Από το Φραγκιώτη Βασίλειο… στο χωριό Φράγκα και…. ανταλλαγή μηνυμάτων με έναν αναγνώστη…

(Η ορθογραφία των μηνυμάτων είναι ακριβώς όπως  στα mail).

1. Από τον κο Κεπενό, πήρα το παρακάτω Mail:

ΞšΞ΅Ο€Ξ΅Ξ½ΞΏΟ… ΦωτΡινΕ Συνημμένα15 Αυγ (Πριν από 11 ημέρες)

Αγαπητε Φίλε Θανάση καλή σου μέρα.Χρόνια πολλά. Είχα ομολογουμένως, κάμποσον καιρό νά ρίξω μία ματιά στό μπλόκ σου Γκέρμπεσι (Προφήτης Ηλίας )Αχαϊας.Σήμερα έριξα πράγματι αυτήν την ματιά και διαβάζω τά κατακεχωρημένα σου..Θά μου επιτρέψεις να παρατηρήσω κάτι σχετικά με την καταχώρηση με τίτλο Φραγγιώτης Βασίλειος οπλαρχηγός του 1821 απο τό Φράγκα του δήμου δυτικής Αχαϊας{1}..Ξαναζητώ την άδειάν σου νά σου κάνω αυτές τίς παρατηρήσεις τίς οποίες έχω και εγώ εντοπίσει από τά ΓΑΚ..(κατά σύμπτωση βεβαίως)..1.)Πιστεύω ότι τά χωριά μας πρέπει να περιγράφονται μέ το όνομά τους και μέ την επαρχία στην οποία ανήκουν ,(άσχετα με τόν δήμο ,οι οποίοι δήμοι ΄΄εχουν υποστεί πολλές τροποποιήσεις από την σύσταση του Ελληνικού κράτους και εντεύθεν,)λ.χ. Σούλι Πάτρών ,Γκέρμπεσι Καλαβρύτων ,Βλασία Καλαβρύτων κλπ και κατά συνέπεια και Φράγγα Πατρών. 2.)Όσον αφορά τήν παραπομπή συ [1],θά μου επιτρέψεις νά παρατηρήσω τά εξής:.. τό χωρίον Φράγγα κατά την σύσταση τών δήμων του Ελληνικού Βασιλείου σύμφωνα μέ την Εφετηρίδα του Ελληνικού Βασιλείου γιά το έτος 1837 του Α.Ι.Κλάδου, ανήκει στόν δήμο Μεγανίτη (στήν Αιγιάλεια)μέ τά υπόλοιπα επί του Παναχαϊκού χωριά παρασκευή,Γκρέκα,Αράχωβα,Κακοχωριό,Κουνινά,Αγ.Ιωάννης Μονή Πεπελενίτσας.και η θέση του υπάρχει και σήμερα εκεί πάνω στό παναχαϊκό και πλησίον τού χωρίου Λαλικώστα το οποίο μάς έχει απασχλήσει στό παρελθόν.Επομένως η αναφορά σου ότι τό χωριό ανήκε στόν δήμο Τριταιών δέν ευσταθεί.Μέ διάταγμα του Βασιλέως Όθωνα της 24 Ιουνίου-6 Ιουλίου 1836 οι κάτοικοι του χωριού μεταφέρονται κατά τό χωρίον Βουκουρα Βεχράμι και Αλεποχώρι.Σου επισυνάπτω και το ανάλογο έγγραφο. Πολλά πολλά συγνώμη ..Θά χαρώ πολύ άν η αναφορά αυτή διορθωθή (άν μπορεί να γίνει τώρα διόρθωση)

εικόνα Κεπενού

2. Απάντησα με το παρακάτω mail:
Αθανασιος Τζωρτζης tzathan@gmail.com Συνημμένα16 Αυγ (Πριν από 10 ημέρες)

