Αγωνιστών συνέχεια…

17. Φεφές Αθανάσιος: (ή Παπαδημητρόπουλος Αθανάσιος, χωρίς πατρώνυμο), από Μάζι Κλειτορίας.

Το Μητρώο αγωνιστών του 1821 της Εθν. Βιβλιοθήκης τον αναφέρει ως καταγόμενο από Καλάβρυτα, με παλαιό αριθμό μητρώου 10752,  αύξοντα αριθμό στο χειρόγραφο ευρετήριο 3716 και τάξη Δευτέρα.

Στο φάκελλό του όμως υπάρχει αίτησή του που συντάχθηκε στα Μαζαίικα στις 5 9βρίου 1846 και απευθυνόταν προς την επί των Θυσιών και Αγώνων εξεταστική επιτροπή για  να του δοθεί ό,τι νόμιμο του αναλογούσε. Σε αυτήν ανέφερε ότι καταγόταν από το Μάζι Κλειτορίας, ότι από την αρχή του αγώνα υπηρέτησε ως Μπουλουξής επικεφαλής αρκετών στρατιωτών, ότι σε μη έχοντας προυποθέσεις εχορηγήθησαν από τις επιτροπές διάφορες αμοιβές, σε εκείνον όμως όχι και δια τούτο ζητούσε να του χορηγηθεί αμοιβή χάριν των κόπων του.

Συνημμένο υπάρχει πιστοποιητικό που συντάχθηκε στην Αθήνα με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 1846 το οποίο υπογράφουν οι Σ. Θεοχαρόπουλος και Δ. Πλαπούτας και στο οποίο αναφέρεται ότι ο αιτών καταγόταν από το Μάζι Καλαβρύτων, ότι αγωνίστηκε για την πατρίδα ως Μπουλουξής επικεφαλής αρκετών συγχωρίων του στρατιωτών, υπό τις διαταγές τους καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα και ότι έλαβε μέρος στις μάχες Καλαβρύτων, Πατρών, Ακράτας, Τριπόλεως και άλλες   όπου επολέμησε με καρτερία, πατριωτικό ζήλο και γενναιότητα.

Αγωνιστής του 1821 και σύντροφος του Σωτήρη Παπαδαίου με τον οποίο καθώς και τους Αθανάσιον Κωστόπουλον από το Μάζι και Γιαννάκη Βύρα από τα Κρινόφυτα, εκτύπησαν τον άνθρωπο του Αρναούτογλου στη θέση Πλατανιά, σε ένα από τα πρώτα επεισόδια πριν την 25η Μαρτίου 1821 στην επαρχία των Καλαβρύτων (Φωτάκου: Βίοι Πελοπ/σίων…, 31).

Συνεχίζεται…

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s