Βιβλίων συνέχεια….. Βιβλία του Νικ. Χρ. Παπακωνσταντόπουλου.

        Πήρα από τον αγαπητό κο Νικ. Παπακωνσταντόπουλο, που κατάγεται από το Λειβάρτζι Καλαβρύτων, πέντε από τα βιβλία του, τα οποία μου έστειλε αφιλοκερδώς και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

Τα παραθέτω αφ’ ενός γιατί τιμάει την περιοχή αυτή και αφ’ ετέρου για να τον γνωρίσουν όσοι  αναγνώστες αυτού εδώ του blog δεν τον ξέρουν.

Του εύχομαι «και σε άλλα ακόμα καλύτερα και ανώτερα».

1. Το πρώτο κατά σειρά έκδοσης είναι το «Λειβάρτζι σ’ ευχαριστώ». Εγώ θα έλεγα: «Το Λειβάρτζι τον ευχαριστεί», όπως και όλους όσους έγραψαν γι’ αυτό. Και τούτο γιατί ο Νικ. Χρ. Παπακωνσταντόπουλος με το βιβλίο «Λειβάρτζι σ’ ευχαριστώ» (έκδοση 2002) πέτυχε να καταγράψει και έτσι να μεταδώσει αλλά και να διασώσει πολλά στοιχεία για το Λειβάρτζι και τη γύρω περιοχή. Λαογραφικά, ιστορικά, μαρτυρίες, πρόσωπα σημαντικά για το χωριό αυτό αλλά και για τη χώρα ολόκληρη. Επίσης με τις φωτογραφίες του και το πλούσιο λεξιλόγιο ταξιδεύει τον αναγνώστη νοσταλγικά στο παρελθόν.

sal. 1sal. 1 001sal. 1 002sal. 1 003sal. 1 004

2. Το 2008 εκδόθηκε (Εκδόσεις apiroshora – Πρεβέζης 93 – 10443) από τον Νικ. Χρ. Παπακωνσταντόπουλο η ποιητική συλλογή «Έμμετρα», τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για το τμήμα αποκατάστασης του Θεραπευτηρίου Χρονίων παθήσεων Δυτικής Αττικής το οποίο χρηματοδότησε την έκδοση. Το βιβλίο προλογίζει ο Κων. Νικολόπουλος-Καμενιανίτης. Αποτελείται από 47 σελίδες στις οποίες έχουν καταγραφεί 25 ποιήματα εκ των οποίων πολλά έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Όλα είναι ποιήματα που έχουν έντονα συγκινησιακά στοιχεία αναπόλησης της ζωής στο χωριό.

sal. 1sal. 1 001sal. 1 002

3. Το 20011 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις apiroshora – Πρεβέζης 93 – 10443, το βιβλίο του «Όταν η ελπίδα άρχισε ν’ ανατέλλει», που αναφέρεται στους Χανσενικούς. Χορηγός της έκδοσης είναι το Θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων Δυτικής Αττικής. Τα έσοδα και αυτού του βιβλίου, αναφέρεται, ότι θα διατεθούν για το τμήμα του ΚΚΑΧ του Θεραπευτηρίου.

