Αγωνιστών συνέχεια…

19. Παπαδόπουλος Ιωάννης: (ή Μουρτογιάννης) καταγόταν από τα Καλάβρυτα (Φιλήμων τ. Γ΄. σ. 10), γαμπρός από την κόρη, του Ασημάκη Φωτήλα Συριανή.

Έδρασε κυρίως ως έφορος προμηθειών του πολέμου και επιμελητής στα Καλάβρυτα. Γιός του ήταν ο Ασημάκης και εγγονός ο Παναγάκης (Παπανδρέου: Επαρχ…, σ. 52, 169).

«Ο πολιτικός ούτος ανήρ εχρησίμευσε πολύ κατ’ αρχάς ένεκα των χρημάτων του και των άλλων μέσων. Έπειτα δε διετήρει την εσωτερικήν της επαρχίας ενέργειαν μετά πολλών άλλων, φροντίζων και προμηθεύων τα του πολέμου» (Φωτάκου: Βίοι Πελοπ/σίων…, 25).

Υπογράφει αναφορά, με την οποία εκφράζονται παράπονα στην Υπερτάτην Διοίκηση, με τους Κερνίκης Προκόπιο, Ασημ. Ζαΐμη, Δημητράκη Ζαΐμη και Σωτήρη Θεοχάρη (Αρχ. Ελλ. Παλιγγ. Τ.1 σ. 414). Μαζί με τους Σωτ. Χαραλάμπη, Παν. Φωτήλα, Σωτ. Θεοχαρόπουλο, Νικόλαο Σολιώτη, και τους Βασίλειο και Νικόλαο Πετιμεζά, επικεφαλής όντες περισσοτέρων των εξακοσίων, πολιόρκησε τους Τούρκους, που είχαν κλειστεί στον πύργο των Καλαβρύτων, με επικεφαλής τον βοεβόδα Αρναούτογλου, και τους ανάγκασαν να παραδοθούν (Παπανδρέου: Επαρχία…, σ. 45).

Ήταν μεταξύ των ορκισθέντων της πρώτης σειράς, στο λάβαρο της επανάστασης, στην Αγία Λαύρα το 1821 (Ν. Β. Αναστόπουλος, σ. 76).

Αγωνιστής του 1821 και πολιτικός της επανάστασης, καταγόταν από τον Άγιο Νικόλαο Καλαβρύτων. Σπατάλησε αφειδώς την μεγάλην του περιουσία, οργάνωνε σώματα ενόπλων και βοηθούσε γενικώς τον αγώνα σε αίμα και χρήμα Μεσολογγίου (Μεγ. Στρατ. Εγκυκλ. τ. 5ος, σ. 252).

Ο Αργυρόπουλος Θ. στην Επετηρ. των Καλαβρύτων 1971 «Η Φιλική Εταιρεία και οι Καλαβρυτινοί Φιλικοί», σελ. 119 τον αναφέρει ως Φιλικό.

Τον αναφέρω ενδεικτικά (όπως και τον Παναγιώτη Φωτήλα στη συνέχεια) μεταξύ εκείνων που στις 21-22 Μαρτίου 1821 πολιόρκησαν και ελευθέρωσαν τα Καλάβρυτα από του Οθωμανούς.

Συνεχίζεται…

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s