Παπαζαφειρόπουλος Δημήτριος, ένα ακόμη αγωνιστής του 1821 από το Γκέρμπεσι Καλαβρύτων.

Παπαζαφειρόπουλος Δημήτριος: (χωρίς πατρώνυμο), από το Γκέρμπεσι Καλαβρύτων.

Στο φάκελλό του στο μητρώο αγωνιστών του 1821, υπάρχει αίτησή του που συντάχθηκε στα Καλάβρυτα στις 28 8βρίου 1846 και απευθυνόταν προς τον Έπαρχο Καλαβρύτων από τον οποίο ζητούσε να την διαβιβάσει μετά του συνημμένου πιστοποιητικού προς την αρμόδια επί των Θυσιών και Αγώνων επιτροπή για  να του δοθεί αμοιβή για τους αγώνες του.

Συνημμένο υπάρχει πιστοποιητικό με ημερομηνία 1 9βρίου 1846 το οποίο υπογράφει ο Β. Πετιμεζάς, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Δημήτριος Παπαζαφειρόπουλος είχε γεννηθεί στο Γκέρμπεσι Καλαβρύτων, ότι αγωνίστηκε για την πατρίδα υπό τις διαταγές του διαρκώς από το 1821 έως το 1828, ως αξιωματικός έχων υπό τις διαταγές του έως 25 στρατιώτες και ότι έλαβε μέρος στις μάχες Πατρών, Σαραβαλίου, Γεροκομείου, Ακράτας, Κορίνθου, Τριπόλεως, Λεβιδίου, Νταβιάς, Δερβενίων, Τρικόρφων και άλλες όπου επολέμησε με ζήλο, πατριωτισμό και γενναιότητα.

Προστίθεται ότι κατά το διάστημα αυτό του πολέμου «έχασε την κατάστασίν του στις ανάγκες της πατρίδος», δεν έλαβε κάποια αποζημίωση και του χρεωστούνται οι μισθοί του.

Οι θυσίες του, οι αγώνες του και η πίστη του δικαιολογούν να καταταγεί ως αξιωματικός.

Σημείωση: όπως και στο παρελθόν έχω αναφέρει, από το Γκέρμπεσι Δύμης (εκεί όπου ξεχειμώνιαζαν τα κοπάδια τους οι εκ του Γκέρμπεσι Καλαβρύτων κτηνοτρόφοι) έχει καταγραφεί ο τιμηθείς με αριστείο αγωνιστής του 1821, Παπαζαφείρης Δημητράκης, ο οποίος εικάζω ότι είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Παπαζαφειρόπουλο Δημήτριο. Μία επί πλέον έρευνα ίσως φώτιζε περισσότερο την εικασία μου. Ελπίζω να έχω την ευχέρεια να την κάνω μελλοντικά.

Θανάσης Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s