Η απάντηση των Μεσηνίων στον απεσταλμένο του Ιμπραήμ.

Τα παρακάτω έγγραφα, μεταξύ πολλών ακόμα χιλιάδων, αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία του ωμού εκβιασμού των κατακτητών Τούρκων στους Έλληνες, αλλά και της πατριωτικής απάντησης των Ελλήνων και το δεύτερο, ίσως θα έπρεπε να αποτελεί και οδηγό συμπεριφοράς των νεωτέρων και περισσότερο εκείνων που είχαν και έχουν στα χέρια τους την τύχη της πατρίδας μας.

Επειδή κατάγομαι από την Αχαΐα (επαρχία Καλαβρύτων), προφθάνω να ενημερώσω τον τυχόν ανήσυχο αναγνώστη ότι: γνωρίζω τα περί του Τουρκοπροσκυνήματος της περιοχής αυτής (μέρος των οποίων παραθέτω στο blog αυτό και ίσως επανέλθω με νεώτερα και ακριβέστερα στοιχεία), όπως επίσης γνωρίζω και την εξ’ ίσου πατριωτική απάντηση των μοναχών του Μ. Σπηλαίου στον ίδιο Τούρκο επιδρομέα.

Το εκβιαστικό έγγραφο:

Κύριοι προεστοί του αμπελακίου κουτζουκίου μάνης και […] Νησίου και Καλαμάτας.

Ο υποσφραγίζων κεχαγιάμπεγης του υψηλοτάτου πασιά αφθεντός μας, σας γνωστοποιώ ότι με όλον οπού με έμβεη της υψηλότητος του αφθεντός μας ήλθα εις τα ενταύθα δια να κατακόψω, κατακαύσω και σχεδόν να αφανίσω όλα τα δέντρα σας όσα είναι χρήσιμα και αναγκαία προς τροφήν σας. λυπούμενος του πτωχού λαού να μην δοκιμάση την αυτήν ζημίαν και αφανισμόν αυτών των αναγκαίων δένδρων σας έκρινα εύλογον να σας ειπώ ότι χωρίς αναβολήν καιρού, να συσκεφθείτε καλώς και να παραιτηθείτε από τα της αποστασίας φερσίματα. και καθώς άλλοι ομόπιστοί σας να ελθήτε να προσκυνήσετε, δια να απαντήσητε την οργήν αυτήν και τον αφανισμόν οπού θέλει δοκιμάση όλη η πτωχολογιά σας, ειδέ και δεν ελθήτε ας είναι η αμαρτία εις τον λαιμόν σας, και όψεσθε εν ημέρα κρίσεως. περισσότερον δεν είναι χρεία να σας γράψω από αυτά και υγιαίνετε.
την 22 7βρίου 1827. Νησίον Καλαμάτας.
[Κάτωθεν αυτού υπάρχει πλαγίως η σημείωση: Ίσον πρωτότυπον και στο αριστερό περιθώριο η σημείωση: Το όνομα του Κεχαγιά και η σφραγίς.]

Και η απάντηση:

Προς τον ενδοξώτατον κεχαγιά του Ιμπραϊμ πασιά.

Ελάβομεν ένα γράμμα σου εις το οποίον μας λέγεις ότι είσαι διορισμένος από τον αφθέντην σου δια να κατακόψης τα δενδρικά μας, και σου αποκρινόμεθα. Οι Έλληνες όταν αποφασίσαμεν να τηνάξωμεν τον Ζυγόν της τουρκικής τυραννίας εβάλαμεν προ οφθαλμών, ότι κοντά με τάλλα δικαιώματα του ελεύθερου ανδρός, τα οποία αυτή μας είχεν αρπαγμένα, και τα οποία θα ανακτήσωμεν και ημείς ως ελεύθεροι Έλληνες, θα ανακτήσωμεν και όλα όσα η καταπλακωμένη από την αυτήν τυραννίαν γη των πατέρων μας φέρει απάνω της ως υποκείμενα και αυτά εις την διάκρισιν της τυραννίας. ότι δε ημπορείς να τα κατακόψης, δεν μας είναι παράξενον, διότι κοντά εις τόσας άλλας παρανομίας, τας οποίας κάμνετε καθημέραν εις τα αδύνατα μέρη, ημπορείτε να μεταχειρισθήτε το αυτό και εις τα άψυχα δένδρα. στοχασθήτε όμως ότι δι όλας αυτάς τα παρανόμους πράξεις σας χρεωστήτε λόγον. καθώς και εις άλλα είναι και εις ταύτα τα μέρη της Μεσηνίας συγκροτημένον στρατόπεδον παρά του γενικού αρχηγού των αρμάτων της Πελοποννήσου, και όταν θέλετε πολεμήτε με αυτό, και όχι με τα ξύλα. ημείς πάλιν λέγομέν σου το ένα είμεθα αποφασισμένοι να αποθάνωμεν ελεύθεροι Έλληνες.

Την 25 7βρίου 1827/ εν Μεσηνία.

οι κάτοικοι των επαρχιών της Μεσηνίας.

[Στο κάτω περιθώριο του εγγράφου, πλαγίως και δια πλαγίας γραφής υπάρχει η σημείωση: ίσον πρωτότυπον.
Και στο πάνω περιθώριο αριστερά η σημείωση: Αντίγρ[αφον].]

Πηγή: Γ.Α.Κ.

Και τα έγγραφα:

ΚεχαγιάμπεηςΚεχαγιάμπεης1Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s