Πρόβλεψη καιρού στα Καλαβρυτοχώρια.

Αναζητώντας στοιχεία (κυρίως λαογραφικά) για τα χωριά των Καλαβρύτων, συνέλεξα και παραθέτω στη συνέχεια ενδεικτικά για κάποια χωριά, μέρος αυτών τα οποία έχουν καταγραφεί σε σχετικές συλλογές, τα χειρόγραφα των οποίων ευρίσκονται στο Πανεπιστ. Αθηνών απ’ όπου και ευγενώς μου παραχωρήθηκαν, ύστερα από σχετικό αίτημά μου. Τα στοιχεία παρατίθενται, αποσπασματικά μεν, αλλά ακριβώς όπως έχουν αφηγηθεί οι κάτοικοι των χωριών και έχουν καταγράψει οι διενεργήσαντες την συλλογή. Τα ονόματα των αφηγητών και των φοιτητών που διενήργησαν τις μελέτες αυτές, αναφέρονται σε σχετικό υπό διαμόρφωση πόνημά μου για την Επαρχία Καλαβρύτων και είναι διαθέσιμα για όποιον ενδιαφέρεται.

Βερσίτσι: Όταν κατεβαίνει κατσιφάρα στην ποταμιά, προμηνύομεν καλόν καιρό.

Όταν απ’ τις τρεις κι έπειτα ανέβει στον ουρανό, πρμηνύομεν νερό.

Όταν οι κοκόροι λαλήσουν πριν τις 12 τη νύχτα, έχομε αλλαγή καιρού.

Γράψε και τούτο: Εις θέσιν Τριπόταμα, από αρχαιοτάτων χρόνων, που υπήρχαν λησταί, ένας έμπορος ταξίδευε για τον Πύργο. Θα τον ακολουθούσαν και 2 αγωγιάτες. Επειδή ήσαν λησταί στο δρόμο, συνεννοήθη με τους αγωγιάτες, εις το σημείον που θα φτιάξει σταυρό, θάχει κρύψει τα χρήματα. Εκεί αποκάτου θάναι κι απέ θα ρθήται κοντά μου. Έτσι κι έγινε. Από τότενες κάτω από το σταυρό, 2.000 μέτρα περνά ο Ερύμανθος, όταν στο σημείο του σταυρού παρουσιαστεί καταχνιά, έχουμ’ αλλαγή καιρού. Απ’ τα παλιά τα χρόνια.

Όταν ακόμα τα γουρούνια κυλιούνται στη λάσπη, θάρθει βροχή.

Γουμένιτσα: Τα ημερομήνια./Από την 1η μέχρι τις 6 Αυγούστου τηράνε τα σημάδια στον ουρανό και ξέρουνε σύμφωνα με τα σημάδια τον καιρό για ούλια τη χρονιά.Τα μερομήνια αρχίζουνε από πρώτη Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο.

Τα δρίματα (σημεία εις τον ορίζοντα) τσι 1ης Αυγούστου από το πρωΐ μέχρι τσι 12 η ώρα είναι για το μήνα Αύγουστο. Από τσι 12 το μεσημέρι μέχρι τη νύχτα είναι για το Σεπτέβρη. Και συνέχεια μέχρι τσι 6 του μήνα βγαίνουν οι μήνες ούλοι. Τα δρίματα (σημάδια) τα τηράνε κάθε ώρα τσι κορφές των βουνών και κανονίζουνε έτσι, τι καιρό θα έχει στην αρχή του μήνα, τι στη μέση, στο τέλος κ.λ.π.

Λακκώματα: Τηράμε το φεγγάρι και νογάμε αν κρατάει νερό, αέρα ή στέγνη.

Ξετάζουμε τα δρίματα στη 1η Αυγούστου,μέχρι του Σωτήρα.

