Επώνυμα στην επαρχία Καλαβρύτων.

Αναζητώντας στοιχεία Καλαβρυτινών από τα Γ.Α.Κ. στους εκλογικούς καταλόγους του έτους 1865 και ύστερα, παρατήρησα και τα εξής ονοματεπώνυμα σε έναν δήμο της επαρχίας, τον οποίο τυχαία επέλεξα, το δήμο Αροανείας:

1. Από το Σοπωτό: Αλεξόπουλος Ασημάκης του Αλεξίου ετών 60. Πανουτζόπουλος Αντώνιος του Πανούτζου 48. Οικονόμου Απόστολος του Οικονόμου, 48. Γεωργαντόπουλος Αργύριος του Γεωργαντά, 45. Κωτσαντώνης Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, 32. Φιλιππαρόπουλος Ασημάκης του Φιλίππου, 60. Αντωνόπουλος Βασίλειος του Αντωνίου, 45. Παπαθεοδώρου Βασίλειος του Θεοδώρου ιερέως, 30. Παπαθανασόπουλος Βασίλειος του Αθανασίου ιερέως, 45. Σοφιανόπουλος Βασίλειος του Σοφιανού, 58. Πετρουτζόπουλος Γεώργιος του Πετρούτζου, 45. Παπαθεοδώρου Γεώργιος του Θεοδώρου ιερέως, 27. Αποστόλου Γιαννάκης του Αποστόλου, 40. Θάνος Γεώργιος του Θάνου, 32. Ζαφειρόπουλος Γεώργιος του Ζαφειρίου,40. Γεωργακόπουλος Γεώργιος του Γεωργίου, 45. Γεωργακόπουλος Γεώργιος του Γεωργάκη, 49. Σακελλαρόπουλος Διονύσιος του Σακελλαρίου ιερέως, 40. Αποστόλου Ευθύμιος του Αποστόλου, 38. Ζαφειρόπουλος Ευθύμιος του Ζαφειρίου, 50. Πανουτσόπουλος Θεόδωρος του Πανούτζου, 38. Οικονόμου Θεόδωρος του Οικονόμου, 58. Στασινόπουλος Θεόδωρος του Στασινού, 40. Γεωργακόπουλος Θεόδωρος του Γεωργίου, 26. Αθανασόπουλος Ιωάννης του Αθανασίου, 65. Πανουτζόπουλος Κωνσταντίνος του Πανούτζου, 40. Αντωνόπουλος Νικόλαος του Αντωνίου, 60. Παπαπανούτζου Νικόλαος του Πανούτζου ιερέως, 35. Αγγελόπουλος Αγγελής, 55. Παπαγεωργίου Παναγιώτης Γεωργίου ιερέως, 50. Παπαπανούτζου Χαράλαμπος του Πανούτσου ιερέως και άλλα της ίδιας μορφής.

2. Από Αγρίδι: Αντωνόπουλος Ανδρέας του Αντωνίου, 45. Αγγελόπουλος Αθανάσιος του Αγγελή,42. Βασιλακόπουλος Βασίλειος του Βασιλείου, 70. Ασημακόπουλος Βασίλειος του Ασημάκη 70. Θεοδωρόπουλος Γεώργιος του Θεοδώρου, 28. Βασιλόπουλος Γεώργιος του Βασιλείου, 45. Παπασπηλιωτόπουλος Δημήτριος του Σπηλιώτη ιερέως, 48. Παπαντωνίου Θεόδωρος του Αντωνίου ιερέως, 54. Παπαχαραλάμπης Θεόδωρος του Χαραλάμπους ιερέως,27. θεοδωρόπουλος Ιωάννης του Θεοδώρου, 44. Ροδιάδης Κωνσατντίνος του Ρόδη, 27. Φωτόπουλος Κωνσατντίνος του Φώτη, 45. Βασιλόπουλος Νικόλαος του Βασιλείου, 40. Μιχαλόπουλος Πάικος του Μιχαήλ, 34. Παπαντωνίου Σταύρος του Αντωνίου ιερέως, 60. Φωτόπουλος Σπηλιώτης του Φώτη, 44. Παπαντωνίου Σωτήριος του Αντωνίου ιερέως, 45. Δημόπουλος Φώτης του Δήμου, 65. Γιαννόπουλος Χρήστος του Ιωάννη, 65 κ. ά.

