Χωριά σε Ελλάδα και Αλβανία (5).

Λιβαδειά.

Αναφέρεται στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου Άγιοι Σαράντα (Sarandë) με την ονομασία Livadja.

 qqqqqΣτην επαρχία Λιβαδειάς υπάρχουν και άλλα ελληνόφωνα χωριά.

Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα υπάρχουν, εκτός από τη Λεβάδεια (Λιβαδειά), Λειβάδι Κέας, Σερίφου, Φολεγάνδρου, Λειβάδια Άνδρου, Σύρου, Λιβάδια Ναούσης κ.λ. (Σκιαδάς).

Στην επαρχία Καλαβρύτων ως Λειβάδι: υπάρχει συνοικία στο Λειβάρτζι (Κατάκρη), τπν. στο Κομπηγάδι, τπν. στο Αγρίδι Σοπωτού. Λειβάδια: τπν. και πηγή στην Κλαπατσούνα, τπν. στο τ.δ. Ψωφίδος. Λειβαδίτη: τπν. στον Πλάτανο Αιγίου. Λιβαδάκια: τπν. Βαλιμής, τπν. τ. δ. Μοίρα. Λιβάδι: αυτοτελής οικισμός ΝΑ. του Λειβαρτζίου, τπν. Αγ. Βαρβάρας, Αράχωβας, Βαλιμής, Σκουπίου, Ν. Κομπηγαδίου. Λιβάδια: τπν. Ακράτας, Δεχουνίου, τ. δ. Πλατανιωτίσσης (Τζώρτζης, Ιστορ. Λεξ. Επαρχ. Καλαβρύτων).

Γκρόπα (Γρόπα).

 Αναφέρεται στην περιοχή Tiranë, ως Gropaj.

qqqqqΣτην Ελλάδα απαντάται το χωριό Γρόπα Ερινεού Πατρών και περιοχή στην Παραμυθιά.

Στην επαρχία Καλαβρύτων Γκρόπα: τπν. και πηγή στη Λυκούρια, τπν. στο Γκέρμπεσι (Προφ. Ηλία). «Αναφέρεται ότι ο βασιλιάς της Σικελίας και της Νεαπόλεως Κάρολος Α΄ αγόρασε από τον Αλβανό φύλαρχο Παύλο Γρόπα μια περιοχή που εξουσίαζε στην κοιλάδα του Άψου (ο Άψος είναι ποταμός της Αλβανίας δυτικά από το Βεράτι). Υπάρχει τοποθεσία στο χωριό Γκέρμπεσι της Αχαΐας με την ονομασία Γκρόπα. Η λέξη Γ(κ)ρόπες είναι ρουμάνικη αλλά και αλβανική και σημαίνει χάσμα, κοίλος τόπος. Η ονομασία όμως δεν δόθηκε στα τοπωνύμια ή στα χωριά από την διαμόρφωση του εδάφους αλλά μάλλον από τον κύριο της έκτασης, τον φύλαρχο ή απόγονο αυτού. Οικογένεια Γρόπα υπήρχε το 1515 στην Ζάκυνθο καθώς και τοποθεσία στην περιοχή Τραγάκι και σύμφωνα με οικογενειακές παραδόσεις άλλη οικογένεια καταγόμενη εκ χωρίου πλησίον των Καλαβρύτων που ονομαζόταν άλλοτε Σωτηροπούλου και έφυγε κατά τα Ορλωφικά το 1779, προσλαβούσα το επώνυμο της καταγωγής της, σύμφωνα με τον Λ. Ζώη: Λεξικό Ιστορικό και Λαογραφικό της Ζακύνθου – Αθήναι 1963 (πρώτη έκδοση 1898)».

Μουρίκι.

Αναφέρονται δύο χωριά στην Αλβανία με το όνομα Muriqan. Tο ένα στο Elbasan και το άλλο στη Shkodër.

Αναφέρεται ο Μουρίκης Ανδρέας να λαμβάνει μέρος στους πολέμους των Βενετών στην Άνω Ιταλία, ερχόμενος από την Ελλάδα. Επίσης αναφέρεται τιμητικά ο Μουρίκης Κόκλας, στρατιώτης του Μερκούρη Μπούα να αρπάζει τη σημαία του Βαρθολομαίου Αλβιάνο στη μάχη του Άντα, όντας στην υπηρεσία των Βενετών (Μπίρης).

 qqqqq qqqqq

Στην επαρχία Καλαβρύτων υπάρχει το χωρίο Μουρίκι στον πρώην δήμου Λαπαθών.

Θ. Τζώρτζης.

(Κάθε χρήση των παραπάνω προϋποθέτει πλήρη αναφορά της πηγής τους).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s