Αγαπητέ φίλε κ. Κεπενέ γεια σου και χρόνια πολλά.
Αρχικά θέλω να σου πω ότι η έκφραση του λόγου είναι ελεύθερη, εγώ δεν διεκδικώ το αλάθητο, άρα η συγνώμη είναι περιττή.
Επίσης πρέπει να σου πω ότι σκοπός με όσα αναρτώ δεν είναι ούτε να «πουλήσω πνεύμα» ούτε να παραποιήσω ονόματα χωριών κ. λ. Απεναντίας σκοπό έχω να προσθέτω ένα πετραδάκι στο σχηματισμό του μωσαϊκού της ιστορίας της περιοχής Καλαβρύτων κυρίως αλλά και των σχετιζομένων με αυτήν περιοχών λόγω μερικού εποικισμού τους (όπως της Δύμης), γι’ αυτό και είμαι πολύ προσεκτικός και πάντα όπως και στο παρελθόν σου έχω πει, ό,τι αναρτώ βασίζεται σε πηγές.
Η ανάρτηση περί Φραγκιώτη, αναφέρεται αποκλειστικά στο ιστορικό πρόσωπο και δεν ερευνά καθόλου το χωριό καταγωγής του το Φράγκα. Η αναφορά μου στην υποσημείωση, έχει μόνο διευκρινιστικό σκοπό.
Από το έγγραφό σου όμως δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς αμφισβητείς και θέλεις να διορθώσω. «Το χωριό Φράγκα αρχικά ανήκε στο Δήμο Τριταίας, μέρος του οποίου δήμου μετά του δήμου Αραξίων, με το Β.Δ. της 22ας Ιανουαρίου (3 Φεβρουαρίου) 1841 συγχωνεύθηκαν στον δήμο Δύμης. Ο δήμος Δύμης είχε σχηματιστεί το 1835». Αυτό όπως θα διαπιστώσεις από το συνημμένο, έτσι το αναφέρει ο Σκιαδάς στο Διάγραμμα των δήμων της Ελλάδος, σελ. 223. Τις πηγές του δεν τις γνωρίζω (είμαι σίγουρος ότι είναι επίσημα έγγραφα του κράτους) ούτε και τις αμφισβητώ. Αν έχεις στοιχεία που να αμφισβητείται αυτό, τότε ευχαρίστως να κάνω οποιαδήποτε συγκεκριμένη (αποδεικνυόμενη όμως) διόρθωση.
Το χωριό Φράγκα του δήμου Μεγανήτιδος καταργήθηκε το 1845. Η ακριβής του θέση φαίνεται στο χάρτη που σου επισυνάπτω. Αναφέρεται στο κτηματολόγιο των Ενετών και υπάρχουν πολλά στοιχεία γι’ αυτό.
Δεν γνωρίζω αν οι κάτοικοι αυτού σχημάτισαν το χωριό-οικισμό Φράγκα Δύμης (παρά όσα άνευ πηγών αναγράφονται στο διαδίκτυο) ο οποίος αρχικά ανήκε στο Μπούκουρα (όπως και το έγγραφό σου αναφέρει), το οποίο Μπούκουρα ανήκε στο Δήμο Δύμης αρχικά αποσπάσθηκε όμως στη συνέχεια στο δήμο Αραξίων.
Ο οικισμός Φράγκα το 1928 αποσπάσθηκε από το Μπούκουρα και δημιουργήθηκε η κοινότητα Φράγκα.
Πάντως τα έγγραφα που αναφέρονται στο Φραγκιώτη έχουν συνταχθεί το 1840 και μετά, στο δήμο Αραξίων, που σημαίνει ότι αυτός εκεί διέμενε και με δεδομένο ότι το 1845 είχε διαλυθεί το χωριό Φράγκα του δήμου Μαγανήτιδος, αν από εκεί έχει εποικιστεί το Φράγκα Δύμης.
Πέραν αυτών όμως, όπως σου έχω και στο παρελθόν αναφέρει, η ιστορία της περιοχής σου δεν είναι του ενδιαφέροντός μου. Εγώ συνεχίζω να ασχολούμαι με την επαρχία Καλαβρύτων κ. λ.
Πιστεύω να έγινα σαφής και να εξέλιπε η εντύπωση που εσφαλμένα σου δημιουργήθηκε ότι παραποιώ τα ιστορικά δεδομένα, όπως αυτά έχουν εδραιωθεί στη δική σου σκέψη, ή ότι δεν ερευνώ την ιστορική διαδρομή σχηματισμού χωριών, τα οποία άλλωστε δεν άπτονται του ενδιαφέροντός μου.
Με τιμή,
Α. Τζώρτζης.

