Σας ευχαριστώ!

Με συγκίνηση αλλά και ικανοποίηση, θέλω να εκφράσω και απ’ αυτό εδώ το βήμα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Καμενιανιτών – Δροβολοβιτών – Δεσινιωτών και ειδικά στον Πρόεδρό του κ. Κων. Νικολόπουλο, τον Γεν. Γραμματέα αυτού Γεώργιο Φωτόπουλο, αλλά και σε όλο το Δ.Σ. για την τιμητική διάκριση που μου έκανε σήμερα 10.1.2016. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κο Λαζουρά για την απονομή της τιμητικής πλακέτας και για όσα είπε για μένα, όπως και όλους όσους βρέθηκαν στην σημερινή εκδήλωση από όλη την Επαρχία Καλαβρύτων αλλά και από το πατρικό μου χωριό Γκέρμπεσι, και είχα την χαρά αλλά και την τιμή να βρεθώ ανάμεσά τους.
Επίσης θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στους επίσης τιμηθέντες κους Νικ. Κυριαζή «ιδρυτή του ιστοτόπου KAΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕWS, για την προβολή της Καλαβρυτινής γης μέσω του σύγχρονου ηλεκτρονικού τύπου» και Κωνσταντίνο Παπαπαναγιώτου «για τη μεγάλη συμβολή του στη διατήρηση της Πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας».ΒράβευσηαΒράβευση1Βράβευση2Βράβευση4Ο χαιρετισμός μου στην εκδήλωση:

Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής αυτοδιοίκησης,
Κύριοι εκπρόσωποι των Συλλόγων της επαρχίας Καλαβρύτων, και της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης,
Κύριε πρόεδρε, κύριε Γραμματέα, κυρίες και κύριοι, μέλη του Δ. Σ., του Συλλόγου Καμενιανιτών – Δροβολοβιτών – Δεσινιωτών «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ»,

Κυρίες και Κύριοι,
αγαπητοί φίλοι συμπατριώτες,

παρ’ ότι το χωριό καταγωγής μου, το άλλοτε Γκέρμπεσι και τώρα με την ονομασία Πρ. Ηλίας, δεν γειτνιάζει με τα χωριά σας, σας νοιώθω «κοντοχωριανούς», γιατί η αγκαλιά σας έφτασε μακριά, έως εμένα, παραμερίζοντας ίσως τοπικούς και άλλους ανασταλτικούς παράγοντες και θυμίζοντας σε όλους μας ότι όταν κάποιος προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι αξιόλογο, ένα έργο δηλ. το οποίο θα απευθύνεται και θα εξυπηρετεί όλους τους συμπατριώτες του, οι κόποι του, υπάρχει ελπίδα, να αναγνωριστούν και να εκτιμηθούν ανάλογα.

Αγαπητοί φίλοι, αισθάνομαι υποχρέωση απέναντί σας γατί με καλέσατε εδώ αναγνωρίζοντας την προσπάθειά μου για τη δημιουργία ενός έργου που αφορά στην Επαρχία απ’ όπου καταγόμαστε, γι’ αυτό και σας ευχαριστώ πολύ. Αισθάνομαι όμως και μεγάλη ευθύνη γιατί θα πρέπει να μη διαψεύσω τις προσδοκίες σας, για τη συνέχιση και βελτίωση της προσπάθειας αυτής, ώστε να υπάρχει τελικά ένα έργο χρήσιμο και άρτιο, μία βάση δεδομένων και πληροφοριών με συγκεντρωμένα στοιχεία, για όλη την επαρχία Καλαβρύτων.

Για 7 και πλέον χρόνια πάσχισα να δημιουργήσω το εξάτομο έργο το οποίο εκδόθηκε πριν ένα χρόνο και έχει τίτλο: Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, αλλά με επιμονή, υπομονή και με τη βοήθεια και του Θεού έφτασε στο τέλος και με δική μου δαπάνη τυπώθηκε σε λίγα αντίτυπα.

Η προσπάθεια αυτή γεννήθηκε μέσα από τα εξής βασικά δεδομένα :
α) την προφανή ύπαρξη μεγάλου ιστορικού πλούτου στην επαρχία Καλαβρύτων, τον οποίο πλούτο προγενέστεροι από εμένα, κατέγραψαν και έτσι διασώθηκε διάσπαρτος, σε διάφορα σημεία στα οποία ανατρέχουμε σήμερα να τον αναζητήσουμε, να τον βρούμε και να τον ξαναζήσουμε κυρίως μέσα από τα κείμενα των συγγραμμάτων και των βιβλίων των οποίων η αξία και σπανιότητά τους είναι αξιοθαύμαστες, ακόμα και σήμερα που ζούμε στην περίοδο της ηλεκτρονικής πληροφορίας.
β) την ηθική ανάγκη συλλογής και καταγραφής βιογραφικών στοιχείων ανθρώπων – ηρωικών θα έλεγα μορφών – που, ακόμα και αν ο αγώνας και η θυσία τους χαρακτηρίστηκε από φιλοπατρία και αλτρουϊσμό, εντάσσονταν σε μια ομάδα αγνώστων με γενική αναφορά «εκείνοι που έπεσαν για την πατρίδα», μερικοί των οποίων ίσως παρέμεναν εντελώς άγνωστοι στους νεωτέρους. Βλέπετε, κατά τη δική μου εκτίμηση αλλά και πολλών άλλων, το να επιλέγεις να δώσεις τη ζωή σου για ένα ιδανικό, κάτι μη απτό, είναι μια στιγμή υπέρτατης θυσίας και σπάνιας ομορφιάς, μια απόφαση που η ελάχιστη επιβράβευση και τιμή που μπορεί να αξίζει, είναι η απόδοση της υστεροφημίας, η καταγραφή και κατάθεση στην ιστορία, η αιώνια καταγραφή και αναφορά.

