Μεκριζής… από Λίμνες Άργους.

Σε συνέχεια της ανάρτησης στις 6 Μαρτίου 2013, σ’ αυτό εδώ το blog, για τον αγωνιστή του 1821 Παπαγεωργόπουλο Δημήτριο από το Γκέρμπεσι Άργους, επανέρχομαι με έναν ακόμη Μ(ι)εκριζή από τις Λίμνες.

Μεκριζής Παναγιώτης: από Λίμνες Άργους.

Στο μητρώο των αγωνιστών του 1821 στην Εθν. Βιβλ. αναφέρεται ως στρατιώτης με Α.Μ. 7667 και εκεί φάκελλό του υπάρχει δυσανάγνωστη αίτησή του που συντάχθηκε στο Ναύπλιο στις 15.5.1846 και απευθυνόταν προς την αρμόδια επί των αποζημιώσεων και εκδουλεύσεων επιτροπή, δια μέσου του Νομάρχη Αργολιδοκορινθίας, για να του δοθεί αμοιβή για τους αγώνες του.

Σε αυτήν ανέφερε ότι ήταν κάτοικος Λιμνών, ότι έλαβε μέρος στην πολιορκία του φρουρίου της Κορίνθου, στο Κριεκούκι, στο Αθίκι, στην Κλεισούρα, στην πολιορκία Αγίας Μαρίνας και αλλού χωρίς να λείψει από καμμία μάχη αλλά δεν αξιώθηκε να λάβει κάποια αμοιβή για τους αγώνες του.

Συνημμένο υπάρχει πιστοποιητικό που συντάχθηκε στην Κόρινθο με ημερομηνία 3.4.1846 το οποίο υπογράφουν οι Γ. Λύκος και Καν. Δεληγιάννης (υπογραφές που έχουν επικυρωθεί από τον δημαρχ. πάρεδρο Κορίνθου), στο οποίο αναφέρεται ότι ο αιτών καταγόταν από τις Λίμνες Άργους, ότι αγωνίστηκε για την πατρίδα υπό τις διαταγές τους καθ’ όλο τον αγώνα φέρων υπό την οδηγία του έως είκοσι πέντε στρατιώτες και ότι έλαβε μέρος σε διάφορες μάχες και πολιορκίες.

Συνημμένη επίσης υπάρχει αίτηση του υιού και κληρονόμου του Μιχάλη που συντάχθηκε στο Ναύπλιο στις 21.6.1865 και απευθυνόταν προς την επί των Στρατιωτικών επιτροπή, δια του Νομάρχου Αργολίδος, με την οποία αίτηση υπέβαλλε τα παραπάνω έγγραφα περί των εκδουλεύσεων του πατρός του Παναγιώτη Μεκριζή εκ του χωρίου Λιμνών, για να του δοθεί η ανάλογη αμοιβή.

Α. Τζώρτζης.

(Παρακαλείται όποιος το αναδημοσιεύσει, να αναφέρει και την πηγή).

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s