Χωριά σε Ελλάδα και Αλβανία (4).

Καλούσι.

Στην Αλβανία αναφέρεται χωριό στην περιοχή Durrë (Δυρράχιο) με την ονομασία Kalush.

Επίσης αναφέρεται χωριό στην περιοχή Elbasan με την ονομασία Galush.

Στην «Πραγματεία…» του Π. Κουγιτέα (1905) σελ.109, στο οδοιπορικό από Αυλώνα εις Κούδεσι και εκείθεν εις Τεπελένι… αναφέρεται: «Εάν εκ του χωρίου Καρμπουνάρι ακολουθήσωμεν των Αώον προς Α. ήτοι προς την πηγήν του, εις 4 λεύγας εισερχόμεθα εις το υψίπεδον Καλούτση,περί το οποίον είναιπολλά χωρίδια εκτισμένα επί των κλιτύων των ορέων…». Εκτός του χωριού Καλούσι που αναφέρεται παρακάτω, απαντάται το επώνυμο Καλούτσης ή Καλούτζης στο Βυσωκά και Σκεπαστό Καλαβρύτων και τπν. και πηγή τα Σουδενά (Θεοτόκος).

Καλούσι υπάρχει χωριό στην επαρχία Πατρών, στις παρυφές του Ωλωνού, όπου υπάρχει πληθώρα αλβανικών τοπωνυμίων αλλά οι κάτοικοι δεν ομιλούσαν τα αρβανίτικα. Φέρεται ως έκταση ενός Καλούση. Επίσης συνοικισμός Καλουσαίικα στην Πάτρα (Τριανταφύλλου, Λεξικό).
Kalush, -i (Καλούσ –ι ) στα αλβανικά είναι ουσιαστικό και σημαίνει το αλογάκι, το εφαλτήριο.

AlbaniaAlbania

Αναφέρεται στο Territorio di Patrasso (Απογραφή corner 1689) ως Calussi, με 65 κατοίκους. Επίσης στην απογραφή Grimani (1700) στο ίδιο Territorio, ως Callusi με 66 κατοίκους.
Επίσης το Καλούσι αναφέρεται στα έγγραφα: (αρ. 5) διανομής πατρικής περιουσίας στις 5.8.1733, (αριθ.16) πώλησης αγρού με ημερομηνία 10.3.1739, (αριθ. 23) αφιέρωσης και πώλησης αγρού στις 14.9.1743,και (αριθ. 24) πώλησης αγρού με ημερομηνία 30.10.1744) (Τσελίκας, Δικαιοπρακτικά έγγραφα, 2000).

Άρμουνα.

Όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, ο οποίος αναφέρεται από τον Μπίρη (Αβανίτες οι Δωριείς …) σ. 19, έχει σημειωθεί το χωριό ή τοπωνύμιο Άρμπουνα ΒΔ. του Ελμπασάν. Πιθανόν να ταυτίζεται με το σημερινό Arbanë που φαίνεται στον επόμενο χάρτη.

Albania

Όπως δε σε προηγούμενη ανάρτηση στο παρόν blog (Αρβανίτες – Έλληνες. Posted on Οκτωβρίου 27, 2014) ανέφερα: «…Εκτός από το Άρµπεν της περιοχής του Αυλώνος, υπάρχει και τοπωνύμιον Άρμπουνα στην βόρεια Αλβανία, κοντά στην Κρόϊα, όπου μάλιστα σώζονται και ερείπια αρχαίου οικισμού. Ταυτίζουν δε ο Hahn και άλλοι γεωγράφοι της Αλβανίας το Άρβανον η Άρβανα των Βυζαντινών µε τα Άρµπουνα και το τοποθετούν στην περιοχή πού περιλαµβάνει την Κρόϊα και τAlbaniaο Ελµπασάν…».

Στην επαρχία Καλαβρύτων υπάρχει το χωριό Άρμπουνας, για την ονομασία του οποίου, σε μονογραφία που υπάρχει γι’ αυτό, δεν αναφέρεται ότι είναι αρβανίτικης προέλευσης.

Βυσωκά.

Στην Αλβανία απαντάται ένα χωριό που ονομάζεται Visockë στην περιοχή Skrapar, και άλλο ένα χωριό που ονομάζεται Vizokë στην περιοχή Fier.