Υ.Γ.: Η ταυτότητά σου εμφανίζεται έτσι: ΞšΞ΅Ο€Ξ΅Ξ½ΞΏΟ… ΦωτΡινΞ

εικόνα Κεπενός 1εικόνα Κεπενός 2

3. Επανήλθε ο κος Κεπενός με το mail:

ΞšΞ΅Ο€Ξ΅Ξ½ΞΏΟ… ΦωτΡινΕ 17 Αυγ (Πριν από 9 ημέρες)

Αγαπητε κ.Τζώρτζη, καλή σου μέρα .Κατά πρώτον να σου διευκρινήσω και εγώ ότι δέν αμφισβητώ τίς έρευνές σου και τίς γνώσεις σου απλά προσπαθώ να σέ βοηθήσω σέ κάτι το οποίο δέν πρόσεξες λίγο περισότερο. Νά απαντήσω στό ερώτημά σου ΄΄τι ακριβώς αμφισβητώ με το προηγούμενο μήνυμά μου΄΄.Αμβισβητώ αυτό ακριβώς που έχεις βάλει εντός εισαγωγικών <<Τό χωρίο Φράγκα αρχικά ανήκε στον δήμο Τριταίας κ.λ.π..>>και το οποίο στήν καταχώρηση περί Φραγκίωτη έχεις επισημάνει με το σημείο [1] . Επ΄αυτού και επί τού συνημμένου αποσπάσματος εγγράφου του Σκιαδά θά προσπαθήσω να σου εξηγήσω και να σε παρακαλέσω να τό κοιτάξεις λίγο ακόμη.Τό έγγραφο αναφέρεται σέ μεταγενέστερες προσαρτίσεις χωριών στον δήμο Δυμαίων.Γράφει Τμήμα του δήμου Τριταίας βάζει΄΄ [ ΄΄ και εντός αυτής τοποθετεί τά χωριά του δήμου αυτού τα οποία προσαρτήθησαν στον δήμο Δυμαίων και είναι αυτά τά χωριά ΜΟΝΟΝ οκτώ 8 ..Να μη τά ξαναγράψω. Στην συνέχεια γράφει το ΄΄ και ΄΄ και ακολουθούν τά άλλα χωριά από άλλους καταργηθέντας δήμους. Όλοι αυτοί οι οικισμοί τους οποίους αναφέρει είναι δημιουργημένοι αρκετά μετά το 1840-41,διότι τότε εκεί στην περιοχή οι οικισμοί ήταν πάρα πολύ λίγοι σέ σύγκριση με σήμερα όπου όλα αυτά τά΄΄ αίϊκα΄΄ ή ΄΄εϊκα΄΄,γέμησαν τον Αχαϊκό κάμπο(και όχι μόνον). Μελέτησε σε παρακαλώ αυτήν την παράγραφο του εντύπου Σκιαδά και θά μέ δικαιώσεις. Εκτός αυτού το ΦΕΚ 5 Β.Δ. 22/1(3/2)1841 σελ 56 και στον δήμο Δυμαίων α.α.5 αναφέρει ΜΟΝΟΝ αυτά τά οκτω 8 ως άνω χωριά Σανταμέρι Χαντζούρι κ.λ.π. και φυσικά ΔΕΝ αναφέρει το Φραγκα,το οποίο φυσικά δεν υπήρχε τότε αφού ήταν επι του Παναχαϊκού. Αυτά είναι τά αποδεικτικά στοιχεία μου επί βάσει των οποίον σου ζητώ την διόρθωση αυτή. Τώρα όσον αφορά τά υπόλοιπα στοιχεία γιά το χωριό αυτό και τά οποία πολλά καταγράφεις είναι πράγματι σωστά θά πρασθέσω όμως εγώ , απαντώντας και στήν έμμεση ερώτησή σου ΄΄άν κάτοικοι του ορεινού χωριού επο’ικησαν τό πεδινό΄΄ ότι γνωρίζω οικογένεια διαμένουσα στο χωριό Μέρτεζα (ν. Μύρτος) πλησίον του Φράγκα η οποία διατηρεί και σήμερα στό Παναχαϊκό τά υπάρχοντα απο παλιά χωράφια της. (οικογένεια Ράθωση λ.χ. αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλες) Στόν συνημμένο σου χάρτη πράγματι φαίνεται η θέση του χωριού αυτού ανήκον στον δήμο Μεγγανήτου

