Παπαζαφείρης Θεόκλητος (Γιαταγάνας).

Μεγάλη συγκίνηση ένοιωσα χθες 8.11.2015, εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, επισκεπτόμενος το ομώνυμο και εορτάζον μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όχι μόνο γιατί θυμήθηκα τα δύο μαθητικά μου χρόνια στο Γυμνάσιο του μοναστηριού, αλλά και διότι άκουσα τους ιερουργούντας μοναχούς να μνημονεύουν, πρώτον, μεταξύ άλλων διατελεσάντων ηγουμένων και τον αείμνηστο Θεόκλητο (Παπαζαφείρη ή Γιαταγάνα) εκ του Γκέπμπεσι καταγομένου.

(Από το πόνημά μου: «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων», μεταφέρω εδώ όσα στο αντίστοιχο λ. έχω καταγράψει. Επίσης μεταφέρω εδώ και το έγγραφο του ηγουμένου, τότε, Θεοκλήτου Παπαζαφείρη, το οποίο έχει καταχωρηθεί στην αρχή του βιβλίου των Πανίτσα Π. – Παπαθεοδώρου Π. με τίτλο: ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ).

«Παπαζαφείρης Θεόκλητος: (;-1997), (είχε το προσωνύμιο «Γιαταγάνας»), ηγούμενος Μονής Ταξιαρχών Αιγίου κατά την δεκαετία του 1960. Καταγόταν από το Γκέρμπεσι (Προφήτη Ηλία) Λαπαθών και συνετέλεσε στον ηλεκτροφωτισμό της Μονής. Επί ηγουμενίας του έγινε και ο αυτοκινητόδρομος μέχρι τη Μονή. Επί των ημερών του λειτουργούσε στο μοναστήρι ημιγυμνάσιο[1] που ίδρυσε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αγαθόνικος. Πέθανε το 1997. Παπαζαφείρης Παναγιώτης ή Γιαταγάνας: πατέρας του Θεόκλητου Παπαζαφείρη, από το Γκέρμπεσι Λαπαθών στο οποίο διετέλεσε και πρόεδρος για αρκετά χρόνια.»

———————————————————————————–

[1] Σ’ αυτό το σχολείο είχε την τύχη να φοιτήσει για δύο χρόνια και ο γράφων, διαπρεπείς καθηγητές του οποίου, μεταξύ άλλων εξ’ ίσου αξιόλογων και σεβαστών, ήσαν και οι: Π. Πανίτσας και Π. Παπαθεοδώρου οι οποίοι συνέγραψαν το βιβλίο: Το Μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας – Έκδοσις Κουτσουμπή – Αίγιον 1972, καθώς και άλλα πονήματα.

GiataganasGiataganas1Σε ένδειξη ευχαριστιών και τιμής.

Θ. Τζώρτζης.

This entry was posted in Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s