Δεν φιλοδοξώ να καταστώ ο ιστορικός της περιοχής, ούτε να υπερσκελίσω άλλους άξιους Καλαβρυτινούς εργάτες του πνεύματος.

Φιλοδοξώ όμως το έργο αυτό να αποτελέσει σοβαρή πηγή πληροφοριών για κάθε ενδιαφερόμενο, ερευνητή, απλό Καλαβρυτινό πατριώτη, για κάθε έναν ειδικό ή μη, που θέλει να βρει συγκεντρωμένες πληροφορίες και στοιχεία, για τα χωριά ή τους οικισμούς της περιοχής, για τη σύστασή τους, για τον πληθυσμό τους διαχρονικά, για τους καταγόμενους απ’ αυτά μετανάστες στην Αμερική, για τους καταγόμενους απ’ αυτά αγωνιστές του 1821, και των μετέπειτα πολέμων, για λαογραφικά, ιστορικά και λοιπά στοιχεία και αξιόλογα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ιστορική αυτή επαρχία Καλαβρύτων κ.λ. Πολλά απ’ αυτά τα στοιχεία έχουν συλλεγεί από διάφορες κυρίως γραπτές πηγές. Ένα μεγάλο μέρος εξ’ αυτών έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Αυτά είναι στοιχεία με πηγή είτε τα Γενικά Αρχεία του κράτους, είτε την Εθνική βιβλιοθήκη ή και άλλες πηγές ή ιστορικά αρχεία, τα δε λαογραφικά προέρχονται από την Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ένας αξιόλογος και φωτισμένος καθηγητής όριζε στους επί πτυχίω φοιτητές του, αντί για πτυχιακή εργασία να προσκομίζουν καταγεγραμμένα λαογραφικά στοιχεία για το χωριό καταγωγής τους. Έτσι αρκετά Καλαβρυτινόπουλα συγκέντρωσαν στοιχεία για τα χωριά τους και έτσι διασώθηκε ένα μέρος της παράδοσής μας.

Η διαδικασία συλλογής και καταγραφής αυτών των πληροφοριών, ακολούθησε τους αποδεκτούς και επιστημονικούς κανόνες συγγραφής ενός τέτοιου έργου. Σε κάθε μου αναφορά, παραθέτω την πηγή, θέλοντας έτσι, αφ’ ενός μεν να αποδώσω τον φόρο τιμής και πνευματικών δικαιωμάτων στους προκατόχους και δημιουργούς και αφ’ ετέρου να δώσω την ευχέρεια ελέγχου των πηγών μου, και θέλοντας επίσης να εμπνεύσω και τους επόμενους από εμένα για τον ίδιο σκοπό. Οι πληροφορίες που παραθέτω, δεν προέρχονται από υποθέσεις ή συμπεράσματα δικά μου, αλλά από συλλογή και σύνθεση στοιχείων από τις πηγές, από επεξεργασία ταξινόμηση και καταγραφή των διασκορπισμένων πληροφοριών που ανακάλυψα κατά την έρευνά μου.

Αξιότιμοι φίλοι και φίλες, πάντα με σαγήνευε η δυνατότητα του ανθρώπου να κοιτάζει πίσω, και μέσα από τους κώδικες, τα χειρόγραφα, μέσα από τα βιβλία, να ανιχνεύει την πληροφορία και τη γνώση και να προάγει τη δυνατότητα του πολιτισμού μας να εξελιχθεί. Άλλωστε, τι θα ήμασταν σήμερα, χωρίς τη γνώση που πέρασε από γενιές σε γενιές; Η γνώση αυτή, πέρασε αλώβητη, ατόφια και απαράλλαχτη, μόνο μέσα από τα βιβλία. Τις πληροφορίες λοιπόν που συνέλεξα, θεώρησα ότι είναι καθήκον, υποχρέωσή μου στις επόμενες γενεές, να τις αποτυπώσω σε ένα έργο το οποίο ευελπιστώ ότι θα αποτελέσει πολύτιμο κομμάτι, του πνευματικού πολιτισμού της επαρχίας Καλαβρύτων.

Είμαι συγκινημένος λοιπόν σήμερα, αφού προσθέτω και εγώ ένα έστω μικρό πετραδάκι στο οικοδόμημα της ιστορίας του τόπου μας και που κάτι που ονειρευόμουν ως επίτευγμα, με βοήθησε ο Θεός να το κάνω πραγματικότητα.

Αγαπητοί φίλοι, επειδή η σημερινή ημέρα είναι ημέρα ιδιαίτερη και γιορτινή για σας, περιοριζόμενος σε όσα προανέφερα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθειά μου συνεχίζεται προς την ίδια κατεύθυνση και τον ίδιο ανιδιοτελή σκοπό, και αφού σας ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά για την τιμή που μου κάνετε, να σας ευχηθώ Καλή χρονιά, υγεία και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία!

Χρόνια πολλά!

This entry was posted in Άρθρα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s