Ένα ξεχωριστό έγγραφο από έναν οπλαρχηγό του 1821…

Ένα έγγραφο ξεχωριστό, από από έναν επιφανή οπλαρχηγό του 1821, μη καταγόμενο από την επαρχία Καλαβρύτων:

«Αθήναι την 27 Μαρτίου 1843./ Ο Υποστράτηγος Κίτζος Τζαβέλλας[1]/ Προς/ την επί των Στρατιωτικών Βασιλ. Γραμματείαν της Επικρατείας./ Παραχώρησις δραχ. 3.000 εις την κ. Ασπασίαν Χατηριάδη δια προίκα της από τας παλαιάς μου αποδοχάς./ Ο υποφαινόμενος γνωρίζων εκ του πλησίον την κ. Ασπασίαν θυγατέρα του λοχαγού Νικολάου Χατηριάδη ανεψιά μου και εγγόνη του κυρίου Συνταγματάρχου Ζώη Πάνου[2], ότι μέλλει να νυμφευθή και δεν έχει τα αναγκαία μέσα της προίκας της, ευχαρίστως παραχωρώ να δοθώσιν εις αυτήν από όσα με χρεωστεί το έθνος δια τας παλαιάς μου εκδουλέυσεις μίαν ποσότητα εκ δραχμών τριών χιλιάδων εις εθνικήν γην καλλιεργήσιμον, αι οποίαι αύται δραχμαι να εκπεσθώσιν από τον λογαριασμόν μου./ Παρακαλείται όθεν η επί των Στρατιωτικών Βασιλ. Γραμματεία να αναγνωρίση την άνωθεν ποσότητα των δραχμών 3.000 εις βάρος μου την οποίαν δίδω δια προίκα εις την άνω ειρημένην Ασπασίαν Χατηριάδη./ (Υπογραφή)».

 —————————————————————————————–

[1] Ο Κίτσος Τζαβέλας, δευτερότοκος γιος του Σουλιώτη Φώτου Τζαβέλα και της Δέσπως Πάνου, αδελφής του οπλαρχηγού Ζώη Πάνου από την Παραμυθιά Σουλίου, ήταν αγωνιστής του 1821, στρατιωτικός, πολιτικός, βουλευτής, υπουργός αλλά και πρωθυπουργός της Ελλάδος και γεννήθηκε στο Σούλι της Ηπείρου το 1800 πέθανε δε στις 9 Μαρτίου 1855, στο Μεσολόγγι. Παιδιά του ήσαν ο Δημήτριος Τζαβέλλας και η Καλλιόπη, σύζυγος του Δημήτρη Κριεζή. Ήταν εγγονός του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλλα. Το 1818, μαζί με τον Ζώη Πάνου, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.

[2] Ο Ζώης Πάνου (1765 Παραμυθιά – 29 Αυγούστου 1846) ήταν στρατιωτικός, οπλαρχηγός του 1821 από την Παραμυθιά της Ηπείρου και πληρεξούσιος σε διάφορες Εθνοσυνελεύσεις, προερχόμενος από ευκατάστατη και θρησκευόμενη οικογένεια. Αδελφή του ήταν η Δέσπω, σύζυγος του Φώτου Τζαβέλα.

TzavellasTzavellas1

Πηγή: Γ.Α.Κ.

Θ. Τζώρτζης.

(οι υποσημειώσεις από εμένα)

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s