 1841, το οποίο το υπογράφει ο αντιστράτηγος Τζιόρτζ, «πιστοποιείται ότι ο κύριος Μιχαήλ Μπουζίκης εξ’ Αθηνών, υπηρέτησε εις το στρατόπεδον του Πειραιώς ως Φροντιστής υπό τον Γενικόν Φροντιστήν της Ελλάδος κόμητα Πόρον. Εις την απουσίαν δε του Γεν. Φροντιστού εκτέλεσεν μόνος του ο κ. Μ. Μπουζίκης τα χρέη του φροντιστηρίου του στρατοπέδου με ζήλον και επιτυχία, και τέλος κατ’ αίτησίν του επιδίδεται το παρόν ίνα του χρησιμεύση./ Εν Αθήναις την 19 Ιανουαρίου 1841». Στη συνέχεια επικυρούται το γνήσιο της υπογραφής από το Φρουραρχείο της πρωτευούσης.

(Α. Τζώρτζης – σε συνέχεια των σχετικών με το επώνυμο Βοζίκης κ.λ. καταχωρήσεων).
(Γ.Α.Κ.).
Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s