Αγωνιστών συνέχεια…

14. Ντόλκας Ασημάκης: από Κάνι.

Στο Κάνι μετέβη ο Χονδρογιάννης στις 17 Μαρτίου 1821 και απ’ εκεί πήρε μαζί τους Ασημάκη και Γιάννη Ντόλκα και μαζί με άλλους στη συνέχεια έστησαν ενέδρα στη Χελωνοσπηλιά για να κτυπήσουν τον Ν. Ταμπακόπουλο και τον Τούρκο Σείδή σπαχή (Παπανδρέου: Επαρχία…, σ. 43).

Με αίτησή του προς το Δήμαρχο Κλειτορίας, που συντάχθηκε στα Καλάβρυτα στις 31 8βρίου 1841 ζητά να αποσταλεί η αίτησή του αυτή με το συνημμένο πιστοποιητικό στην αρμοδία επιτροπή για την απονομή αριστείου για την προσφορά του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Στο περιθώριό του, το έγγραφο, φέρει σημείωση του Δημάρχου που πιστοποιεί την ύπαρξη του ονόματος του αιτούντος καθώς και ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για κανένα πλημμέλημα. Επίσης υπάρχουν οι σημειώσεις με διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα: «Σιδηρούν», «Δεν φέρεται» και: «Εις τ’ αρχεία εστάλη το αριστείον δια διαταγής αριθ. 12752/ Αθήναι την 8 8βρίου 1843» με υπογραφές να ακολουθούν.

Το συνυποβαλλόμενο πιστοποιητικό έχει ως εξής: «[445]/ Ένδειξις/ Πιστοποιούμεν οι υποφαινόμενοι  ότι ο κος  Ασημάκης Ντόλκας  εκ του χωρίου Κάνη του δήμου Κλειτορίας της επαρχίας Κυναίθης, υπηρέτησε προς την πατρίδα στρατιωτικώς, άμα αρξαμένου του υπέρ αυτής ιερού αγώνος, παρευρεθείς εις πολλάς και διαφόρους  μάχας  και ιδίως εις τας των Καλαβρύτων, Π. Πατρών, Ακροκορίνθου, Τριπόλεως, Ακράτας, Πουσίου Καυκαριάς, Τρικόρφων, Μεσολογγίου και εις διαφόρους άλλας ως και ακροβολισμούς, δείξας παραδειγματικήν γενναιότητα και υπακοήν προς τους ανωτέρους του./ Γνωρίζοντες όθεν  τας προς την πατρίδα πιστάς και μετά ζήλου εκδουλεύσεις του ρηθέντος Ντόλκα, του επαφείομεν την παρούσαν μας διά να του χρησιμεύση όθεν ανήκει./ Καλάβρυτα τη 23 8βρίου 1841/ Β. Πετιμεζάς/ συνταγματάρχης/ Γκ. Πετιμεζάς/ ταγμτάρχης/ Π. Πετιμεζάς/ λοχαγός». Στη συνέχεια υπάρχει επικύρωση της γνησιότητας των υπογραφών από τον δημαρχ. πάρεδρο  Καλαβρύτων. Η αίτησή του για λήψη αριστείου διαβιβάστηκε από το διοικητή Κυναίθης  προς την αρμοδία επί των Στρατ. Γραμματεία στις 5 Νοεμβρίου 1841 με το έγγραφο με αριθ. 5164 (Γ.Α.Κ.). Αναφέρεται σε κατάσταση  14 ατόμων (αρ. 3/ Αρ. 12752) της Διοίκησης Κυναίθης, με ημερομηνία 1 8βρίου 1843, ως δικαιούχος σιδηρού Αριστείου. Τόπος καταγωγής και διαμονής αναφέρεται το Κάνι Κλειτορίας (Γ.Α.Κ.).

Το Μητρώο αγωνιστών του 1821 τον αναφέρει ως καταγόμενο από Καλάβρυτα, με παλαιό αριθμό μητρώου 10996,  αύξοντα αριθμό στο χειρόγραφο ευρετήριο 6875 και τάξη (άνευ). Στο φάκελλό του υπάρχει αίτηση που συντάχθηκε στα Μαζέϊκα στις 5 9βρίου 1846 και απευθυνόταν προς την επί των Θυσιών και Αγώνων επιτροπή για  να του δοθεί ό,τι δίκαιο του αναλογούσε. Συνημμένο υπάρχει πιστοποιητικό με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 1846 το οποίο υπογράφει ο Σ. Θεοχαρόπουλος, στο οποίο αναφέρεται ότι ο αιτών καταγόταν από το Μάζι Καλαβρύτων, ότι αγωνίστηκε για την πατρίδα ως μπουλουξής επικεφαλής στρατιωτών υπό τις διαταγές του και ότι έλαβε μέρος στις μάχες Καλαβρύτων, Πατρών, Ακράτας, Τριπόλεως και άλλες   όπου επολέμησε με καρτερία, ζήλο και γενναιότητα.

Συνεχίζεται…

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s