3. Από Αναστάσοβα: Κανελακόπουλος Ανδρέας του Κανέλλου, 28. Θεοφιλόπουλος Ανδρέας του Θεοφίλη, 25. Αργυρόπουλος Αναγνώστςη του Αργυρίου, 30. Νικολόπουλος Γεώργιος του Νικολάου, 38. Αλεξόπουλος Γεώργιος του Αλεξίου, 38. Ανδρειόπουλος Δημήτριος του Ανδρέα, 38. Γιαννακόπουλος Δημήτριος του Γιαννάκη, 38. Κανελλόπουλος Θεόδωρος του Κανέλλου, 50. Θεοφιλόπουλος Θεόδωρος του Θεοφίλη, 33. Θεοδωρόπουλος Ιωάννης του Θεοδώρου, 38. Νικολόπουλος Ιωάννης του Νικολάου, 40. Αργυρόπουλος Ιωάννης του Αργυρίου, 35. Χαραλαμπόπουλος Κωνσταντίνος του Χαραλάμπους, 25. Αθανασόπουλος Παναγιώτης του Αθανασίου, 70. Κανελλακόπουλος Παναγής του Κανέλλου, 48. Αναστασόπουλος Σπήλιος του Αναστασίου, 40 κ. ά.

4. Από Δεσινό: Γαλανόπουλος Αντώνιος του Γαλάνη, 60. Δημητρακόπουλος Αθανάσιος του Δημητρίου, 45. Θεοφιλόπουλος Αντώνιος του Θεοφίλη, 28. Γαλάνης Γιάννης του Γαλάνη, 60. Παναγιωτόπουλος Γεώργιος του Παναγιώτη, 50. Κυριακόπουλος Γεώργιος του Κυριάκου, 50. Αναγνωστόπουλος Γιάννης του Αναγνώστη, 40. Γιαννόπουλος Γεώργιος του Γιάννη, 60. Θεοφιλόπουλος Γεώργιος του Θεοφίλη, 50. Παπαχρηστόπουλος Γιάννης του Χρήστου ιερέως, 50. Γιαννακουλόπουλος Γεώργιος του Γιάννη, 45. Γαλανόπουλος Δημήτριος του Γαλάνη, 60. Γιαννακουλόπουλος Δημήτριος του Γιάννη, 50. Λυμπερόπουλος Δημήτριος του Λυμπέρη, 40. Γαλάνης Ηλίας του Γαλάνη, 60. Γιαννόπουλος θεόδωρος του Γιάννη, 23. Σπηλιοτόπουλος Θεόδωρος του Σπήλιου, 60. Ανδρικόπουλος Παναγιώτης του Ανδρέα, 70. Πολυδερόπουλος Παναγιώτης του Πολυδέρη, 50. Αναγνωστόπουλος Σπήλιος του Αναγνώστη, 40. Γεωργόπουλος Σταύρος του Γεωργίου, 50. Ανδρικόπουλος Φώτης του Ανδρέα, 60. Θεοφιλόπουλος Φώτης του Θεοφίλη, 40. Δημητρακόπουλος Χαράλαμπος του Δημητρίου, 45. ΑνδρικόπουλοςΧρήστος του Ανδρέα, 60. Ζαφειρόπουλος Χρήστος του Ζαφειρίου, 35.

