Θανάσης Κοντογεωργάκης. Δημήτρης Κοντογεωργάκης.

Σε προηγούμενη ανάρτηση στις 26 Ιουλίου 2011 με τίτλο: «Μερικοί εξ’ όσων καταγόντουσαν από το Γκέρμπεσι…», είχα αναφέρει ότι από το Γκέρμπεσι καταγόταν κάποιος Κοντογεωργάκης του οποίου δεν γνωρίζω ακόμη το όνομα και ο οποίος είχε «βαλθεί» να σκοτώσει τον Πετιμεζά.

Από νεώτερα στοιχεία που βρήκα από το Γκέρμπεσι καταγόταν ο Αθανάσιος Κοντογεωργάκης, καπετάνιος κατά την Επανάσταση του 1821 Πρώτης τάξεως της περιοχής, Χιλίαρχος  και με δεσμούς με τον Γ. Καλαμογδάρτη και τον Ανδρέα Ζαΐμη, με τον οποίο φαίνεται ότι είχε οικειότητα. Ο πρώτος τον αποκαλεί σε έγγραφό του «Γενναιότατε χιλίαρχε κύριε Θανάση Κοντογεωργάκη», ενώ ο δεύτερος «ηγαπητέ μοι καπετάν Θανάση Κοντογεωργακόπουλε» και του δίδει οδηγίες για στρατολογία από τα χωριά Αηβλάση, Μποντιάδες, Καρούσι και Δεμέστιχα. 

Ο Β. Πετιμεζάς πιστοποιεί ότι ο Θανάσης Κοντογεωργάκης επολέμησε υπό τις διαταγές του από το 1821 έως το 1828 και έλαβε μέρος στις μάχες: «…Πατρών, Τρικόρφων, Σαραβαλίου, Δερβενακίων, Καλαβρύτων, Γεροκομείου, Κορίνθου, Ακράτας και Τριπόλεως, όπου έδειξεν παραδειγματικήν γενναιότητα και ζήλον, επληγώθη εις την μάχην Πατρών κατά το στήθος…». 

Ο ίδιος βεβαιώνει ότι ο Κοντογεωργάκης υπηρέτησε ως αξιωματικός και ότι έχασε όλα τα ζώα του κατά τον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας.

Από Γκέρμπεσι αναφέρει ο Β. Πετιμεζάς ότι καταγόταν και ο Δημήτριος Κοντογεωργάκης. Ο ίδιος αναφέρει ότι καταγόταν και κατοικούσε στο χωριό Μπούμπουκα. Επίσης ως τόπο καταγωγής και διαμονής το Μπούμπουκα αναφέρουν και ανάλογα πιστοποιητικά του Γκολφίνου Πετιμεζά.

Για την ιστορία αναφέρω ότι κατά τον Γκ. Πετιμεζά, επολέμησε στις μάχες: «Καλαβρύτων, Γεροκομείου των Πατρών, Λεβιδίου, Τρικόρφων, Δερβενακίων, Ακράτας, Μεσολογγίου, Καυκαριάς, Κεράσοβας, Αραχώβης των Σαλώνων και διάφορα άλλα μέρη πληγωθείς κατά τας μάχας τρίς, υπό της μασχάλης, δεξιού βραχίονος, και αριστερού ποδός…», ενώ κατά τον Β. Πετιμεζά στις μάχες: «Πατρών, Τρικόρφων, Μεσολογγίου, Σαραβαλίου, Δερβενακίων, Καλαβρύτων, Γεροκομείου, Κορίνθου, Ακράτας και Τριπόλεως, όπου έδειξεν παραδειγματικήν γενναιότητα και ζήλον, επληγώθη εις την μάχην (Καβαλούς) εις το αριστερόν μέρος εις τα κατοπλεύρια, ομοίως επληγώθη εις την μάχην Ακράτας εις τον αριστερόν πόδα κατά την κλείδωσιν του γόνατος…».

Θανάσης Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s