Άνω Βλασία… οδοιπορικό για τον επισκέπτη.

Απο το 45 σελίδων βιβλίο που εκδόθηκε το 2004 από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη, το εξώφυλο του οποίου σας παρουσιάζεται στη συνέχεια, μεταφέρω το παρακάτω προλογικό σημείωμα:

«Προλογικό Σημείωμα.
Ένα ταξίδι στην Ελλάδα μοιάζει με έναν πίνακα ζωγραφικής Ο καθένας τον ζωγραφίζει όπως του αρέσει. Το τοπίο είναι το ίδιο. Η εντύπωση αλλάζει. Είναι όµως γενική παραδοχή ότι το θέμα του πίνακα αξίζει τον κόπο. Η Ελλάδα είναι συναρπαστική και αναμφίβολα όμορφη.
Στις παρακάτω σελίδες θα βρείτε μια ψηφίδα από το μωσαϊκό αυτής της όμορφης αλλά συνάμα και άγνωστης Ελλάδας. Μια ψηφίδα βγαλμένη μέσα από τα τοπία της ορεινής Αχαΐας, βγαλμένη μέσα από τα έλατα του Ερύμανθου. Αυτή η ψηφίδα στην οποία είναι χαρισμένο το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι η Άνω Βλασία, το χωριό µας, ένα από τα Καλαβρυτοχώρια, τόσο κοντά και τόσο μακριά από τη διάσημη πολιτεία. Η Άνω Βλασία είναι όμορφη σαν τα περισσότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας, είναι γεμάτη παλιά πέτρινα σπίτια, τριγυρισμένη από τις καλλονές του Ερύμανθου, τα δάση και τα άφθονα παγωμένα νερά, το κλίμα της είναι εξαιρετικό και τα ορεινά τοπία ολόγυρα στις ανωβλασίτικες εξοχές μοναδικά Κατοικημένη από ζεστούς φιλόξενους ανθρώπους, η Άνω Βλασία είναι χωριό ζωντανό, όχι έρημο: τα πιτσιρίκια παίζουν στα καλντερίμια, γεμίζουν το σχολείο και είναι η καλύτερη ελπίδα ότι το χωριό θα συνεχίσει την πολύχρονη ιστορία του στη σκιά του μαγευτικού μυθολογικού βουνού. Τριγυρισμένη από ιερούς τόπους της Ορθοδοξίας και με μια σπουδαία αρχαία πόλη στη γειτονιά της, η Άνω Βλασία ακολουθεί τη μακραίωνη πορεία του ελληνικού πολιτισμού, παρούσα σε όλες τις σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Ίσως νομίζετε ότι το μικρό αυτό βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός. Εν μέρει έχετε δίκιο. Έχει πρακτικές πληροφορίες, διαφωτιστικά κείμενα, φωτογραφίες, χάρτη. Είναι όμως κάτι πέρα από έναν οδηγό. Κάτι πιο απλό. Είναι η φιλική κουβέντα που κάναμε μαζί για το χωριό µας; με δύο ποτήρια ανωβλασίτικο κρασί ανάμεσά μας. Οι παρακάτω σελίδες που θα ξεφυλλίσετε έχουν τα χρώματα και τα πινέλα για να ζωγραφίσετε το δικό σας πίνακα της Άνω Βλασίας. Ελπίζουμε να απολαύσετε την εικόνα και το ταξίδι και σος καλωσορίζουμε στην είσοδο του χωριού, δίπλα στην πηγή της Χαλκιοβίνας.

Παναγιώτης Κοτσίρης Πρόεδρος του συλλόγου «Ο ΩΛΕΝQΣ»».

sal. 1

Advertisements
This entry was posted in Βιβλιοπαρουσίαση and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s