Σκόνδρας Παναγιωτάκης: αξιωματικός στον αγώνα του 1821, από το Γκέρμπεσι. Πλώτας Χρήστος: επίσης αξιωματικός του 1821 με πιθανή καταγωγή από το Γκέρμπεσι.

Α. Σε κατάσταση με ημερομηνία 10 Ιουνίου 1844, μεταξύ 96 ατόμων από την επαρχία Καλαβρύτων, αναφέρεται με αύξοντα αριθμό 34 και ο Παναγιωτάκης Σκόνδρας από το Γκέρμπεσι. Η κατάσταση αυτή αποτελεί ενιαίο έγγραφο με την απόφαση για χορήγηση Αργυρού  Αριστείου «εις τα κάτωθεν σημειούμενα άτομα, άτινα εκπληρώσαντα καθήκοντα αξιωματικού έλαβον μέρος εις τας μάχας του υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδος πολέμου…». Δια πλαγίας γραφής στο περιθώριο του εγγράφου αναφέρονται τα ονόματα των οπλαρχηγών και σημαντικών προυχόντων της εποχής εκείνης Σ. Θεοχαροπούλου και Α. Ζαΐμη. Η κατάσταση δεν αναφέρει αν το Γκέρμπεσι είναι του δήμου Λαπαθών ή κάποιο της Δύμης. Είμαι βέβαιος όμως ότι αναφέρεται στο Γκέρμπεσι Λαπαθών για τους παρακάτω λόγους: 1. Οι λοιποί 95 αναφερόμενοι στον κατάλογο κατάγονται από χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων, και 2. Στον εκλογικό Κατάλογο του χωρίου Γκέρμπεσι του δήμου Λαπαθών του έτους 1865 αναφέρεται Σκόνδρας Παναγιώτης του Στάθη, 65 ετών δηλαδή γεννημένος το έτος 1800, οπότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι το 1821 με την έναρξη της Επανάστασης θα ήταν 21 ετών (εφ’ όσον βέβαια πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο). Στον ίδιο κατάλογο αναφέρονται και τρία παιδιά του. Ο κατάλογος δημοσιεύεται σε άλλο άρθρο στο παρόν blog.

Σκόνδρας Παναγιωτάκης

Σκόνδρας Παναγιωτάκης1

Σκόνδρας Παναγιωτάκης2

Η απόφαση αυτή (Διάταγμα), στέλνεται στον αρμόδιο Υπουργό των Στρατιωτικών για εκτέλεση.

Β. Στην ίδια κατάσταση και απόφαση και με αύξοντα αριθμό 63 αναφέρεται και ο Πλώτας Χρήστος από Βλασία. Δεν αναφέρεται αν κατάγεται από την Άνω ή Κάτω Βλασία. Στους εκλογικούς όμως καταλόγους της Άνω και Κάτω Βλασίας του έτους 1865 δεν αναφέρεται Πλώτας Χρήστος. Αναρωτήθηκα μήπως εννοούσε το Δήμο Βλασίας, ο οποίος σχηματίστηκε το 1835 και συγχωνεύτηκε στο Δήμο Λαπαθών το 1841 με Β.Δ. που δεν δημοσιεύτηκαν στην Ε. τ. Κ. και ερεύνησα όλους τους εκλογικούς καταλόγους του έτους 1865 των χωριών : Βλασίας Άνω και Κάτω, Μουρικίου, Μποντιάδων Μεγάλου και Μικρού, Καρουσίου, Δεμεστίχων και Γκερμπεσίου που ανήκαν στο Δήμο Βλασίας αλλά σε κανένα από αυτά δεν αναφέρεται Πλώτας Χρήστος. Μόνο στο Γκέρμπεσι αναφέρεται Πλώτας Βασίλειος του Χρήστου (ίσως ο Χρήστος να είναι αυτός που εδικαιούτο το Αριστείο αλλά να είχε πεθάνει). Στο Καρούσι υπήρχε το επώνυμο Πλώτας αλλά όχι το όνομα Χρήστος. Επίσης ερεύνησα και των υπολοίπων χωριών τα οποία μαζί με εκείνα του δήμου Βλασίας απαρτίσανε το δήμο Λαπαθών, δηλαδή: Κούτελης, Γουμένιτσας Άνω και Κάτω, Σαραδίου, Λαπάτας, Μπούμπουκα, Νεοχωρίου και Φλάμπουρα αλλά δεν βρήκα Πλώτα Χρήστο. Μόνο στο χωρίο Μπούμπουκα υπάρχει το επώνυμο Πλώτας αλλά όχι το όνομα Χρήστος.

Πλώτας Χρήστος

Τα παραπάνω μαζί με το ότι οι λοιποί 95 αναφερόμενοι στον κατάλογο κατάγονται από χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων, με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Πλώτας Χρήστος πιθανόν να καταγόταν από το Γκέρμπεσι.

 Να σημειώσω ότι τα αριστεία (μετάλλια) ήσαν: αργυρό για τους αξιωματικούς, χάλκινο για τους υπαξιωματικούς και σιδερένιο για τους στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία για τους παραπάνω αναφερόμενους αξιωματικούς που τίμησαν την πατρίδα τους και τον τόπο καταγωγής τους. Εφ’όσον στη συνέχεια της έρευνας μου προκύψουν, θα παρατεθούν εδώ.

(Γ.Α.Κ.).

Θανάσης Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s