Αγωνιστών συνέχεια…

18. Μακρής Αναγνώστης : από Λυκούρια Καλαβρύτων, πατέρας του Κωνσταντή Μακρή (βλ. λ. στη συνέχεια).

18α. Μακρής Κωνσταντής: «Κατήγετο από την Λυκούργ(ε)ιαν των Καλαβρύτων, στρατιωτικός, παρευρεθείς μετά των άλλων και αυτός εις την πολιορκίαν των Πατρών και αλλού. Εις την οικίαν του πατρός του κατέλυσε και εστάθη ο Ν. Ταμβακόπουλος, όταν εκυνηγείτο από τους απεσταλμένους του Ζαΐμη στις 18 Μαρτίου 1821. Κατόπιν στις 19 Μαρτίου το πρωΐ ο πατέρας του Αναγνώστης Μακρής έστειλεν το γιό του να συντροφεύση και εξασφαλίση τον Ταμβακόπουλον δια να υπάγη ούτος εις του Φονιά με την συνοδείαν του» (Φωτάκου: Βίοι Πελοπ/σίων…, 33, Παπανδρέου: Επαρχ., σ. 44).

«Αρχηγός ομάδας στρατιωτών υπηρέτησε την πατρίδα στρατιωτικώς και χρηματικώς, και  ως μπουλουξής που το 1918 είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία από το Σωτ. Χαραλάμπη. Το 1824 ήταν εκατόνταρχος. Έλαβε μέρος σ’ όλες τις μάχες κατά του εχθρού και διακρίθηκε. Επίσης πρόσφερε και σημαντικά ποσά για μισθούς και τροφοδοσία των στρατιωτών του. Του απενεμήθη ο βαθμός του ανθυπολοχαγού της Φάλαγγος και το Αργυρό νομισματόσημο με δικαίωμα να το φέρει σε όλες τις τελετές. Χρημάτισε δήμαρχος του δήμου Λυκουρίας και το 1871 δήμαρχος του δήμου Λευκασίου…» (Νίκ. Β. Αναστόπουλος, σ. 70, 80). Πρώτος θείος της αδελφής του στα προεπαναστατικά χρόνια ήταν ο Θεοδόσιος ή Παπαθεοδόσης Αγιοταφίτης, ιερομόναχος του Παναγίου Τάφου που περιήρχετο την Πελοπόννησο και διακρινόταν για τις πολλές γνώσεις και για την αγάπη και αφοσίωσή του στα γράμματα (Νίκ. Β. Αναστόπουλος, σ. 222).

Αναφέρεται και άλλος(;) Μακρής Κωνσταντίνος του Χρ.: από Λυκούρια, στρατιώτης σύμφωνα με καταλόγους των Β. και Κ. Πετιμεζαίων το 1824. Με αίτησή του από 10 9/βρίου 1846 προς την Εξεταστική των θυσιών και αγώνων Επιτροπή, ζητάει την ανάλογη ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα. Επισυνάπτει πιστοποιητικό των υπολοχαγού Μήτρου Μπουγιούκου και του ανθυπολοχαγού Κων/νου Α. Μακρόπουλου, από 9 9/βρίου 1846, επικυρωθέν από το δήμαρχο Κλειτορίας Κ. Παπαδέο (Νίκ. Β. Αναστόπουλος, σ. 92, 155, 156). Το Μητρώο αγωνιστών του 1821 της Εθν. Βιβλιοθήκης τον αναφέρει ως καταγόμενο από Καλάβρυτα, με παλαιό αριθμό μητρώου 10775,  αύξοντα αριθμό στο χειρόγραφο ευρετήριο 6685 και τάξη (άνευ). Στο φάκελλό του υπάρχει αίτησή του που συντάχθηκε στα Καλάβρυτα στις 10 9βρίου 1846 και απευθυνόταν προς την επί των Θυσιών και Αγώνων εξεταστική επιτροπή για  να του δοθεί η δικαία αμοιβή για τους αγώνες του. Σε αυτήν ανέφερε ότι υπηρέτησε ως Μπουλουξής επικεφαλής ικανού αριθμού συγχωρίων του στρατιωτών. Συνημμένο υπάρχει πιστοποιητικό με ημερομηνία 9 9βρίου 1846 το οποίο υπογράφουν οι υπολοχαγός Μήτρος Πουγιούκος, ανθυπολοχαγός Κ. Μακρόπουλος (είναι δυσανάγνωστες οι υπογραφές), στο οποίο αναφέρεται ότι ο Κωνσταντίνος Χ. Μακρής καταγόταν από τη Λυκούρια Καλαβρύτων, ότι αγωνίστηκε για την πατρίδα ως Μπουλουξής επικεφαλής ικανού αριθμού συγχωρίων του στρατιωτών και ότι έλαβε μέρος στις μάχες Καλαβρύτων, Πατρών, Ακράτας, Τριπόλεως, όπου επολέμησε με καρτερία, ζήλο και γενναιότητα. Προστίθεται ότι κατά το διάστημα  αυτό δεν έλαβε κάποια αποζημίωση και του χρεωστούνται οι μισθοί του.

Συνεχίζεται…

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s