Ένας αγωνιστής του 1821 από το Γκέρμπεσι (Μιδέα).

Ερευνώντας το αρχείο των αγωνιστών του 1821, βρήκα και τον παρακάτω καταγόμενο από το άλλο Γκέρμπεσι (Μιδέα) στο στο δήμο Μιδέας…

Γεώργου Ιωάννης: (του Μήτρου), από Γκέρμπεσι Μηδείας Ναυπλίου.

Στο φάκελλό του με Α.Μ. 8052 (Εθν. Βιβλ. Μητρ. Αγωνιστών του 1821), υπάρχει δυσανάγνωστη αίτησή του που συντάχθηκε στο Ναύπλιο στις 17 Ιουνίου 1865 και απευθυνόταν προς την αρμόδια επί των Θυσιών και Αγώνων επιτροπή για  να του αποδοθεί το δίκαιο.

Σε αυτήν ανέφερε ότι ήταν 66 ετών, ότι καταγόταν από το Γκέρμπεσι της Μηδείας και ότι έλαβε μέρος στις μάχες που αναφέρονται στο επισυναπτόμενο πιστοποιητικό.

Συνημμένο υπάρχει πιστοποιητικό με ημερομηνία 9 Απριλίου 1844 το οποίο υπογράφουν οι Νικήτας Σταματελόπουλος και Δ. Τζόκρης, στο οποίο αναφέρεται ότι ο αιτών καταγόταν από το Γκέρμπεσι Μηδείας, ότι αγωνίστηκε για την πατρίδα ως στρατιώτης και έλαβε μέρος σε μάχες της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος όπου και αρίστευσε. Ήταν Μαπαϊραχτάρης (σημαιοφόρος) και για την καλή διαγωγή του εδόθη αυτό το πιστοποιητικό.

Επίσης υπάρχει και άλλη αίτησή του με ημερομηνία 26.5.1846 που συντάχθηκε στο Γκέρμπεσι και απευθυνόταν προς την επί των εξετάσεων των Αγωνιστών επιτροπή, στην οποία ανέφερε ότι ήταν κάτοικος του χωριού Γκέρμπεσι Μηδείας και ως Μπαϊραχτάρης έλαβε μέρος στις εξής μάχες: Πολιορκία Ναυπλίου, πολιορκία Κορίνθου, Κλισούρα, Δερβενάκια, Αγίου Σώστη, Κριεκούκι, Μαύρα Λιθάρια, Άγιο Ιωάννη Σελλών, Τρίκορφα και Καυκαριά. Επολέμησε υπό τους Νικήτα Σταματελόπουλο, Γ. Λύκο, Δ. Τζόκρη.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s