Τζαμπρός ή Τσαμπρός Κυριάκος, αγωνιστής του 1821 από το Γκέρμπεσι (Προφήτης Ηλίας) Καλαβρύτων.

Τζαμπρός Κυριάκος: (ή Τσαμπρός Κυριάκος, του Νικολάου), από Γκέρμπεσι Λαπαθών, κάτοικος Μαζαρακίου Πατρών.

Το Μητρώο αγωνιστών του 1821 της Εθν. Βιβλιοθήκης τον αναφέρει ως καταγόμενο από  Καλάβρυτα (όπως ανέφερε για όλους σχεδόν τους εκ της επαρχίας αυτής καταγόμενους) και υπάρχει η ένδειξη: απεβίωσε.

 Στο φάκελλό του υπάρχει αίτηση των υιών του Γεωργίου και Νικολάου Κυριακόπουλων, που συντάχθηκε στα Καλάβρυτα στις 11 9βρίου 1846 και απευθυνόταν προς τον Έπαρχο Καλαβρύτων από τον οποίο ζητούσαν να την διαβιβάσει μετά του συνημμένου πιστοποιητικού προς την αρμόδια επί των Θυσιών και Αγώνων επιτροπή για  να τους δοθεί αμοιβή για τους αγώνες του αποβιώσαντος πατρός τους.

Συνημμένα υπάρχουν τα εξής πιστοποιητικά:

1. Με ημερομηνία 14 9βρίου 1846 το οποίο υπογράφει ο Β. Πετιμεζάς, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Κυριάκος Τζαμπρός καταγόταν από το Μαζαράκι Πατρών, ότι αγωνίστηκε για την πατρίδα υπό τις διαταγές του περιοδικώς από το 1821 έως το 1823 όταν και εφονεύθη στη μάχη του Μεσολογγίου[;], αλλά και προ του θανάτου του έλαβε μέρος και σε άλλες μάχες όπου πολέμησε με ζήλο και γενναιότητα. Προστίθεται ότι κατά το διάστημα αυτό δεν έλαβε κάποια αποζημίωση.

2. Πιστοποιητικό του δημάρχου Λαπαθών, που συντάχθηκε στην Κούτελη στις 11 9βρίου 1846 στο οποίο αναφέρεται ότι οι Γεώργιος και Νικόλαος Κυριάκου Τζαμπρού, γεννηθέντες στο Μαζαράκι Πατρών και κατοικούντες στη Γουμένιτσα Λαπαθών είναι γνήσια τέκνα του αποθανόντος το 1823 στη μάχη του Μεσολογγίου[;] Κυριάκου Τζαμπρού και ο μεν Γεώργιος είναι 30 ετών ο δε Νικόλαος 25 ετών. Ο φονευθείς πατέρας τους ήταν κάτοικος Μαζαρακίου και τα παραπάνω παιδιά του ευρίσκονται σε δεινή κατάσταση. [Το περιεχόμενο αυτών των πιστοποιητικών σε ότι αφορά το μέρος όπου απεβίωσε ο Κυριάκος Τσαμπρός, δεν συμφωνεί με το παρακάτω αναφερόμενο, του Γκ. Πετιμεζά, καθώς και με την αίτηση του 1865 του παιδιού του].

Συνημμένη επίσης υπάρχει 4σέλιδη δυσανάγνωστη αίτηση του Νικολάου Κυριάκου Τζαμπρόπουλου, που συντάχθηκε στα Καλάβρυτα στις 22.6.1865 και απευθυνόταν προς την ίδια επί του Αγώνος επιτροπή. Σε αυτήν ανέφερε ότι συνυπέβαλλε πιστοποιητικό του Γκ. Πετιμεζά και του Δημητρίου Γκότση αρχηγού του χωρίου Μαζαρακίου «υπέρ του αιχμαλωτισθέντος εις την μάχην Δερβενάκι κατά του πασιά Ντράμαλη πατρός μου Κυριάκου Τζαμπρού εκ του χωρίου Γκέρμπεσι του δήμου Λαπαθών… και μετά παρέλευσιν εξι μηνών αποθανόντος εντός του φρουρίου Ναυπλίας δεχθείς τας βασάνους και τιμωρίας παρά των κατεχόντων τότε το φρούριο Ναυπλίας Τούρκων. Επομένως κατά το 1826 έτος ότε ο Ιμπραήμ πασάς διήλθεν εις την επαρχίαν των Καλαβρύτων συνέλαβαν ως αιχμαλώτους την μητέρα μου Ευγενία και την αδελφήν μου Κωνσταντίναν μείνασαι όλως απροστάτυται και τας οποίας οι Άραβες επήραν μη επανελθούσαι[;][…] μείνας μόνο ο υποφαινόμενος υιός του αιχμαλωτισθέντος πατρός μου…».

Συνημμένο υπάρχει πιστοποιητικό που συντάχθηκε στο Μαζαράκι στις 20.6.1865, υπογράφεται από τους Γκ. Πετιμεζά και Δ. Γκότζη και στο οποίο αναφέρεται ότι ο Κυριάκος Τσαμπρός γεννηθείς στο Γκέρμπεσι Λαπαθών και κάτοικος όσο ζούσε στο Μαζαράκι Πατρών, έλαβε μέρος σε διάφορες μάχες  έχων υπό την οδηγία του ως υπαξιωματικός ικανούς στρατιώτες και πολέμησε υπό τις διαταγές του Δημητρίου Γκότζη με ζήλο και ανδρεία μέχρι του 1822 , όταν στη μάχη στο Δερβενάκι κατά του Δράμαλη υπό τις διαταγές του Θ. Κανακάρη συνελήφθη αιχμάλωτος και έμεινε στο φρούριο Ναυπλίου έξι μήνες οπότε και απεβίωσε εντός του φρουρίου και άφησε χήρα τη σύζυγό του με τρία ανήλικα παιδιά δυο αγόρια και μία κόρη. Κατά τα 1825-26 αιχμαλωτίσθη η σύζυγος αυτού και η θυγατέρα του υπό των Αράβων και έμειναν οι δύο ευρισκόμενοι σε ελεεινή κατάσταση. Στο τέλος του εγγράφου υπάρχει η πιστοποίηση του γνησίου των υπογραφών των οπλαρχηγών.

Θανάσης Τζώρτζης.

This entry was posted in Άρθρα, Ιστορία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s