Διευκρινήσεις-αποσαφηνίσεις σχετικά με τους καταγομένους από το Γκέρμπεσι αγωνιστές και Αριστειούχους: Πλώτα Χρήστο, Παναγιωτάκη Σκόνδρα, Κεφαλά Θεοδωράκη.

Πλώτας Χρήστος, Παναγιωτάκης Σκόνδρας, Κεφαλάς Θεοδωράκης:

Σε ανάρτηση τον Οκτώβριο του 2012 με τίτλο: «Σκόνδρας Παναγιωτάκης: αξιωματικός στον αγώνα του 1821, από το Γκέρμπεσι. Πλώτας Χρήστος: επίσης αξιωματικός του 1821 με πιθανή καταγωγή από το Γκέρμπεσι» ανέφερα σχετικά με τον Χρήστο Πλώτα: «Β. Στην ίδια κατάσταση και απόφαση και με αύξοντα αριθμό 63 αναφέρεται και ο Πλώτας Χρήστος από Βλασία. Δεν αναφέρεται αν κατάγεται από την Άνω ή Κάτω Βλασία. Στους εκλογικούς όμως καταλόγους της Άνω και Κάτω Βλασίας του έτους 1865 δεν αναφέρεται Πλώτας Χρήστος. Αναρωτήθηκα μήπως εννοούσε το Δήμο Βλασίας, ο οποίος σχηματίστηκε το 1835 και συγχωνεύτηκε στο Δήμο Λαπαθών το 1841 με Β.Δ. που δεν δημοσιεύτηκαν στην Ε. τ. Κ. και ερεύνησα όλους τους εκλογικούς καταλόγους του έτους 1865 των χωριών : Βλασίας Άνω και Κάτω, Μουρικίου, Μποντιάδων Μεγάλου και Μικρού, Καρουσίου, Δεμεστίχων και Γκερμπεσίου που ανήκαν στο Δήμο Βλασίας αλλά σε κανένα από αυτά δεν αναφέρεται Πλώτας Χρήστος. Μόνο στο Γκέρμπεσι αναφέρεται Πλώτας Βασίλειος του Χρήστου (ίσως ο Χρήστος να είναι αυτός που εδικαιούτο το Αριστείο αλλά να είχε πεθάνει). Στο Καρούσι υπήρχε το επώνυμο Πλώτας αλλά όχι το όνομα Χρήστος. Επίσης ερεύνησα και των υπολοίπων χωριών τα οποία μαζί με εκείνα του δήμου Βλασίας απαρτίσανε το δήμο Λαπαθών, δηλαδή: Κούτελης, Γουμένιτσας Άνω και Κάτω, Σαραδίου, Λαπάτας, Μπούμπουκα, Νεοχωρίου και Φλάμπουρα αλλά δεν βρήκα Πλώτα Χρήστο. Μόνο στο χωρίο Μπούμπουκα υπάρχει το επώνυμο Πλώτας αλλά όχι το όνομα Χρήστος. Τα παραπάνω μαζί με το ότι οι λοιποί 95 αναφερόμενοι στον κατάλογο κατάγονται από χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων, με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Πλώτας Χρήστος πιθανόν να καταγόταν από το Γκέρμπεσι. Να σημειώσω ότι τα αριστεία (μετάλλια) ήσαν: αργυρό για τους αξιωματικούς, χάλκινο για τους υπαξιωματικούς και σιδερένιο για τους στρατιώτες.».

Από στοιχεία που προέκυψαν μέσα από κατάλογο διανομής αριστείων που φέρει ημερομηνία 22.2.1844, υπογράφεται από τον Ανδρέα Λόντο ο οποίος ήταν ο Γραμματέας της αρμοδίας επιτροπής και στέλνεται στον πληρεξούσιο Καλαβρύτων Ιωάννη Α. Ζαΐμη μετά των αριστείων και των ταινιών κ.λ., αποσαφηνίζεται ότι ο Χρήστος Πλώτας  έλαβε Χαλκούν Αριστείο και καταγόταν από το Γκέρμπεσι.

Έτσι η παραπάνω εκτεθείσα τότε συλλογιστική μου απεδείχθη σωστή.

Στην ίδια κατάσταση αναφέρεται και ο Παναγιωτάκης Σκόντρας από το Γκέρμπεσι, ως δικαιούχος Σιδηρού Αριστείου.  Φαίνεται ότι είτε διαμαρτυρήθηκε γιατί του χορηγήθηκε Σιδηρούν Αριστείο και στη συνέχεια του δόθηκε το Αργυρούν, είτε με βάση τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι εδικαιούτο Αργυρούν και του το εχορήγησαν.

Σε ότι αφορά τον επίσης εκ του Γκέρμπεσι καταγόμενο Κεφαλά Θεοδωράκη, αυτός αναφέρεται στην ίδια κατάσταση με τους προηγουμένους, ως δικαιούχος Σιδηρού Αριστείου.

Θ. Τζώρτζης.

This entry was posted in Άρθρα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s