Μεταφέρω εδώ τον πρόλογο για αυτό το βιβλίο του Ευάγγελου Παπούλια Διοικητή του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αθήνας: «Ελπίδα και ανατολή δημιουργούν διαχρονικά το δίπολο της αισιοδοξίας και της θετικής εξέλιξης όλων αυτών στα οποία αναφέρονται. Στην περίπτωση της συγγραφικής δραστηριότητας του νοσηλευτή – συγγραφέα Νίκου Παπακωνσταντόπουλου, «Όταν η ελπίδα άρχισε ν’ ανατέλλει», το δίπολο αυτό αποκτά επιπρόσθετη αξία και χρήζει ιδιαίτερης και προσεγμένης αναφοράς. Η κατάθεση μαρτυριών και η εξιστόρηση γεγονότων στο ευαίσθητο πεδίο της νόσου του Χάνσεν, προκαλεί τον αναγνώστη να αναζητήσει, να ενημερωθεί, αλλά και να ασχοληθεί με ένα θέμα που στο βάθος του χρόνου, ακόμα μέχρι και σήμερα, θεωρείται απαγορευμένο. Ο συγγραφέας μέσα από τη νοσηλευτική του πορεία, σκύβει ευλαβικά και ταπεινά, ως πράττει και στο λειτούργημά του, και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές για την ασθένεια και τον αντίκτυπό της στο κοινωνικό σύνολο. Στην περίπτωση της νόσου του Χάνσεν η έννοια της νοσηλείας και της μετέπειτα θεραπείας ξεφεύγει από το αυστηρό πλαίσιο της παραμονής του νοσηλευόμενου – θεραπευόμενου σε νοσοκομειακό ίδρυμα, εφ’ όσον αυτό μετατρέπεται αυτόματα σε μόνιμο τόπο διαμονής και διαβίωσης. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, ξεκινά ένα μαγικό ταξίδι μαρτυριών, αφηγήσεων, αλλά και αναμνήσεων από συνανθρώπους μας που η ζωή τους τους επιφύλαξε να πορευτούν με τη νόσο του Χάνσεν. Ο συγγραφέας παραθέτει υλικό από το προσωπικό αρχείο ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, αλλά και τον μεγάλο τους αγώνα, για να πετύχουν το καλύτερο για όλους εκείνους που νόσησαν. Οι συνεχόμενες αναφορές του συγγραφέα στα ανέκδοτα κείμενα των ανθρώπων αυτών, που του έδωσαν και το κίνητρο να προχωρήσει στη δημιουργία του εν λόγω έργου, μας δίνει μια άλλη πτυχή για τη νοσοκομειακή και προνοιακή περίθαλψη και φροντίδα της νόσου του Χάνσεν μέσα στο χρόνο. Με αίσθημα ευθύνης και κριτική σκέψη στο συγγραφικό έργο του Νίκου Παπακωνσταντόπουλου, οι νεότεροι εκπρόσωποι των προνοιακών μονάδων αντλούμε μηνύματα, παίρνουμε διδάγματα για το πώς θα οδηγήσουμε την πρόνοια στην ανατολή της ελπίδας του 21ου αιώνα για την ελληνική πραγμα­τικότητα, μακριά από λάθη, παραλείψεις και παρερμηνείες του παρελθόντος».

sal. 1 003sal. 1sal. 1 0044. Το 20011 από τις Εκδόσεις apiroshora – Πρεβέζης 93 – 10443, το βιβλίο του «Η Φωτογραφία». Περιλαμβάνει συλλογή 17 αφηγήματα κυρίως βιωματικού χαρακτήρα στα οποία διαχέεται η νοσταλγία των ανέμελων εκείνων χρόνων της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, του σχολικού και οικογενειακού περίγυρου και της ζωής στο χωριό όπου έζησε. Στο τέλος περιλαμβάνεται λεξιλόγιο. Το βιβλίο, που είναι 100 σελίδων, προλογίζει ο Κων. Νικολόπουλος – Καμενιανίτης.

sal. 1sal. 1 001sal. 1 002

5. Τελευταίο στη σειρά έκδοσης είναι το μυθιστόρημα «Αθόρυβοι εργάτες» από τις ίδιες Εκδόσεις apiroshora. Είναι βιβλίο 114 σελίδων, το προλογίζει και αυτό ο Κων. Νικολόπουλος – Καμενιανίτης του οποίου τον πρόλογο μεταφέρω εδώ, μη έχοντας ακόμα διαβάσει το βιβλίο ώστε να μεταφέρω τη δική μου εικόνα, παρ’ ότι δεν είμαι κριτικός.

