Χωριά σε Ελλάδα και Αλβανία (3).

Καλέντζι (Αρβανίτικο).

1Αυτό το χωριό βρίσκεται στο Μπαλς, Αλβανία, γεωγραφικές συντεταγμένες του είναι: 40° 35 ’24» Βόρεια, 19° 46′ 42″ Ανατολικά και το αρχικό του όνομα είναι Kalenjë.

Από τον Μιχ. Κοκολάκη «Η Τουρκική στατιστική της Ηπείρου στο Σαλναμέ του 1895» αναφέρεται στον Καζά των Ιωαννίνων το τσιφλίκι Καλέντζι σε απόσταση 4,30 ωρών από τα Γιάννενα με 87 χανέδες και πληθυσμό 257 άρρενες και 262 θήλεις.

Επίσης στο ίδιο έντυπο, στον Καζά του Αργυροκάστρου αναφέρεται χωριό Καλέζι σε απόσταση 2,30 ωρών από το Αργυρόκαστρο με 39 χανέδες και πληθυσμό 130 άνδρες και 115 γυναίκες.

Στην «Πραγματεία…» του Π. Κουγιτέα, στη σελ. 165 αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα χωριά Χουλιαράδες, Φορτότσι, Καλέντζι, στο οδοιπορικό από Ιωάννινα σε Καλαρρύτες.

Χωριά με το όνομα Καλέντζι, εκτός εκείνου της Τριταίας Αχαΐας, υπάρχουν: αυτό που παραπάνω αναφέρεται στα Γιάννενα στην πρώην επαρχία Δωδώνης, το Καλέντζι Μαραθώνα, το Καλέντζι Ταμυνέων επαρχίας Καρυστίας, το Καλέντζι ή Μάνινα Βλυζανών-Αστακού Ακαρνανίας, το Καλέντζι στη δυτική Κορινθία. Η ονομασία από τον οικιστή Καλέντζη. Καλέντζης (γανωτζής): Επώνυμο Αρβανίτη καπετάνιου ή απλού στρατιώτη, που αναφέρεται στα «Μνημεία της Ελληνικής Ιστορίας» του Σάθα, ο Γιάννης (τ. 8ος), Γιώργης (τ. 7ος), Γκούμας (τ. 7ος), Δήμας (τ. 8ος), Καλέντζης (τ. 7ος), Λάζαρος (τ. 7ος), Νικολός (τ. 7ος).

Γκέρμπεσι (Αρβανίτικο). 1

Τα δύο χωριά αυτά υπάρχουν στην Αλβανία, το μεν ένα στην περιοχή Fier (Φιέρι), το δε άλλο στην περιοχή Skrapar (Τομορίτσα). Από τον Μιχ. Κοκολάκη «Η Τουρκική στατιστική της Ηπείρου στο Σαλναμέ του 1895» αναφέρεται στον Καζά Μπερατιού (Κασαμπάς Μπερατιού) το χωριό Γκέρμπεσι σε απόσταση 7,30 ωρών από το Μπεράτι με 126 χανέδες και πληθυσμό 334 άρρενες και 280 θήλεις. Το άλλο Γκέρμπεσι στο ίδιο έντυπο αναφέρεται στον Καζά της Γκόσνιτσκας σε απόσταση 6 ώρες από αυτήν με 65 χανέδες και πληθυσμό 169 άρρενες και 141 θήλεις. Στην Ελλάδα υπάρχουν τα εξής χωριά με την ονομασία Γκέρμπεσι: Το Γκέρμπεσι (Προφήτης Ηλίας) στην επαρχία Καλαβρύτων. Το Μαύρο Όρος (Μέσα Γκέρμπεσι) και η Παραλίμνη (Γκέπμπεσι) στον Άραξο. Τα Γκερμπεσαίικα (Αγριλιά) κοντά στο Μπρακουμάδι (Βασιλικό) Πατρών. Το Γκέρμπεσι (Καρποχώρι) στο νομό Καρδίτσης. Το Γκέρμπεσι (Μιδέα) στο Άργος, και το Γκέρμπεσι στη Ζάκυνθο, το οποίο δεν υπάρχει σήμερα παρά μόνο σαν τοποθεσία, αφού καταστράφηκε από πειρατές. Περί της ονομασίας των χωριών αυτών, καθώς και άλλα στοιχεία για τους capo Γκερμπέσηδες, βλ. σε άλλα αναλυτικά άρθρα στον παρόντα ιστοχώρο ή στο πόνημά μου «Γκέρμπεσι, διαδρομή στους αιώνες. Αθήναι 2003».

Μπούμπουκα.

Το χωριό αυτό αναφέρεται ως Bubuq στην περιοχή Korçë (Koρυτσά) της Αλβανίας.

1 Υπογραμμισμένο είναι επίσης το χωριό Beras. (Στην επαρχία Καλαβρύτων στο χωριό Μουρίκι υπάρχει το επώνυμο Βέρας, όπως επίσης και στο Φαραί (Λαλικώστα) Πατρών, επώνυμο το οποίο ίσως να σχετίζεται με το χωριό αυτό της Αλβανίας).

Στην επαρχία Καλαβρύτων, πρώην δήμο Λαπαθών, υπάρχει το χωριό Μπούμπουκα.

Άλλα χωριά στην Ελλάδα είναι Μπούμπακα Πλαταιών και Μπούμπουκα Πεταλιδίου.

(ΣYNEXIZETAI)

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s