Το ίδιο παρατηρείται και στα άλλα χωριά του ιδίου δήμου, όπως το Δροβολοβό, τους Καμενιάνους, το Σκούπι, το Βεσίνι, τα Νάσια, το Μαμαλούκα, το Τσαρούχλι, τη Στρέζοβα κ.λ., αλλά και στην υπόλοιπη επαρχία Καλαβρύτων

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι είχαν δημιουργηθεί επώνυμα σχετιζόμενα με το όνομα ή την ιδιότητα του πατέρα του παιδιού:

α) με την προσθήκη της κατάληξης –όπουλος (παιδί) στο όνομα του πατέρα (Θεόδωρος-Θεοδωρόπουλος, Θεοφίλης-Θεοφιλόπουλος, Γιαννόπουλος- Γιάννης, Αργυρόπουλος-Αργύρης, Λυμπερόπουλος-Λυμπέρης, κ.ο.κ.).

β) με ατόφιο το όνομα του πατέρα (Γαλάνης-Γαλάνης, Οικονόμου-Οικονόμου, Αποστόλου-Αποστόλης, Θάνος-Θάνου κ.ο.κ.).

γ) από την ιδιότητα του ιερέα πατέρα (Παπαθεωδώρου Βασίλειος-Θεόδωρος ιερεύς, Σακελλαρόπουλος Διονύσιος- Σακελλάριος ιερεύς, Παπαπανούτζου Νικόλαος- Πανούτζος ιερεύς, Παπασπηλιωτόπουλος Δημήτριος- Σπηλιώτης ιερεύς κ. ο. κ.).

Επίσης από το επάγγελμά του. Π.χ. ενδεικτικά αναφέρω ότι στη Σελιάνα βρίσκουμε τα ονοματεπώνυμα: Αθανάσιος Χαλκεύς του Πανάγου, ετών 26, χαλκεύς. Βασίλειος Χαλκεύς του Νικολάου, ετών 45, χαλκεύς, Βασίλειος Χαλκεύς του Πανάγου, ετών 37, χαλκεύς. (χαλκεύς ήταν εκείνος που επεξεργαζόταν το χαλκό και κατ’ επέκταση όλα τα μέταλλα. Στη συνέχεια έγινε χαλκιάς που ήταν ο σημερινός σιδεράς ο οποίος επεξεργάζεται το σίδερο και δημιουργεί κατασκευές από αυτό). Χαλκεύς λοιπόν ονομάστηκε τότε από τη δουλειά που έκανε και ίσως αργότερα το επώνυμο Χαλκεύς έγινε Χαλκιάς.

Το ερώτημα, πότε αυτός που είχε κατά το έτος 1865 π. χ. την ηλικία των 60 ή 70 ετών, «πήρε» το επώνυμό του με τον τρόπο που παραπάνω ανέφερα, θα ήταν εύκολο να διερευνηθεί περισσότερο, αν για το ίδιο άτομο είχαμε στοιχεία του ονοματεπωνύμου του για τα προηγούμενα έτη. Όμως το στοιχείο της δημιουργίας του επωνύμου από την ιδιότητα του πατέρα ιερέα, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στα επαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια δημιουργήθηκαν αυτά τα επώνυμα.

Εδώ θα πρέπει να συμπληρώσω ότι, από έρευνα σε εκλογικούς καταλόγους που συντάχθηκαν το 1849, δηλ. 15 χρόνια πριν, διαπίστωσα ότι κάποιοι εκλογείς αναφερόντουσαν και σε αυτός με τα ίδια επώνυμα. Π.χ. Στο Δεσινό αναφέρεται ο Γαλανόπουλος Αντώνιος, ο Κυριακόπουλος Γεώργιος. Στο Δροβολοβό οι: Σπηλιωτόπουλος Γιάννης, Παπαντωνόπουλος Γιάννης, Παπαντωνόπουλος Περικλής. Στους Καμενιάνους ο Παναγόπουλος Ανδρέας του Πανάγου κ.λ. Σε αυτούς όμως του καταλόγους δεν αναφέρονται πατρώνυμα. Το γεγονός αυτό οδηγεί ακόμη πιο πίσω τη χρονολογία δημιουργίας αυτών των επωνύμων.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s