Του Κάτρη η τρούπα.

Στο «Ιστορικό Λεξικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων» αναφέρεται σαν τοπωνύμιο του «Κ ά τ ρ η  η  τ ρ ο ύ π α», χωρίς άλλα στοιχεία.

Αλλά ποιός ήταν ο Κ ά τ ρ η ς από τον οποίο πήρε την ονομασία το τπν. αυτό και τι ήταν και που βρίσκεται αυτό;

Ο Χ. Π. Κορύλλος (Πεζοπορία από Πατρών εις Τρίπολιν, 1890) μας πληροφορεί ότι: Καθώς βαδίζουμε από την Άνω Βλασία για το Λειβάρτζι και σε απόσταση μισής περίπου ώρας, στα αριστερά του δρόμου, από σπηλαιώδη μικρή οπή, στη ρίζα ενός γέρικου πλατανιού, βγαίνει πολύ νερό. Σε ύψος δε περί τα εξήντα μέτρα στο βράχο, πάνω από αυτή την τρύπα, υπάρχει τρύπα σπηλαίου, η οποία είχε φραχθεί με μικρό τοίχο από πέτρες (ξερολιθιά) στον οποίο έφθανε κάποιος δύσκολα. Ο τοίχος αυτός που άφηνε ελεύθερο μόνο μικρό μέρος (είσοδο) της τρύπας αυτής, χτίστηκε κατά τον ιερό αγώνα του 1821 και χρησίμευε αφ’ ενός μεν για την προστασία του σπηλαίου το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι κάτοικοι της Βλασίας ως αποθήκη για τα χρήσιμα πράγματά τους τα οποία κινδύνευαν από τους Τούρκους και αφ’ ετέρου για τους ίδιους τους κατοίκους και ιδίως τους αδυνάτους, οι οποίοι κατέφευγαν εκεί όταν γινόταν επιδρομή του εχθρού. Η θέση αυτή και κυρίως η τρύπα από την οποία βγαίνει το νερό, ονομάζεται του «Κ ά τ ρ η  η  τ ρ ο ύ π α».

Ο Κ ά τ ρ η ς ήταν ληστής της περιοχής, έζησε επί Τουρκοκρατίας και παραμόνευε στο μέρος εκείνο όπου περνούσαν οι διαβάτες και τους λήστευε. Στη συνέχεια έμπαινε μέσω της στενής τρύπας από την οποία έβγαινε το νερό και υπογείως ανέβαινε στο υπερκείμενο σπήλαιο και όχι μόνο κρυβόταν εκεί αλλά εκεί κατοικούσε και εκεί μετέφερε και έκρυβε και τα κλοπιμαία. Κανείς δεν γνώριζε ότι εκεί ζούσε και έτσι παρέμενε ακαταδίωκτος.

Σε μικρή απόσταση μετά το τπν. αυτό αρχίζει η ανάβαση για το Λειβαρτζινό βουνό.

Ίσως το τπν. είναι η «βρύση του Κάτερη» που αναφέρεται στο βιβλίο του Ν. Κ. Σακελλαρόπουλου «Λεχούρι και Κερέσοβα…., σελ. 248) στο οποίο αναφέρεται ότι στου Κάτερη την πηγή βγήκε το νερό της θέσης Μαλακάδι, στο πίσω μέρος του Καλλιφωνίου προς την Βλασία, που κατά την παράδοση «φράκαρε» την εκροή του με ποκάρια μαλλιά, χώματα και πέτρες, μία χήρα μάνα δυο παιδιών που μάλωναν για το ποιος θα φτιάξει εκεί τη στρούγκα. Ο συγγραφέας αναφέρει ότι πιθανόν εκεί να υπήρχε πηγή και το νερό λόγω σεισμού να άλλαξε πορεία.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s