4. Απάντησα με το εξής mail:
Αθανασιος Τζωρτζης tzathan@gmail.com 23 Αυγ (Πριν από 3 ημέρες) προς ΞšΞ΅Ο€Ξ΅Ξ½ΞΏΟ…

Κύριε Κεπενέ,
Ο Σκιαδάς, στη σελ. XIX επεξηγώντας τα όσα ακολουθούν, γράφει:
«…Στις µεταγενέστερες προσαρτήσεις έχουν καταγραφεί οι κατοικηµένοι – κυρίως – τόποι αλλά και σηµαίνουσες θέσεις που εμφανίζονται ότι ανήκουν στην περιφέρεια του δήµου, Καταγράφηκαν τα ονόµατα και ελέχθηκαν από δύο τουλάχιστον πηγές. Μοναδική πηγή ονοµάτων που έµεινε ανεκµετάλλευτη γιατί στάθηκε αδύνατο να ελεγχθεί από δεύτερη πηγή, είναι το τρίτοµο έργο του Ραγκαβή τα Ελληνικά. Όταν σε κάποιο δήµο έχει συγχωνευθεί άλλος ένας ή περισσότεροι δήµοι ή ακόµη και, τµήµα δήµου ή δήµων, τότε προηγείται µε µαύρα έντονα γράµµατα το όνοµα του δήµου και ακολουθούν σε αγκύλη ή παρένθεση οι κατοικηµένοι τόποι ή οι θέσεις. Στις µεταγενέστερες προσαρτήσεις έχουν ενταχθεί και οι συνοικισµοί που δηµιουργήθηκαν ή αναγνωρίσθηκαν µετά το σχηµατισµό ενός δήµου, αλλά η περιοχή τους ανήκε από την αρχή στα όριά του…». Αυτή η αναφορά μας διευκρινίζει (χωρίς να αποσαφηνίζει πλήρως αυτό) ότι όσα ακολουθούν το με έντονα γράμματα: «Τμήμα δήμου Τριταίας» ανήκαν στην περιφέρειά του. Δεδομένου ότι αλλού, σε άλλες προσαρτήσεις αναγράφει μεμονωμένα χωριά χωρίς έντονα γράμματα.
Πέραν αυτού όμως παραμένει το ερώτημα: πριν ενταχθεί στο δήμο Δύμης το χ. Φράγκα, πού ανήκε;
Ανακεφαλαιώνοντας, μέχρι τώρα εγώ γνωρίζω ότι:
1. Το 1836 αναφέρεται Φράγκα στο δήμο Μεγανήτη. Επίσης το 1836 αναφέρει το έγγραφο που μου έστειλες ότι εντάχθηκε στο Μπούκουρα (;).
2. Το 1845 το χωριό αυτό καταργήθηκε.

