Αγωνιστών συνέχεια…

11. Παπαδαίος Σωτήρης: (χωρίς πατρώνυμο), από Μάζι Καλαβρύτων.

Κατά τον Φωτάκο (Βίοι Πελοπ/σίων…, 31) αλλά και τον Γ. Παπανδρέου (Επαρχ. Καλ/των, σ. 44) ήταν από το Μάζι.

Ο Φωτάκος τον σκιαγραφεί ως εξής: «Ήτον από το χωρίον Μάζι, και υπηρέτησε στρατιωτικώς παρά τω Ανδρέα Ζαΐμη. Πριν δε αρχίσει η επανάστασις και πριν ακόμη βαρέσουν τους Τούρκους εις το Αγρίδι και της Πόρταις οι περί τον Νικολάκην Σολιώτην, ο Σ. Παπαδαίος με τους συντρόφους του Αθανάσιον Φεφέ, Αθανάσιον Κωστόπουλον από το Μάζι, και Γιαννάκην Βύραν από το χωρίον Κρινόφυτα φυλάττοντες τον δημόσιον δρόμον είδον Τούρκον ερχόμενον από τα Καλάβρυτα κατά την θέσιν Πλατανιάν, τον οποίον ετουφέκισαν και εσκότωσαν χωρίς να γνωρίζουν τίνος ήτον. Ύστερον όμως έμαθον, ότι ήτο του Αρναούτογλου διοικητού των Καλαβρύτων, όστις τότε ηκολούθη όπισθεν, και ακούσας τα τουφέκια, και υποπτευθείς εγύρισε πάλιν και έφθασε νύκτα εις τα Καλάβρυτα. Την δε ακόλουθον ημέραν οι Έλληνες έγιναν πολλοί και επήγαν και εφύλατον εις το γεφύρι του Αμπίπαγα ονομαζόμενον. Εκεί δε έπιασαν εξ Τούρκους Αναπλιώτας, τους οποίους έγδυσαν και τους επήραν, ό,τι και αν είχαν, αλλά δεν τους εφόνευσαν, επειδή ο Γεώργιος Πετρούτσος από το χωρίον Ά(ρ)μπουνα εξήτησε τούτο, διότι ένας από τους Τούρκους ήτον ο σπαής του χωριού του. Αφού δε τους παρέλαβε τους έστειλεν εις Ναύπλιον κακώς έχοντας. Ο Σ. Παπαδαίος ευρέθη εις πολλάς μάχας μετά του αδελφού του κατά την πολιορκίαν των Πατρών, εις Λεβίδι, και εις Μεσολόγγιον πήγε μετά του Ανδρέα Ζαΐμη» (Φωτάκου: Βίοι Πελοπ/σίων…, 31).

Αναφέρεται ότι ήταν Δημογέροντας στο Μάζι, του τμήματος της Κατσάνας απ’ όπου υπογράφει με άλλους έγγραφο διαμαρτυρία προς τον Ιω. Καποδίστρια με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1828, κατά των πιέσεων των στρατιωτικών Πετιμεζαίων στα χωριά (Παπανδρέου: Επαρχία…, σ. 138, εκ του «Αιών», 27.4.1884).

Το Μητρώο αγωνιστών του 1821 της Εθν. Βιβλιοθήκης τον αναφέρει ως καταγόμενο από Καλάβρυτα, με παλαιό αριθμό μητρώου 14070,  αύξοντα αριθμό στο χειρόγραφο ευρετήριο 4524 και τάξη Δευτέρα.

Στο φάκελλό του υπάρχει κοινή αίτηση του Γεωργίου μετά του αδελφού του Ηλία Παπαδαίων, οι οποίοι ήσαν αδελφοί του αποβιώσαντος Σωτήρη και η οποία  συντάχθηκε στα Μαζέϊκα στις 29 8βρίου 1846 και απευθυνόταν προς την επί των εκδουλεύσεων και Θυσιών επιτροπή για  να τους δοθεί ό,τι δίκαιο τους αναλογούσε.

Σε αυτήν ανέφεραν ότι ο αποθανών αδελφός τους Σωτήρης υπηρέτησε την πατρίδα επικεφαλής 60 στρατιωτών κατά το έτος 1826 τα έξοδα των οποίων επλήρωναν οι ήδη ζώντες αδελφοί του, αφού είχαν αχώριστη την περιουσία τους.

Συνημμένα υπάρχουν τα εξής έγγραφα: 1. Πιστοποιητικό με ημερομηνία 6 9βρίου 1846 το οποίο υπογράφει ο αναπληρωτής δήμαρχος Κλειτορίας, στο οποίο αναφέρεται ότι οι εκ του Μάζι αδελφοί  Σωτήριος, Ηλίας και Γεώργιος Παπαδαίοι είχαν αμοίραστη άπασα την πατρική τους κινητή και ακίνητη περιουσία μέχρι του θανάτου του αδελφού τους Σωτηρίου. 2. πιστοποιητικό με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 1826 το οποίο υπέγραφε ο Σωτ. Θεοχαρόπουλος και στο οποίο αναφερόταν ότι ο Σωτήριος Παπαδαίος με 60 στρατιώτες ηκολούθησε υπό την οδηγίαν του από τον Μάΐο μέχρι τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, εκτελών τα χρέη του προς την πατρίδα με προθυμία και ευπείθεια, χωρίς να λάβει τους μισθούς του ουδέ των στρατιωτών του. 3. Έγγραφο ιδίου με το προηγούμενο περιεχομένου, το οποίο ο Σωτ, Παπαδαίος με ημερομηνία 7 8βρίου 1827 υπέβαλλε προς την Κυβέρνηση ζητώντας  να του αποδοθούν οι μισθοί του καθώς και των στρατιωτών του.

Στο μεθεπόμενο άρθρο (13) για τους Χονδρογιανναίους βλ. για την κόρη του Χονδρογιάννη και πώς ο Σωτ. Παπαδαίος εκμεταλέυτηκε τον θάνατο του πατέρα της.

Για τα αδέλφια του Ηλία και Γεώργιο που ήσαν επίσης αγωνιστές του 1821 από το Μάζι, υπάρχουν στοιχεία διαθέσιμα.

Συνεχίζεται…

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s