Ένας ακόμη αγωνιστής του 1821 από το Γκέρμπεσι (Μιδέα), Αργολίδος.

Παπαγεωργόπουλος Δημήτριος: από Γκέρμπεσι Μηδείας. Στο φάκελλό του στο μητρώο αγωνιστών της Εθν. Βιβλ. αναφέρεται με Α.Μ. 8012 και εκεί υπάρχει αίτηση του γιου του Δημητρίου, που συντάχθηκε στο Ναύπλιο στις 18 Ιουνίου 1865 και απευθυνόταν προς την επί των αμοιβών των αγωνιστών της πατρίδος επιτροπή για να του δοθεί ό,τι δίκαιο του αναλογούσε. Σε αυτήν ανέφερε ότι «ο πατήρ μου έκαμε τότε [κατά τα πρώτα χρόνια της επανάστασης] μεγάλην χρηματικήν θυσίαν ως εις την από το έτος 1846 προς την τότε Σ. Επιτροπήν αναφοράν μου και παρακαλώ να λάβετε αυτά υπ’ όψιν».

Σε άλλη αίτησή του με ημερομηνία 16.5.1846 προς την ίδια επιτροπή δια του νομάρχη Αργολίδος ανέφερε ότι έλαβε μέρος στις μάχες: πολιορκία Ναυπλίου, πολιορκία Κορίνθου, Άγιο Σώστη, Δερβενάκια, Κλεισούρα, Αγιονόρι, Κριεκούκι, Μαύρα Λιθάρια, Αλωνίσταινα, Νεόκαστρο και πολιορκία Τριπόλεως.

Συνημμένα υπάρχουν και τα εξής έγγραφα:

1. Πιστοποιητικό με ημερομηνία 8.5.1846 το οποίο υπογράφουν οι: Γ. Λύκος και Καν. Δεληγιάννης, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος αγωνίστηκε για την πατρίδα ως υπαξιωματικός επικεφαλής είκοσι πάντοτε στρατιωτών από την αρχή του αγώνα μέχρι το 1828 και εθυσίασε μέρος της πατρικής του περιουσίας ζώντος ακόμη του πατρός του Παπά Γεωργίου Μιεκριζή δια όπλα των στρατιωτών, πολεμοφόδια και ήτο άμεμπτος και σώφρων.

2. Πιστοποιητικό των κατοίκων των χωριών Μπάρδι, Δούσια, Μάνεσι Πουλακίδα, Δενδρά, Γκέρμπεσι και Παναρίτι με ημερομηνία 8.5.1846 στο οποίο αναφέρεται ότι ο μακαρίτης Παπα Γεώργιος Μιεκριζής στην αρχή του αγώνα εθυσίασε μέρος της περιουσίας του για όπλα των στρατιωτών, πολεμοφόδια και χρηματική βοήθεια μέχρι το 1824 ότε απεβίωσε δια των πολλών κόπων που κατέβαλλε για την ανεξαρτησία της πατρίδος. Ακολουθούν πολλές υπογραφές δυσανάγνωστες (Φ. 163).

Από το φίλο κο Κωστή Παπαγεωργόπουλο που κατάγεται από το Γκέρμπεσι πήρα το εξής μήνυμα… και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.

«…Οι Παπαγεωργοπουλαίοι απο το Γκερμπεσι και τις Λίμνες Αργολίδας έχουν σαν Γενάρχη τον Παπαγεώργη Μιεκριζή (=Μαυρογένης στα Αρβανίτικα ). Είχε γιους τον Γιάννη, τον Δημήτρη, τον Παναγιώτη τον Αναστάση και τον Σπύρο. Eίναι πολύ πιθανον να κατάγεται απο το σόι της Μαντώς Μαυρογένους γιατί κάνοντας προσωπικά εξέταση DΝΑ βρήκα να έχω συγγενείς σε όλες τις χώρες που πέρασαν οι Μαυρογέννηδες όπως Ρουμανία Ρωσσία Ουκρανία Πολωνία κλπ.

Στο Γκέρμπεσι υπάρχουν επίσης Υψηλάντηδες και μια οικογένεια Ζαχαριά (της γιαγιάς μου). Ο Ζαχαριάς και οι Μαυρογένηδες είναι από διπλανά χωριά της βόρειας Λακωνίας δηλ. την Βαρβίτσα και την Βαμβακού. Η δε ιστορία της Μαντώς με τον Δ. Υψηλάντη θα σας είναι γνωστή…

Οι Παπαγεωργοπουλαίοι είχαν πολλά κτήματα στο σημερινό Μπολάτι (μεταξύ Αργους και Ναυπλίου) αλλά τα εγκατέλειψαν γιατι ήταν βαλτότοπος και τα κουνούπια έκαναν ζημιές στα πρόβατα.

Οπως και νάχει θα με ενδιέφερε πολυ η συνέχεια της ερευνά σας και αν δεν σας κάνει κόπο παρακαλώ κρατείστε με ενήμερο.».

Μία διευκρίνιση για το φίλο κο Παπαγεωργόπουλο: Το υπό διαμόρφωση πόνημα αφορά την επαρχία Καλαβρύτων. Για εκεί (όπου και το Γκέρμπεσι-Προφ. Ηλίας) ψάχνω και τυχαία βρήκα και ό,τι για το Γκέρμπεσι (Μιδέα) αναφέρω.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s