1. Το 1851 αναφέρεται Φράγκα στο δήμο Δύμης (Νουχάκης σελ. 157, Β.Δ.13.6.1851, το οποίο αναφέρει και όλα τα χωριά που αναφέρει και ο Σκιαδάς. Ο Λουλούδης (Δήμοι,οικισμοί κ.λ ν. Αχαΐας) αναφέρει ότι το 1851 στην απογραφή αναφέρεται ως «Χατζούρι ή Φράγκα» και δεν είναι σαφές αν πρόκειται για το Φράγκα ή το Χατζούρι του δήμου Ωλενίας.
2. Το 1879 δεν αναφέρεται Φράγκα στις απογραφές κανενός δήμου – Τριταίας, Πατρών – Δύμης – Μεγανήτου κ.λ. (Χουλιαράκης).
3. Το 1889 αναφέρεται το Φράγκα στο δήμο Δύμης (Χουλιαράκης).
4. Το 1896 αναφέρεται το Φράγκα στο δήμο Δύμης (Χουλιαράκης).
5. Το 1907 δεν αναφέρεται το Φράγκα πουθενά (χουλιαράκης).
6. Το 112 αναφέρεται το Φράγκα στο δήμο Δύμης (Δρακάκης-Κούνδουρος).
7. Το 1928 αποσπάταια από το Μπούκουρα και σχηματίζει ιδία κοινότητα.
8. Ο Λουλούδης λέει ότι δεν εμφανίζεται σε διοικητική απόφαση πριν το 1926.
Τα ερωτήματα που περιμένουν απάντηση (και δεν την έχω) είναι:
Α) Μετά το 1845 και μέχρι το 1851, το Φράγκα πού ανήκε;
Β) Από το 1851 έως το 1889 γιατί δεν αναφέρεται σε καμιά απογραφή;
Γ) Το 1907 γιατί δεν αναφέρεται πουθενά; Οι εξηγήσεις που δίνει ο Λουλούδης είναι ότι οι κάτοικοι μετακινούνταν εποχιακά στον ορεινό οικισμό Φράγκα του Παναχαϊκού απ’ όπου καταγόντουσαν όπως αναφέρει επικαλούμενος την εφημ. Αχαγιώτικα Νέα, φ. 94. Ο άλλος λόγος που αναφέρει σαν απάντηση στο ερώτημα είναι ότι ενδεχομένως να απογράφηκε μαζί με τα Σαγαίικα.
Δ) Το 1851 όπως παραπάνω ανέφερα, τα χωριά που αναφέρει ο Σκιαδάς, ανήκαν στο δήμο Δύμης, γιατί χρειάστηκε να ξαναενταχθούν;
Πάντως κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά αυτά που μου αναφέρεις, θέλω να σου πώ τα εξής:
Το Φράγκα, είτε στο δήμο Τριταίας ανήκε, είτε στο δήμο Δύμης, είτε στο δήμο Αράξου, στην επαρχία Πατρών ανήκαν και οι τρεις δήμοι. Άρα προς τι η παρατήρησή σου στο πρώτο mail (Φράγκα Πατρών);
Αν ήθελες να αναφέρω ότι ο Φραγκιώτης καταγόταν από το Φράγκα του Μεγανήτου, αυτό δεν μπορούσα ούτως ή άλλως να το κάνω, αφού και τώρα δεν γνωρίζω τις βαθειές του ρίζες, αλλά και διότι από τα έγγραφα που παρέθεσα στο blog προκύπτει ότι καταγόταν από το Φράγκα διοικητικής αρμοδιότητας δήμου Αράξου και διέμενε στο δήμο Δύμης κατά ένα εξ’ αυτών των εγγράφων.
Σχετικά με την προέλευση του χωριού, από το ορεινό του Παναχαϊκού, ο Λουλούδης (Δήμοι νομού Αχαΐας κ.λ.) επικαλείται τον Τριανταφύλλου. Ο Τριανταφύλλου βέβαια αναφέρει ότι οι κάτοικοι του Φράγκα «κατήλθον εξ’ ομωνύμου χωρίου ΒΑ Οβρυοκάμπου, το οποίον έκτοτε εγκατελήφθη», αλλά αναφέρει και «Φράγκα, Γκρέκα, πολύ πλησίον του ορεινού Κρασέντζα εις Τριταίαν…». Ο Τριανταφύλλου επικαλείται τον Κορύλλο (Χωρογραφία…), ο οποίος αναφέρει μόνο ότι το Φράγκα Δύμης «οικείται υπό Αλβανών». Επίσης ο ίδιος (Λουλούδης, σ. 680) αναφέρει ότι «…από την Τριταία κάτοικοι από το Σκιαδά δημιουργούν τα Σκιαδαίικα… και από τη Φράγκα Αιγίου δημιουργούν τον ομώνυμο οικισμό…» αλλά δεν αναφέρει πηγές.

