Μπαρδάκης Παρασκευάς: Ένας αγωνιστής του 1821, από το χωριό Σκιαδά του δήμου Ερυμανθίας.

Ο Παρασκευάς Μπαρδάκης, από το χωριό Σκιαδά του δήμου Ερυμανθίας[1], τον Απρίλιο του 1840 στέλνει έγγραφο προς την επί των Στρατιωτικών Γραμματεία της Επικρατείας, το οποίο συντάχθηκε στην Πάτρα και στο οποίο αναφέρει ότι είχε απευθυνθεί και στο παρελθόν στην ίδια Γραμματεία αλλά και στον βασιλιά, με αναφορές του, υποβάλλοντας έγγραφα από τα οποία προέκυπταν οι υπηρεσίες του προς την πατρίδα και έτσι του δόθηκε ο βαθμός του ανθυπολοχαγού με σχετική καταχώρηση στην Ε. τ. Κ.

Ενώ έκανε έγκαιρα τις απαιτούμενες ενέργειες για πιστοποίηση της ενδείας του, έμεινε αδικημένος αφού δεν έτυχε των ευεργετημάτων της πολιτείας για τους αγωνιστές.

Μετέβη όπως αναφέρει προ δύο μηνών στην πρωτεύουσα και παρουσιάστηκε στον βασιλιά, έχοντας στα χέρια του τα πιστοποιητικά της πενίας του από τον ιερέα και το δημοτ. Συμβούλιο Ερυμανθίας, επικυρωμένα από την Διοίκηση Αχαΐας, αλλά δεν είχε μέχρι την ημέρα του εγγράφου κάποια απάντηση.

Έτσι ευρισκόμενος σε μεγάλη απελπισία, αυτός και η οικογένειά του, περιμένοντας δύο χρόνια, παρακαλεί την Γραμματεία να μεριμνήσει ώστε να του αποσταλεί το αριστείο και το Γραμμάτιο της προικοδότησης, ώστε να μπορέσει να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση.

Στο περιθώριο του εγγράφου αυτού υπάρχει σημείωση με ημερομηνία 9 Απριλίου 1840: «Εις τ’ αρχεία/ δια τον αναφερόμενον εκδόθηκε το υπ’ αριθ. 483 πιστ. Γραμμάτιον».

Αυτό το Γραμμάτιο από δρχ. 2850, διατάσσεται η Διοίκηση Αχαΐας τον Απρίλιο του 1840 να παραδώσει στον ανθυπολοχαγό Παρασκευά Μπαρδάκη,με απόδειξη.

Η παράδοση του Γραμματίου έγινε, όπως με έγγραφό της προς την παραπάνω αναφερόμενη Γραμματεία, αναφέρει η Διοίκηση Αχαΐας στις 5.5.1840.

Υπάρχει επίσης και κατάσταση πληρωμής του 1/3 της μισθοδοσίας του, η οποία διαβιβάζεται από την ίδια Γραμματεία προς την Διοίκηση Αχαΐας με εντολή να εξοφλήσει τον ανθυπολοχαγό.

Πηγή: Γ.Α.Κ.

               Σκιαδάς: Ιστορ. διάγγρ. των δήμων της Ελλάδος.

—————————————————————————————————————–

[1] Ο δήμος Ερυμανθίας σχηματίστηκε με το Β.Δ. της 8ης (20) Απριλίου 1835, το οποίο δε δημοσιεύτηκε στην Ε. τ. Κ. ως δήμος της επαρχίας Πατρών και κατατάχτηκε στη Β΄ τάξη,με πληθυσμό 2.062 κατοίκους και έδρα την Ερυμανθία (Προστοβίτσα). Προσαρτήθηκε μεταγενέστερα στο δήμο Τριταίας. Ο δήμος Ερυμανθίας περιελάμβανε τα χωριά: Ερυμανθία (Προστοβίτσα), Αγία Μαρίνα, Αλποχώρι, Βελιμάχι, Κούμπερι, Τσαπόγα, Καλέντζι, Μάνεσι, Γολέμι, Μαστραντώνη, Σκιαδά (με 329 κατοίκους), Σκούρα, Γρεβενό, Χιόνα, Λαζάριον, Τουρκοχώρι και Κυπαρίσσι και Κουτροχώρι, Άγιο Δημήτριο, Αγραπηδιά, Νεοχώριον, Παναγιά, Παλαιοχώριον, Τόσκεσι (το χωριό Τόσκεσι ανήκε στο δήμο Φαρών και το 1840 παρουσιάζεται στο δήμο Τριταίας), και τις μονές Αγίων Πάντων και Νοτενών, τη διαλελυμένη μονή Αγίου Ιωάννου.

Εκ των εγγράφων, παραθέτω εδώ μόνο την αίτηση, λόγω «χώρου».

Μπαρδάκης1Μπαρδάκης2Μπαρδάκης3Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s