«Πρόλογος./ Από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη, Λογοτέχνη-Συγγραφέα, τ. Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του τ. Δήμου Αροανίας Καλαβρύτων./ Γνώριμος συνταξιδευτής στα δυσκολοδιάβατα μονοπάτια των πνευματικών αναρριχήσεων – που οδηγούν στις προσήλιες βουνοκορφές των στοχαστικών αναζητήσεών του – ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, ανεβαίνει ακροπατώντας για να στήσει εκεί το «θρόνο» των ιδανικών του./ Γνώριμος κι απ’ τα μαθητικά – γυμνασιακά μας χρόνια στην Αροανία Καλαβρύτων, εκείνα τα χρόνια της ανεπιτήδευτης αθωότητας, χώρισαν για λίγο οι δρόμοι μας, στο πλαίσιο των αναζητήσεων για σταδιοδρόμηση στο κοινωνικό γίγνεσθαι./ Τα χρόνια πέρασαν και οι δρόμοι μας ξανάσμιξαν στο χώρο του πνεύματος τούτη τη φορά, ως ώριμοι συνταξιδευτές, συνοδοιπόροι και πρεσβευτές «Καλής -θέλησης», για τη γενέτειρά του ο καθένας. Εκεί γνώρισα εκ του σύνεγγυς, τον ανήσυχο πνευματικό διάκοσμο του που με συγκίνησε και με ενθουσίασε./ Πολύ έγκαιρα διέγνωσα το συγγραφικό ταλέντο του φίλου Νίκου Παπακωνσταντόπουλου, τόσο μέσα από τα άρθρα του σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες του τόπου μας, όσο και από το πρώτο βιβλίο του με τίτλο «ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ, Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!», έκδοση 2002./ Η γλαφυρή πένα του συγγραφέα καταγράφει σ’ αυτό τα δρώμενα της ιδιαίτερης πατρίδας του, με σεμνότητα και σεβασμό στις αρχές και τις αξίες που γαλούχησαν τη γενιά μας./ Κατάθεση αγάπης προς τη γενέτειρά του ήταν το πρώτο του αυτό βιβλίο./ Ακολούθησαν και άλλα βιβλία του στη συνέχεια, με ποιήματα, αφηγήματα κλπ., καθώς και άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά, συνοδευόμενα πάντα με το ίδιο πάθος, αλλά και με την ίδια αγνή και ανεπιτήδευτη αθωότητα που τον πρωτογνώρισα./ Σήμερα, ακαταπόνητος, δημιουργικός, μα περισσότερο έμπειρος, κάνει μια καινούρια διείσδυση, γράφοντας αυτό το ωραίο μυθιστόρημα με τίτλο «ΑΘΌΡΥΒΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ». Η πλοκή του μυθιστορήματος αναπαριστά δράσεις από την καθημερινή διαπάλη των ανθρώπων του μόχθου που κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση, ενώ παράλληλα τον φορτίζουν συγκινησιακά οι εικόνες που εναλλάσσονται στις πράγματι ενδιαφέρουσες σελίδες του./ Χαίροµαι ιδιαίτερα για τον συµµαθητή µου Νίκο Παπακωνσταντόπουλο, για τις συγκινήσεις που µου προσέφερε µέσα από τα έργα του και κατ’ επέκταση για το παρόν µυθιστόρηµά του. Έργα που προβληµατίζουν και διδάσκουν τον αναγνώστη, αρχές, αξίες και ιδανικά. Στοιχεία που κρατούσαν τον ιστό της κοινωνίας µας αδιάρρηκτο και ισχυρό, κόντρα στις ανεµοθύελλες και τα ξεροβόρια, που σήµερα κάποιοι άφησαν να πλήξουν τη χώρα µας./ Τον συγχαίρω ειλικρινά για το παρόν βιβλίο του, για τα µηνύµατα που στέλνει µέσα από αυτό, για τον κόσµο εκείνο που ονειρευόµαστε, για τον κόσµο της αγάπης, της αρετής και της σοφίας, για την Ελλάδα του µέλλοντος./ Του εύχοµαι να συνεχίσει το ίδιο δηµιουργικός και πετυχηµένος στον πνευµατικό χώρο, που έχει ανάγκη από αληθινούς δηµιουργούς – γνήσιους ανθρώπους./ Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καµενιανίτης.».

sal. 1sal. 1 001

Advertisements
This entry was posted in Βιβλιοπαρουσίαση, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s