Ελπίζω ότι εσύ θα μπορέσεις να ερευνήσεις το θέμα και να δώσεις κάποια απάντηση. Εγώ δεν μπορώ να ξαναασχοληθώ με αυτό το θέμα.
Επίσης διόρθωση δεν μπορώ να κάνω αν δεν αποσαφηνιστεί αυτό που αναφέρει ο Σκιαδάς, όπως και όλα τα παραπάνω ερωτήματα, συν η εκδοχή του Φράγκα Τριταίας που αναφέρει ο Τριανταφύλλου.
Α. Τζώρτζης.
Υ.Γ.: Αν συμφωνείς, θα ήθελα όλη αυτή η ανταλλαγή μηνυμάτων να δημοσιευτεί στο blog για το Γκέρμπεσι, αν θέλεις και χωρίς ονόματα.

5. και… ο κος Κεπενός:

Κεπενός Πέτρος 10:13 π.μ. (Πριν από 6 ώρες) προς Εμένα.

Κε Τζώρτζη.Καλημέρα… Κατα πρώτον εδιόρθωσα την ταυτότητα σέ ευχαριστώ γιά την επισήμανση ,δέν τό είχα προσέξει ..Πιστεύω τώρα να εμφανίζεται κανονικά…. . Επί του θέματος μας τώρα.. Γνώμη μου είναι ότι επεκταθήκαμε πάρα πολύ χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο… Η διαταγή απονομής της προικοδοσίας των στρατιωτικών αυτών οι οποίοι αναφέρονται ονομαστικά μεταξύ των οποίων και ο Φραγγιώτης Βασίλειος, αναφέρει επ΄ακριβώς τα στοιχεία τους ονοματεπώνυμο, καταγωγή ,και κατοικία.Ο εν λόγω Φραγγιώτης Κατάγοταν από τό Φραγγα Αχαϊας και διέμενε στό Χωρίον Δύμη(ν. Α.Αχαϊα), του δήμου δημαίων .(αναφορά σου σέ έγγραφο της 13-4-1842) καθώς και άλλων τα οποία παραθέτεις.Αρχικά βέβαια η αίτηση του έχει υποβληθή στον δήμο Αραξίων ,εν Γομοστώ. κ.λ.π…