AlbaniaAlbania

Από τον Μιχ. Κοκολάκη «Η Τουρκική στατιστική της Ηπείρου στο Σαλναμέ του 1895» αναφέρεται στον Καζά Μπερατιού (Κασαμπάς Μπερατιού) το χωριό Βισόκα σε απόσταση 9,20 ώρες από το Μπεράτι με 53 χανέδες και πληθυσμό 188 άνδρες και 197 γυναίκες.

Στην Ελλάδα και ειδικότερα στην επαρχία Καλαβρύτων υπάρχει χωριό Βυσωκά (Σκεπαστό) το οποίο γράφεται και ως Βισοκά. Όπως και στο «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων» λ. Βυσωκά, αναφέρω, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου η ονομασία του είναι ξενόφερτη, πιθανώς σλαβική, άποψη που αναφέρει και ο Wasmer κατά τον οποίο η λέξη vysoka σημαίνει ύψωμα.

Τόσκες.

Στην Αλβανία απαντάται ένα χωριό που ονομάζεται Toshkëz στην περιοχή Lushnjë στα νότια.

AlbaniaΑπό τον Μιχ. Κοκολάκη «Η Τουρκική στατιστική της Ηπείρου στο Σαλναμέ του 1895» αναφέρεται στον Καζά της Λιούσνιας Τσιφλίκι Τόσκεσι σε απόσταση 2,30 ωρών από τη Λιούσνια με 14 χανέδες και πληθυσμό 73 άνδρες και 61 γυναίκες. Από τον ίδιο (Κοκολάκη) αναφέρονται και τα εξής: Στον Καζά Ιωαννίνων (Ελληνικός σήμερα), τσιφλίκι με την ονομασία Τόσκεσι [Αχλαδιές] 6 ώρες από τα Ιωάννινα με 66 χανέδες και πληθυσμό 248 άνδρες και 207 γυναίκες. Επίσης στον Καζά Παραμυθιάς (Ελληνικός), αναφέρεται το τσιφλίκι Τοσκεσάκι [Μικροχώρι] σε απόσταση από την Παραμυθιά 5 ώρες με 5 χανέδες και πληθυσμό 12 άνδρες και13 γυναίκες. Ομοίως στον Καζά Πρεμετής (Κασαμπάς Πρεμετής), αναφέρεται το χωριό Τόσκεσι σε απόσταση 9 ώρες από την Πρεμετή με 67 χανέδες και πληθυσμό 207 άνδρες και 179 γυναίκες. Τέλος στον Καζά Τεπελενίου (Κασαμπά Τεπελενίου), αναφέρεται το χωριό Τόσκα – Μαρτολόζι σε απόσταση 4 ώρες από το Τεπελένι, με 57 χανέδες και πληθυσμό 176 άνδρες και 166 γυναίκες.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τα εξής χωριά: Τόσκεσι Οιχαλίας (Μεσ.) [αναφέρεται στο territorio di Leontari, ως Toschelli με 19 οικογ. και 93 κατοίκους στην απογραφή Grimani (1700)], Τόσκεσι Πιαλίων, Τόσκεσι Τριταίας Φαρών (Αχαΐας).

«Οι Τόσκες, ήταν χωριό της Αχαΐας, στο δημοτικό διαμέρισμα Κριθαρακίων του Δήμου Φαρρών. Οι τελευταίοι κάτοικοί του έφυγαν το 2009 γιατί το χωριό πρόκειται να βρεθεί στον πυθμένα της τεχνητής λίμνης που θα προκύψει από την κατασκευή του Φράγματος Πείρου. Ο οικισμός βρισκόταν σε 188 μ. υψόμετρο χτισμένος στις ανατολικές απολήξεις του Κομποβουνίου δίπλα στον ποταμό Πείρο και το διέσχιζε η Εθνική Οδός 111 Πατρών-Τριπόλεως. Το χωριό συνδέθηκε πρώτη φορά με δρόμο το 1903. Το παλιό του όνομα ήταν Τόσκεσι. Πρώτοι οικιστές του χωριού αναφέρονται κάτοικοι των Νεζερών και συγκεκριμένα κάτοικοι του Κομπηγαδίου, μάλιστα εκεί είχε χάνι (παντοπωλείο) και μύλο η οικογένεια Λόντου» (Βικιπαιδεία).

(Κάθε χρήση των παραπάνω προϋποθέτει την πλήρη αναγραφή της πηγής).

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ).

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s