Και άλλος αγωνιστής του 1821 από το Γκέρμπεσι Καλαβρύτων.

Κεφαλάς Θεόδωρος:Κεφάλας Θεόδωρος, χωρίς πατρώνυμο), από Γκέρμπεσι Καλαβρύτων.

Το Μητρώο αγωνιστών του 1821 της Εθν. Βιβλιοθήκης τον αναφέρει ως καταγόμενο από Καλάβρυτα, με παλαιό αριθμό μητρώου 15394,  αύξοντα αριθμό στο χειρόγραφο ευρετήριο 10100 και τάξη (άνευ).

Στο φάκελλό του υπάρχει αίτησή του με αριθ. πρωτ. 23015, που συντάχθηκε στα Καλάβρυτα στις 4 9βρίου 1846 και απευθυνόταν προς τον Έπαρχο Καλαβρύτων από τον οποίο ζητούσε να την διαβιβάσει μετά του συνημμένου πιστοποιητικού του Β. Πετιμεζά προς την αρμόδια επί των Θυσιών και Αγώνων επιτροπή για να του δοθεί η δικαία αμοιβή για τους αγώνες του.

Συνημμένο υπάρχει πιστοποιητικό με ημερομηνία 4 9βρίου 1846 το οποίο υπογράφει ο Β. Πετιμεζάς, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Θεόδωρος Κεφαλάς καταγόταν από το Γκέρμπεσι Καλαβρύτων, ότι αγωνίστηκε για την πατρίδα ως στρατιώτης υπό τις άμεσες διαταγές του από το 1821 έως το 1828 και ότι έλαβε μέρος στις μάχες Καλαβρύτων, Λεβιδίου, Π. Πατρών, Σαραβαλίου, Γεροκομείου, Ακράτας, Κορίνθου, Τριπόλεως, Πουσίου, Καυκαριάς και άλλες όπου επολέμησε με πίστη, αφοσίωση και γενναιότητα. Προστίθεται ότι κατά το διάστημα αυτό δεν έλαβε κάποια αποζημίωση, του χρεωστούνται οι μισθοί του και δικαιούται να ανταμοιφθή προσηκόντως. Επίσης βεβαιώνεται ότι κατά το 1835 έχασε τα πρόβατά του τα οποία του αφήρεσαν οι Τούρκοι.

Όπως προκύπτει από δημοσιευμένο στο Blog αυτό κατάλογο των εντός του Δήμου Λαπαθών υπαρχόντων γεωργών, ιθαγενών και παροίκων, που συντάχθηκε στο Μάνεσι το 1856, εκεί αναφέρεται και ο Θεόδωρος Κεφαλάς με α/α 487, ηλικία 52 ετών, έγγαμος με 6μελή οικογένεια. Σε άλλο εκλογικό Κατάλογο του χωρίου Γκέρμπεσι του δήμου Λαπαθών το 1865 αναφέρονται: Κεφάλας Θεόδωρος του Πανταζή ετών 60 γεωργός, Κεφάλας Κωνσταντίνος του Πανταζή ετών 48 γεωργός, Κεφάλας Νικόλαος του Πανταζή ετών 45 γεωργός (αδέλφια;), Κεφάλας Πανταζής του Κεφάλα ετών 100 γεωργός (πατέρας;).

Α. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s