Χωριά σε Ελλάδα και Αλβανία (6).

Μοίρα.

Στην περιοχή Korçë αναφέρονται δύο χωριά: το Miras και το Miras-Markek.

AlbaniaAlbania1

 

 

 

 

(Στα αλβανικά: mir/ë, -a, [e], -a, -at, [të], [μίρ/, -α, -α, -ατ] ουσιαστ. θηλ. = το καλό, το αγαθό, η αγαθότητα η καλοσύνη.)

Στην Αχαΐα αναφέρεται το χωριό Μοίρα Πατρών (Άνω και Κάτω) το οποίο, σύμφωνα με τον Τριανταφύλλου (Λεξικό,1286) κατοικείτο από «αλβανόφωνους ποιμένες», «το όνομα θυμίζει οικιστή ή τιμαριούχο…» και σήμερα λέγεται στου Μοίρα. Αναφέρεται το 1700 στο TERRITORIO DI PATRASSO με 8 οικογένειες και πληθυσμό 37 άτομα. Επίσης από του Μοίρα κατέβηκαν με τα κοπάδια τους κτηνοτρόφοι και δημιούργησαν τα Μοιραίικα, οικισμό ο οποίος το 1915 εντάχτηκε στην κοινότητα Βραχνεΐκων, το 1954 στην κοινότητα Θεριανού και από το 1998 έως το 2010 αποτέλεσε οικισμό του δημ. διαμερίσμ. Βραχνεΐκων του ιδίου Δήμου.

 

Μενυχταίικα.

Στην περιοχή Tiranë αναφέρεται το χωριό Mënik.

 AlbaniaΣτην επαρχία Καλαβρύτων υπάρχει ο οικισμός Μενυχαταίικα (από τους κατοίκους που φέρουν το επώνυμο Μενύχτας), ο οποίος οικισμός, σύμφωνα με μια παράδοση (την οποία μου διηγήθηκε ο μακαρίτης πλέον μπάρμπας μου Ανδρέας Μενύχτας) οι πρώτοι έποικοι ήρθαν από κάποια περιοχή του όρους Μπέλες και ήσαν τα αδέρφια Νικολής και Θανάσης (βλ. και σελ. 148 του Δ΄ τόμου του Ιστορ. Λεξικού της Επαρχίας Καλαβρύτων).

 

Δρεσταινά.

Αναφέρεται το χωριό Trestenik στην περιοχή Korçë.

 AlbaniaΑναφέρονται στο νομό Αχαΐας τα Δρεσθαινά, οικισμός ο οποίος μαζί με τα Γκερμπεσαίικα της κοινότητας Βραχνεΐκων μετονομάστηκαν ο μεν πρώτος σε Σταυρό ο δε δεύτερος σε Στεφάνη το 1955, επίσης το τπν. της Στρέζοβας Δρεσθενό.

Επίσης αναφέρονται τα Δρεσθενά Κροκυλείου.

Ο Κ.Ν. Τριανταφύλλου (Λεξικό, 545) αναφέρει ότι κατά μία εκδοχή το όνομα είναι αλβανικό από ρίζα που σημαίνει άμπελος, ενώ ο Wasmer αναφέρει ότι είναι σλαβικό και σημάινει τόπο καλαμιών. Η λέξη μπορεί να είναι και σλαβική δεδομένου ότι υπάρχουν χωριά στη Βουλγαρία και Γιουγκοσλαβία με το όνομα Ντρέστενικ, Τρέστενικ.

Αναφέρεται σε κατάσταση του 1699, χωρίς να γνωρίζω ποιος οικισμός ακριβώς ήταν..

Επίσης στην ενετική απογραφή του 1700, ως Tristena-Τρεστενά ή Δρεσθενά (Σταυρός) στο TERRITORIO DI PATRASSO με 14 οικογένειες και 69 άτομα πληθυσμό, καθώς και στο TERRITORIO DI CARITENA με 20 οικογένειες και 112 άτομα πληθυσμό.

Αναφέρεται στο Κατάστιχο τιμαρίων του 1461/1463 ως Τιμάριο με αριθ. 19, α/α χωριού 76, με εθνικότητα κατοίκων Έλληνες, με πληθυσμό 6 κατοίκους εγγάμους και τιμαρ. Εισόδημα 422, χωρίς να γνωρίζω ποιο ακριβώς ήταν το χωριό αυτό.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…)

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s