Αγωνιστών συνέχεια…

5. Κωστόπουλος Αθανάσιος: αγωνιστής του 1821 από το Μάζι και σύντροφος του Σωτήρη Παπαδαίου με τον οποίο καθώς και τους Αθανάσιον Φεφέ και Γιαννάκη Βύρα από τα Κρινόφυτα, εκτύπησαν τον άνθρωπο του Αρναούτογλου στη θέση Πλατανιά, σε ένα από τα πρώτα επεισόδια πριν την 25η Μαρτίου 1821 στην επαρχία των Καλαβρύτων (Φωτάκου: Βίοι Πελοπ/σίων…, 31).

Σε αίτησή του που συντάχθηκε Στο Καρνέσι στις 6 10βρίου 1841 και απευθυνόταν προς τον δήμαρχο Κλειτορίας ανέφερε ότι ήταν 40 ετών, ότι καταγόταν από τα Μαζέϊκα και ότι εσωκλείει πιστοποιητικό  από το οποίο προκύπτουν οι προς την πατρίδα υπηρεσίες του, ζητώντας από το δήμαρχο να διαβιβάσει την αίτησή του προς την αρμοδία επιτροπή ώστε να του δοθεί το αριστείο του.

Στο περιθώριο της αίτησης υπάρχει πιστοποίηση του δημάρχου Κλειτορίας περί μη ύπαρξης ταυτοπροσωπίας στο δήμο και ότι ο αιτών δεν διώκεται ποινικά.

Στο περιθώριο υπάρχουν δια πλαγίας διαφορετικής γραφής οι σημειώσεις: «Σιδηρούν», «Δεν φέρεται» και «Εις τ’αρχεία/ εστάλη το Σιδηρούν ίδε διαταγήν 14117/ Αθήναι την […] 9βρίου 1842» και ακολουθούν υπογραφές.

Το συνυποβαλλόμενο πιστοποιητικό έχει ως εξής: «[147]/ Αποδεικτικόν/ Ο κύριος Αθανάσιος Κωστόπουλος κάτοικος του χωρίου Μαζέϊκα του δήμου Κλειτορίας της επαρχίας Κυναίθης, εις τον καιρόν της επαναστάσεως κατά διαφόρους εποχάς υπηρέτησεν στρατιωτικώς την πατρίδα υπό τας διαταγάς μας, παρευρέθη εις τα περί την πόλιν των Πατρών και τα πέριξ αυτής, καθώς και εις εκείνης του Ρίου και της  Ακράτας μάχες, και παντού έδειξεν ανδρείαν και αξιότητα, ήτον καλής διαγωγής, και με ευπείθειαν εις τους ανωτέρους του./  Κατ’ αίτησίν του του δίδομεν  το παρόν μας ίνα του χρησιμεύση όπου δει./ την 17 Νοεμβρίου 1841 εν Πάτραις./ Ανδρέας Λόντος/ Ν. Φραγκάκης/ ταγματάρχης». Στη συνέχεια υπάρχει επικύρωση της γνησιότητας των υπογραφών από τον δήμαρχο Αιγίου.

Τα παραπάνω έγγραφα διαβιβάστηκαν από τον Διοικητή Κυναίθης προς την επί των Στρατιωτικών Γραμματεία στις 30.12.1841. Στο έγγραφο αυτό υπάρχει η εξής σημείωση: «Εις τ’ αρχεία/ εστάλησαν σιδηρά ίδε διαταγήν 14117/ Αθήναι την 20 9βρίου 1842» και υπογραφές να ακολουθούν. Αναφέρεται σε κατάσταση από 5 Οκτωβρίου 1842 της Διοίκησης Αττικής ως δικαιούχος σιδηρού αριστείου. (Γ.Α.Κ.).

Θ. Τζώρτζης.

Συνεχίζεται…

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s