Και άλλες μαρτυρίες περί της έναρξης της επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα.

Σε συνέχεια καταχώρησής μου στις 7.9.2012 με τίτλο: «Η μαρτυρία ενός αγωνιστή, περί της έναρξης της επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα», παραθέτω και άλλες αναφορές αγωνιστών του 1821 για το ίδιο θέμα.

Τα έγγραφα προέρχονται από τα Γ.Α.Κ. και την Εθνική βιβλιοθήκη και αποτελούν μέρος πληρέστερων στοιχείων του υπό διαμόρφωση πονήματός μου για την επαρχία Καλαβρύτων.

Πετιμεζάς Γκολφίνος: Ταγματάρχης. Σε αίτησή του προς την Βασίλισσα στις 19.8.1850 ανέφερε και τα εξής: «Μεγαλειοτάτη Άνασσα!/ Εν Αθήναις την 19 Αυγούστου/ 1850/ Ο υποφαινόμενος πιστός και αφοσιωμένος της Υ. Μ. υπήκοος και αξιωματικός, άμα ήχησεν η υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος σάλπιγξ έλαβον τα όπλα κατά των Τυράννων αυτής και συνύψωσα και εγώ την της παλιγγενεσίας σημαίαν επί της Αγίας Λαύρας την 25 Μαρτίου 1821» (Γ.Α.Κ).

Αναστασόπουλος Γεώργιος: από Σουδενά Καλαβρύτων. Σε αίτηση που συντάχθηκε στα Καλάβρυτα στις 30.5.1865 και απευθυνόταν προς την αρμόδια επί του ιερού αγώνος επιτροπή για  να του δοθεί ό,τι του ανήκε με βάση το νόμο αναφέρεται ότι ήταν γιός αρματωλού, μετέβη μετά των Κολοκοτρώνη και Πετιμεζαίων στην Επτάνησο… επανήλθε στην Πελοπόννησο και παρηκολούθησε, ως ανέφερε, τους Πετιμεζαίους όταν κυρήχθηκε η επανάσταση στην Αγία Λαύρα και στη συνέχεια παραυρέθηκε στις μάχες τις οποίες αναφέρει το συνημμένο πιστοποιητικό, επικεφαλής συγχωρίων του, τους οποίους πολλάκις συντηρούσε με δικά του χρήματα…

Γκούσιος Γεώργιος (ή Γκούσος ): αγωνιστής του 1821 από Κλείτορα…. Σε αίτησή του που συντάχθηκε στα Καλάβρυτα στις 22.6.1865 και απευθυνόταν προς την επί του Αγώνος επιτροπή, ανέφερε ότι κατά το 1821 όταν στην Αγία Λαύρα υψώθηκε η σημαία της επαναστάσεως παρηκολούθησε τον οπλαρχηγό Β. Πετιμεζά και έτσι εξεπλήρωσε τα προς την πατρίδα χρέη του πολεμώντας επικεφαλής συγχωρίων του και δαπανώντας σε τροφές και πολεμοφόδια…

Καρασπύρος Σπύρος: οπλαρχηγός από τα Νεζερά… στη δεύτερη σελίδα του εγγράφου αναφέρει σε ποιους πολέμους παρευρέθη: «–Εις τον πόλεμον Καλαβρύτων (μετά την ύψωσιν της εν τη Αγία Λαύρα Ελληνικής Σημαίας της από τον Παλαιών Πατρών ευλογηθείσης). –Εις το φρούριον Κορίνθου. –Εις τον πόλεμον Λεβιδίου ότε επληγώθην εις τη κεφαλήν…/ Εν Αθήναις την 5 Ιουνίου 1865/ Δ. Καρασπύρος».

Μαλαματένιος Γεώργιος: από Καλάβρυτα. Σε αίτησή του που συντάχθηκε στην Αθήνα στις 10.4.1865 και απευθυνόταν προς την επί του Ελληνικού Αγώνος Στρ. Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι…«…είμαι ίσως ο πρώτος, όστις ήρχισε τον πόλεμον κατά των Τούρκων μετά του Γερμανού, του Ζαΐμη, του Χαραλάμπη, των Πετιμεζαίων και Ασημάκη Σκαλτσά εν Αγία Λαύρα κ.λ. καθώς και ότι είμαι ο τελευταίος όστις έπαυσα πολεμών.…».

Νικολόπουλος Σπύρος: (ή Φραγκοσπύρος), από Λειβάρτζι… Σε πιστοποιητικό με ημερομηνία 6 Ιουνίου 1865 το οποίο υπογράφουν 17 κάτοικοι Λειβαρτζίου αναφέρεται ότι.. κατά το 1821 παρευρέθη στην Αγία Λαύρα και πaρηκολούθησε τους οπλαρχηγούς Ζαΐμη, Γ. Λεχουρίτη, Β. και Ν. Πετιμεζαίους, Παν. Φωτήλα και λοιπούς και ότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα δεν έλαβε κάποια αποζημίωση.

Σπυρόπουλος Θεόδωρος: αγωνιστής του 1821 από τον Κάλανο των Νεζερών… Σε αίτησή του που συντάχθηκε στον Κάλανο στις 25.3.1865 και απευθυνόταν προς την επί των Θυσιών και Αγώνων επιτροπή μεταξύ άλλων ανέφερε: «…και είμαι εις εκ των τεινάντων χείρα εν τη Αγία Λαύρα σωτηρίω 25 Μαρτίου 1821, όπως λάβω την υπό του αοιδήμου Γερμανού Παλαιών Πατρών (μεθ’ ού αναβαίνοντος εκ Πατρών εις Λαύραν συνοδοιπόρησα) υψωθείσαν και ευλογηθείσαν Ελληνικήν σημαίαν του σταυρού, ουδέν αντεμοίφθην διότι δεν υπήρξε προστασία, ούτε δικαιοσύνη, αλλά μαύρη αχαριστία επι τινών αληθώς αγωνισαμένων υπέρ πατρίδος!».

Στριφτόμπολας Αναγνώστης: «Αγωνιστής και φιλικός, ο οποίος καταγόταν από την Κέρτεζη Καλαβρύτων…. Σε αίτησή 5 σελίδων της χήρας του Αναγνώστη Στριφτόμπολα Αγγελικής και των δύο ορφανών θυγατέρων του … που συντάχθηκε στην Πάτρα στις 25.4.1865 και απευθυνόταν προς την επί των Θυσιών και Αγώνων επιτροπή για  να τους δοθεί αμοιβή για τους αγώνες του αποβιώσαντος συζύγου και πατρός, μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι ο υπέρ πατρίδος πεσών Αναγνώστης, πρώτος στην Αγία Λαύρα υπεστήριξε «τον ανεγερθέντα Φοίνικα». Στη συνέχεια ανέφερε τα δικαιολογητικά έγγραφα που συνυπέβαλλε και ζητούσε ανάλογη σύνταξη για εκείνη και τα ορφανά παιδιά της.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s