Χωριά σε Ελλάδα και Αλβανία (7).

Μπρακμάδι (Καστρίτσα):

Τσιφλίκι στον καζά των Ιωαννίνων απέχον 3,30 ώρες από αυτά. Όπως αναφέρεται από τον Μιχ. Κοκολάκη «Η Τουρκική στατιστική της Ηπείρου στο Σαλναμέ του 1895» είχε 62 χανέδες και οπληθυσμός του ήταν 123 άνδρες και 100 γυναίκες. Στο διαμέρισμα του Πωγωνίου αναφέρεται ύψωμα Καστρίτσα (Κουγιτέας, Πραγματεία, σ. 118, 164). Στην ίδια πηγή (Κουγιτέας, σ. 164) αναφέρεται η κοιλάδα Μπρακμάδες και τα χωριά Κατσικά και Ανδρομίστα όπου παράγονται κρεμμύδια και πεπόνια και τα χωριά Κλαζάδες όπου παράγει κεράσια και Κουτσούλι(α) το οποίο έχει 70 κατοίκους και δύο εκκλησίες και παράγει εκλεκτό κρασί. Επίσης αναφέρει ότι στην ίδια κοιλάδα Βαρκομάδι ή Μπρακμάδι και στα βόρεια αυτής υπάρχουν τα χωριά Μόρπισι, Κλαζάδες, Σιανίστα, Αρδαμίστα κ.λ. Ερείπια της Καστρίτσας ευρίσκονται νότια του όρους. Στην κοιλάδα Μπρακμάδι, η οποία μέχρι την μεσημβρινή όχθη της λίμνης είναι ένα μίλι και το μέσο πλάτος της είναι 3 μίλια, υπάρχει ο ποταμός Μαρκομάδης στον οποίο χύνονται 3 ρυάκια και αυτός στη συνέχεια χύνεται στη λίμνη των Ιωαννίνων.
Στην Αχαΐα (επαρχία Πατρών), όπως είναι γνωστό, υπάρχει το χωριό Μπρακουμάδι (Βασιλικό).

Γκούρiζα:

Αναφέρονται η Μεγάλη Γκούρεζα και η Μικρή Γκούρεζα στον καζά της Λιούσνιας και σε απόσταση 3 ωρών από αυτή με 43 και 27 χανέδες αντίστοιχα και πληθυσμό 165 ανδρ. και 167 γυναίκες στη Μεγάλη και 102 άνδρ. και 106 γυν. στη Μικρή Γκούρεζα. Επίσης στον καζά των Φιλιατών (Ελληνικός – Αλβανικός) αναφέρεται η Γκούρζα (Άνω Παλικλήσι) σε απόσταση 4 ώρες από τους Φιλιάτες όπου με το τσιφλίκι Κάτω Παλιοκλήσι αναφέρεται ότι είχαν 47 χανέδες και είχαν 51-47 (άνδρ. –γυν.) και 48-32 αντίστοιχα. (Μιχ. Κοκολάκη «Η Τουρκική στατιστική της Ηπείρου στο Σαλμανέ του 1895»).
Στην επαρχία Καλαβρύτων αναφέρεται το τοπωνύμιο Γκούριζα στο Γκέρμπεσι, όπου και ομώνυμη πηγή και το τπν. Γκούριζες στο τοπ. διαμέρισμα Λυκούριας (Λυκούρια, Κερασιά, Σπηλιά).

Ντάρδα:

Με αυτό το όνομα αναφέρονται τα εξής: Το χωριό Ντάρδεσι στον καζά Λεσκοβικίου και σε απόσταση 4,30 ώρες από αυτό, με 11 χανέδες και πληθυσμό 24-27 άνδρ.-γυν. Επίσης το χωριό Ντάρδα στον καζά της Γκόσνιτσκας και σε απόσταση 12 ώρες από αυτή με 97 χανέδες και πληθυσμό 266 άνδρ. και 311 γυν. (Μιχ. Κοκολάκη «Η Τουρκική στατιστική της Ηπείρου στο Σαλμανέ του 1895»). Αναφέρεται επίσης στην Αλβανία χωριό Δάρδα, απέχον τρίωρο από την Κορυτσά, από το οποίο καταγόταν ο Πολύκαρπος Λαρίσσης Δαρδαίος, ο οποίος καρατομήθηκε το 1821 (Τζώρτζης, Λεξικό επαρχίας Καλαβρύτων τ. Δ. σ. 458).
Από τον Κουγιτέα (Πραγματεία, σ. 32) στο οδοιπορικό από την Ανατ. Αλβανία στη Βόρεια δηλ. από το Μοναστήρι δια της Αχρίδος, Ελμπασάν στο Δυρράχιο ή δια των Τιρράνων στο Σκούταρη, αναφέρεται ότι «…Μετά μίαν ώραν εκ του Κουκούσα φθάνομεν εις το χάνι Δζούρι, μετά δύο ώρας το χάνι Δάρδα ένθα πέντε ωραίαι πηγαί. Μετά τρεις ώρας συναντώμεν χάνι μπάμπια…».
Με το όνομα Ντάρδα υπάρχει τοπωνύμιο στο χωριό Γκέρμπεσι των Καλαβρύτων.

Λυκούρσι:

Αναφέρεται στον Καζά του Δελβίνου (Κατσαμπάς Δελβίνου) το τσιφλίκι Λυκούρσι με την Τσούκα, απέχον 3,30 ώρες από το Δέλβινο με 10 χανέδες και πληθυσμό 28-44 άνδρ.-γυν. (Κοκολάκης, ως ά.).
Στην επαρχία Καλαβρύτων υπάρχει το χωριό Λυκούρια η οποία μέχρι το 1928 αναφερόταν και ως Λυκούρι και κατά παράδοση οι κάτοικοι αυτής ήρθαν από την Αλβανία περί το 1392. Επίσης υπάρχει τπν. Λυκούρεσι κοντά στο χωριό Μοίραλι των Πατρών καθώς και στη Μεσσηνία.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s