Γκέρμπεσι Δύμης: Από εκεί ένας αριστειούχος της επανάστασης του 1821….

Παραθέτω στη συνέχεια τα σχετικά έγγραφα του αγωνιστή του 1821 Αναγνώστη Στρατή, ο οποίος αναφέρεται στο πιστοποιητικό ότι κατοικούσε στο Γκέρμπεσι της Δύμης, χωρίς να κατονομάζεται σε ποιό ακριβώς. Δεν γνωρίζω αν ο Αναγνώστης Στρατής καταγόταν από το Γκέρμπεσι των Καλαβρύτων (Προφήτη Ηλίας) ή από άλλο χωριό.

Στρατής Αναγνώστης: σε αίτησή του προς τον δήμαρχο Δύμης αναφέρονται τα εξής: «Εν χωρίον Γκέρμπεσι/ τη 5 Νοεμβρίου 1841/ Προς τον Δήμαρχον/ δήμου Δύμης./ Σας διευθύνομε κύριε Δήμαρχε εσωκλείστως πιστοποιητικόν, παρά διαφόρων οπλαρχηγών υπογεγραμμένον δια τας προς την πατρίδα εκδουλεύσεις μου. και σας παρακαλώ ίνα ευαρεστηθείτε, και αποστείλετε αυτό όπου δεί με τας ανηκούσας παρατηρήσεις σας. Σας υποσημειούμαι με σέβας/ Αναγνώστης Στρατί[κης][;]». Η υπογραφή είναι δυσανάγνωστη και περισσότερο το επώνυμο θα ταίριαζε στο Στρατίκης αν, όπως στη συνέχεια αναφέρεται, το πιστοποιητικό των οπλαρχηγών δεν τον ανέφερε Στρατή καθώς και η κατάσταση των αριστειούχων. Στο περιθώριο της αίτησης υπάρχει σημείωση του δημάρχου Μπαβαρούθα ότι δεν φέρει άλλος το ονοματεπώνυμο αυτό και ότι ο αιτών δεν διώκεται για ποινικά αδικήματα.

Το Πιστοποιητικό  των οπλαρχηγών Ανδρέα Λόντου, Χρήστου Καράμπαμπα, Αγγελή Σακέτου που πιστοποιεί τη συμμετοχή του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και φέρει σημείωση του συμβολαιογράφου Παύλου Παπαδιαμαντόπουλου που επικυρώνει τη γνησιότητα των υπογραφών, έχει ως εξής: «[039]/ αποδεικτικόν/ Ο κύριος Αναγνώστης Στρατής ετών 48 κάτοικος του χωρίου Γκέρμπεσι του δήμου Δύμης της Διοικήσεως Αχαΐας, κατά πολύν καιρόν εν τη επαναστάσει υπηρέτησε στρατιώτης υπό τας διαταγάς μας, παρευρέθη εις πολλάς περί των Πατρών μάχας, καθώς και εις εκείνας της Ακράτας, και παντού έδειξε ανδρείαν [και] αξιότητα. Ήτον και ευπειθής εις τους ανωτέρους του. Όθεν κατ’ αίτησίν του του δίδεται το παρόν μας./ τη 5 Νοεμβρίου 1841/ εν Πάτραις./ Ανδρέας Λόντος/ Χρήστος Καράμπαμπας λοχαγός/ Αγγελής Σακέτος λοχαγός» (Γ.Α.Κ. Αρχείο: Αριστεία). Ακολουθεί στο έγγραφο η προαναφερθείσα επικύρωση των υπογραφών.

Αναφέρεται, ως Στρατής Αναγνώστης από Γκέρμπεσι Δημαίων, δικαιούχος Σιδηρού αριστείου, σε ονομαστικό κατάλογο 81 αριστειούχων της Διοίκησης Αχαΐας προς χρήσιν και διανομήν των αριστείων, με αριθμό 17680 και ημερομηνία 28.12.1843 (Γ.Α.Κ. Αρχειομν. Αριστ.).

(Θαν. Τζώρτζης).

This entry was posted in Άρθρα, Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s