Τότενες είναι τα μερομήνια, πούναι ένας μήνας μισή μέρα και λογιάζουμε το τι καιρός θα κάνει τη χρονιά με βάση τα μερομήνια.

Όταν λαλεί το βράδυ ο κόκορας είναι καλός καιρός την άλλη μέρα.

Λεχούρι: Άμα τινάζονται οι κότες θα βρέξει και άμα λαλεί παράκρα ο κόκορας.

Άμα νίβεται η γάτα θα αλλάξει ο καιρός.

Λυκούρια: Όταν το φεγγάρι είναι δίπλα ο καιρός θα είναι άσκημος. Όταν το φεγγάρι είναι όρθιο ο καιρός θα είναι καλός. Όταν έχει αλώνι γύρω το φεγγάρι θα βρέξει.

Μερομήνια. Είναι δύο ειδών. 1) Από μία – έξη Αυγούστου που λογαριάζουμε από μισή μέρα για κάθε μήνα. Τους μήνες τους πιάνουμε από το Σεπτέμβρη με το παλιό. 2) Από μία – δώδεκα Αυγούστου λογαριάζουμε από  μία ημέρα για κάθε μήνα. 

Όταν λαλεί ο κόκορας άκαιρα θα αλλάξει ο καιρός.

Όταν η γάτα νίβεται Β.Α. θα έχουμε χειμώνα. Όταν νίβεται Νότια θα έχουμε βροχές. Όταν νίβεται η γάτα Ανατολικά και Δυτικά θα έχουμε καλοκαιρία.

Όταν καίει ο ήλιος θα βρέξει.

Όταν τα βόϊδια τα χτυπάνε μουργέλες (μύγες μεγάλες) θα βρέξει.

Όταν τα γίδια δεν μπαίνουνε στο γαλάρι θα βρέξει.  Όταν οι καρακάξες πάνε στο βουνό, θα κάνει χειμώνας.

Όταν τα γουρούνια μαζεύουνε ξύλα από βραδίς, θα έχουμε χειμώνα μεγάλο.

Όταν το σκυλί είναι κουλουριασμένο στο φουσκί (κοπριές ζώων) θα ρίξει χιόνι πολύ.

Όταν φτερνίζεται το πρόβατο θα κάνει χειμώνας.

Όταν σκούζει η χουχουλούζα (κουκουβάγια) θα κάνει ξέρα, ήλιος. «Σκούζει η βούζα για νερό, και η χουχουλούζα ξέρα, σκούζει κι ο χουχουλόγιωργας, για την κακή του ημέρα», γιατί ρίχνει χιόνι άμα σκούζει  ο χουχουλόγιωργας.

Οι γερανοί άμα κάνουνε το σχήμα της αλετροπόδας θα κάνει καλό καιρό και η χρονιά θα βγεί ευτυχισμένη.  Άμα οι γερανοί ανακατεύονται θα βρέχει και η χρονιά θα είναι φτωχιά..

Μαζέϊκα: Άμα το χελιδόνι πετούσε χαμηλά θε να βρέξει.

Πετσάκοι: Βροχή θα έχει όταν τα αστέρια είναι θολά και όταν το φεγγάρι έχει κύκλο. Αέρα θα έχουν όταν ο ήλιος έχει κύκλο και από τη θέση που θα είχε ο Αυγερινός το πρωΐ προβλεπόταν αν θα έχει αέρα ή όχι.

Επίσης όταν η γάτα νίβεται στο αριστερό μέρος θα έχει βοριά και όταν πλακώνει με το πόδι της το αυτί, θα ρίξει χιόνι.

Όταν τσιμπάνε οι μύγες πιστεύουν ότι θα βρέξει και όταν η στάχτη στη γωνιά κυλάει θα χιονίσει.

Όταν η φωτιά δεν ανάβει πιστεύουν ότι θα έχουν βαρύ χειμώνα.

 

Θ. Τζώρτζης.

This entry was posted in παραδόσεις κ.λ. and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s