Πρόσθετα στοιχεία για τον αγωνιστή του 1821 Ηλία Πλώτα από το Γκέρμπεσι Καλαβρύτων.

 

 Στις 29 Μαρτίου 2012 είχα αναρτήσει όσα στοιχεία είχα τότε στη διάθεσή μου σχετικά με τον Ηλία Πλώτα από το Γκέρμπεσι Καλαβρύτων με τίτλο: «Ένας ακόμα αγωνιστής από το Γκέρμπεσι».

Σήμερα  παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία  για τον Πλώτα Ηλία, προτρέποντας τον Αναγνώστη να δει με προσοχή το έγγραφο του γιού του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, προς τον Γενναίον υποχιλίαρχον Ηλίαν Πλόταν. 

Στο φάκελλό του στο μητρώο Αγωνιστών του 1821 υπάρχει αίτηση που συντάχθηκε στα Καλάβρυτα στις 28 8βρίου 1846 και απευθυνόταν προς τον Έπαρχο Καλαβρύτων από τον οποίο ζητούσε να την διαβιβάσει μετά του συνημμένου πιστοποιητικού προς την αρμόδια επί των Αγώνων και Θυσιών επιτροπή για  να του δοθεί ό,τι του ανήκε με βάση το νόμο. Συνημμένο υπάρχει πιστοποιητικό με ημερομηνία 28 8βρίου 1846 το οποίο υπγράφει ο Β. Πετιμεζάς, στο οποίο αναφέρεται ότι ο αιτών καταγόταν από το Κέρμπεσι Καλαβρύτων, ότι αγωνίστηκε ως αξιωματικός για την πατρίδα, υπό τις διαταγές του από το 1821 έως το 1828 και ότι έλαβε μέρος στις μάχες Π. Πατρών, Κορίνθου, Τρικόρφων, Πέρα χώρας της Ακράτας,  του Καστρακίου των Καλαβρύτων, Γεροκομείου, Σαραβαλίου, των Αθηνών και σε άλλες  όπου επολέμησε με παραδειγματική γενναιότητα, ζήλο και υπακοή. Είχε υπό τις διαταγές του σαράντα εκλεκτούς στρατιώτες και εξετέλεσε πολλές επικίνδυνες πολεμικές υπηρεσίες. Επίσης αναφέρεται ότι πληγώθηκε στο αριστερό γόνατο στη μάχη του Ρηγανόκαμπου, ότι εκάη η οικία του,  ότι διέθεσε όλα τα πρόβατά του και την περιουσία του για τις ανάγκες της πατρίδος, ότι δεν έλαβε κάποια αποζημίωση και ότι του εχρεωστούντο οι μισθοί του. Συνημμέννα υπάρχουν επίσης: α) Διαβιβαστικό έγγραφο με αρ. 6343/ 17.12.1865 του Επάρχου Καλαβρύτων προς τον πρόεδρο της επιτροπής αγώνος, στο οποίο αναφέρει ότι του διαβιβάζει την από 28.12.1846 αναφορά του Ηλία Πλότα δημότου Λαπαθών μετά των εν αυτή πιστοποιητικών των οπλαρχηγών Ιω. Θ. Κολοκοτρώνη και Β. Πετιμεζά για τα περαιτέρω. β) Σημείωμα με ημερομηνία 12.8.1827 του αντιπροσώπου του Γεν. Αρχηγού Πελοποννήσου Ι. Θ. Κολοκοτρώνη το οποίο έχει ως εξής: «Προς τον Γενναίον υποχιλίαρχον Ηλίαν Πλόταν./ Διορίζεσαι άμα λάβης την παρούσαν μου να έχης έτοιμα όλα τα άρματα οπού σε ακολουθούν, και να είσαι κατά πάντα έτοιμος οπού με δευτέραν διαταγήν μου να τα παραλάβης και να ακολουθήσης εις την ανάγκην της πατρίδος,/ την 12 Αυγούστου 1827/ από το περί τας Π. Πά/τρας στρατόπεδον./ Ο Αντιπρόσωπος του Γεν./ Αρχηγού της Πελοποννήσου/ Ιωάννης Θ. Κολοκοτρώνης».

Θανάσης Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s