Μέχρι εδώ όλα καλά.Εκείνο το οποίο άνοιξε αυτήν μας την συζήτηση είναι αυτή η επισήμανση σου ότι το χωρίο Φραγγα άνηκε αρχικά , στον δήμο Τριταιών. Και η συζήτηση αυτή συνεχίζεται απλά και μόνον γιά νά αποδείξουμε εσύ μεν, ότι η τοποθέτησή σου αυτή είναι σωστή, εγώ δέ ότι είναι λάθος.. Από ποίο Φράγγα , κατήγετο ο εν λόγω Φραγγιώτης,δέν ενδιαφέρει την παρούσα αντιπαράθεσή μας..Η διαφωνία μας επικεντρώνεται στήν θέση τού Χωριού Φράγγα τού τότε και τώρα δήμου Δύμης των Πατρών.. Δέν θά επεκταθώ σέ όλα τά ερωτήματα τά οποία θέτεις στο τελευαίο σου μήνυμα διότι είναι εκτός θέματος. Θά επικεντρωθώ στά τελευταία δύο σημεία. .Γράφεις: Ο Σκιαδάς στήν σελ. ΧΙΧ ..κ.λ.π.. επισημαίνει με εντονα γράμματα τόν δήμο απο τον οποίο απεσπάσθησαν τα χωριά και εντός παρενθέσεως ή αγκύλης τοποθετούνται τα χωριά αυτά , ή οι κατοικημένοι τόποι. Εδω ακριβώς είναι η λεπτομέρεια.. Η μέν έντονη γραφή υπάρχει ,η αγκύλη υπάρχει αλλά κάπου κλείνει αρα εκεί όπου η αγκύλη κλείνει εκει σταματάνε και τά χωριά τού τμήματος του δήμου αυτού. Απο εκεί και μετά ακολουθούν άλλα χωριά,.Στην περίπτωσή μας μετά την αγκύλη υπάρχει η λέξη »καί» και ακολουθούν τά άλλα χωριά .Ολα αυτά τά χωριά που ακολουθούν ειναι χωριά τα οποία υπάρχουν σήμερα αλλά δέν υπήρχαν το 1840…Ολα αυτά πλήν του Φράγγα , Μπεδρόνι ,Βίδοβα,τά οποία δέν μπορώ να ξέρω γιατί επανατοποθετούνται εδώ, όλα τα υπόλοιπα 29 χωριά εδημιουργήθηκαν πολύ αργότερα δέν ανάγονται στην χρονολογία 1851 που γράφεις ότι αναφέρεται ο Σκιαδάς.. Διότι και απο απλή λογική αλλά καί κατά Ν.Τριανταφύλλου όλα ,σχεδόν, τά χωριά τά οποία είναι τοποθετημένα μετά την αγκύλη στήν διαφιλονικούμενη παράγραφο, πρωτοεμφανίζονται στην απογραφή του 1889 και επομένως είναι δημιουργημένα ολίγον πρό αυτής της χρονολογίας διότι και κατά λογική συνέπεια και όπως είναι γνωστό όλα αυτά τα χωριά τα λήγοντα σέ …αίϊκα ή ..έϊκα είναι διμηουργήματα της μεταπελευτερωτικής περιόδου… Την χρονολογία του 1840 ( + – ) δέν υπήρχαν στην περιοχή της κάτω Αχαϊας παρά μόνον πολύ λιγοστά χωριά και η περιοχή του δήμου Τριταίας δεν έφτανε μέχρι τα χωριά αυτά,, τα όριά της ησαν πολύ πιό νοτιανατολικά επι του όρους Μόβρη .. Διότι κατά το δικό σου σκεπτικό η περιοχή από τά Μαύρα βουνά ,το Γκέρμπεσι και Καλογριά, μέχρι τόν σημερινό Αγιο Στέφανο ,στην βιομ.περιοχή δηλαδή ύπήρξε κάποτε (το 1840) περιοχή του δήμου Τριταίας… Ο Χ Ι .δέν είναι έτσι.Δέν είναι δυνατόν.. Θυμάμαι την ανάλογη περίπτωση η οποία μας είχε απασχολήσει πολύ παλιά και η οποία ήταν παρόμοια μέ αυτή,ότι δηλαδή 22 ή 24 χωριά τού δήμου Παναχαιών είχαν προσαρτηθή στόν δήμο Πατρέων,ενώ τά χωριά αυτά ήσαν μόνον 4 και αυτό, διαπιστώνω τώρα ότι, ήταν συνέπεια τών »’έντονων γραμμάτων»’ του Σκιαδά τα οποία ήσαν τοποθετημένα μπροστά απο τά ονόματα τών προσαρτημένων χωριών..Διαπιστώνω ότι δέν έχεις μπεί στον κόπο (με την καλή έννοια) να εξετάσης με το μικροσκόπιο αυτήν την παράγραφο τού Σκιαδα των νεώτερων προσαρτήσεων όπως επιγράφεται.. .. Εγώ πάντως παραμένω στήν θέση μου ότι το Χωριό Φράγγα μέ την σημερινή του θέση ποτέ δέν υπήγετο στόν δήμο Τριταιών.. [[ Με την παρατήρησή μου περί επαρχίας δέν ενοούσα τήν συγκεκριμένη καταχώρηση αλλά γενικώτερα ,όπως λ.χ. ακούω νά λένε Χαλανδρίτσα του δήμου Ερυμάνθου ενώ θά ήταν πιό σωστό Χαλανδρίτσα Πατρών , ή Σαραβάλι Μεσσάτιδος ενώ θα ήταν πιο σωστό, Πατρών .Διότι από την εποχή της δημιουργίας τού Ελλ. κράτους τά χωριά μας έχουν αλλάξει διοικητικές εξαρτήσεις ουκ ολίγες φορές. Οι επαρχίες υπάρχουν ακόμη και από την Βυζαντινή περίοδο..]]] Δέν θά είχα αντίρηση οι ανταλαγές αυτές των απόψεών μας να καταχωρηθήούν στό blog σου »Γκέρμπεσι Αχαϊας»’ και επωνύμως……. Φιλικότατα μετά τιμής ΚεπενόΠέτρος..

============================================================

Αγαπητέ αναγνώστη όλων των παραπάνω,

παρέθεσα την ανταλλαγή αυτών των μηνυμάτων, με την άδεια του κου Κεπενού, για να έχει την ευχέρεια ο κάθε αναγνώστης να κρίνει κάθε άποψη που εκφράζεται εκεί, αλλά κυρίως να δώσει πληροφορίες για τα ρωτήματα που υπάρχουν. Το κυρίως θέμα που εγώ παρουσίασα είναι ο αγωνιστής του 1821 Φραγκιώτης Βασ.  Δεν ήταν και δεν είναι των προτεραιοτήτων μου να ασχοληθώ με άλλα θέματα, όπως το χωριό Φράγκα. Όσα στη υποσημέιωση ανέφερα είναι διευκρινιστικά και η πληροφορία έχει αντληθεί από το σύγγραμα του Ελ. Σκιαδά. Τον κο Κεπενό δεν τον γνωρίζω προσωπικά, είχα όμως και στο παρελθόν αναλόγων αναζητήσεών του ατελέσφορη ανταλλαγή μηνυμάτων.

Θέλω να δαβεβαιώσω τους αναγνώστες αυτού εδώ του blog ότι: Δεν γνωρίζω μέχρι τώρα κάτι άλλο, πέραν όσων παραπάνω ανέφερα, για το χωριό Φράγκα Δύμης. Εφ’ όσον προκύψουν στοιχεία (από οποιονδήποτε) που να εδραιώνουν  άλλη εκδοχή πέραν εκείνης που στην υποσημείωση της περί Φραγιώτη ανάρτησης αναφέρονται, ή που να απαντούν στα ερωτήματα που στο (νο 4) mail μου προς τον κο Κεπενό διατύπωσα, αυτά θα τα παραθέσω εδώ, παρ’ ότι δεν συγγενεύει το θέμα με το αντικέιμενο του bog.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω, τόσο τον κο Κεπενό για την προσοχή του στα γραφόμενά μου, όσο και όλους εκείνους που με ανιδιοτελείς σκοπούς συμβάλλουν στην προαγωγή της αλήθειας και της γνώσης.

Με τιμή,

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s