Ντένερτ Κόνραντ (Döhnert Konrad) ή Τέννερ (Συμπληρωματικά στοιχεία).

Για τον Ντένερτ Κόνραντ (Döhnert Konrad) του οποίου το όνομα λανθασμένα αναφέρεται ως «Τέννερ» (Τenner) στην ελληνική, αγγλική αλλά και γερμανική βιβλιογραφία, στον τύπο αλλά και σε διάφορες άλλες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, έχω παραθέσει εκτενές λήμμα στο «Ιστορικό λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων».

Ο άνθρωπος αυτός βαρύνεται τουλάχιστον στη συνείδηση του Ελληνικού λαού και κυρίως των Καλαβρυτινών και των Αιγιωτών για την απάνθρωπη και βίαιη δράση του και συμπεριφορά, για τη σφαγή στα Καλάβρυτα παρ’ ότι δεν ήταν αυτός ο κύριος υπεύθυνος αλλά και για άλλες περιπτώσεις και, παρ’ ότι, με βάση τις καταθέσεις Ελλήνων μαρτύρων, αλλά και βάσει άλλων στοιχείων, θεωρήθηκε ένας από τους κύριους κατηγορούμενους της σφαγής των Καλαβρυτινών κ.λ., στην κατάσταση που συνέταξε η γερμανική εισαγγελία αναφέρεται ότι δεν βρέθηκε στα γερμανικά αντίγραφα το όνομα του κατηγορουμένου και έτσι δεν έδωσε ποτέ λόγο των πράξεών του. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα στις 18.4.1945, αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος από τους Αμερικανούς. Όταν έγινε καλά αφέθηκε ελεύθερος και έμεινε στην Αυστρία, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε δύο κόρες. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σαν φοροτεχνικός και αργότερα σαν πληρεξούσιος διευθυντής σε κάποιο γραφείο εισπράξεων. Επειδή ήξερε ότι τον καταζητούσαν απέφευγε επαφές με πρώην μέλη της 117ης μεραρχίας καταδρομών[1]. Δεν έδωσε ποτέ λόγο των πράξεών του και πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου 1979 σε ηλικία 64 ετών και τάφηκε κοντά στο Λίντς.

Η Φιλισόφου Μ. (Κατοχή και Αντίσταση στην Αχαΐα: κοινωνικές και εκπαιδευτικές διαστάσεις – Διδακτορική διατριβή) αναφέρει: «… Από ελληνικές πηγές αναφέρεται, οργανωμένη από το ΕΑΜ Αιγιαλείας, απόπειρα δολοφονίας του Τένερ, η οποία όμως απέτυχε. Συγκεκριμένα, όταν μπήκε στο παντοπωλείο του Σ. Γιαννακόπουλου για αγορές, ο παντοπώλης, που ήταν ειδοποιημένος, προφασίστηκε ότι πάει να πάρει κάτι από την αποθήκη. Τότε ο αντάρτης Ν. Μητρόπουλος, που υποδυόταν τον πελάτη του μαγαζιού, βγαίνοντας πέταξε μια χειροβομβίδα που έπεσε στο πεζοδρόμιο. Ο Τένερ έπεσε κάτω, ελαφρά τραυματισμένος, αλλά η χειροβομβίδα τραυμάτισε θανάσιμα διερχόμενο παιδί[2]…».

Ο ίδιος συγγραφέας (Παπαγεωργίου Γεώργιος του Θ.) στο βιβλίο του «Η Εθνική Αντίσταση στην Αιγιαλεία 1941-1944» – έκδοση 1983, αναφέρει πρόσθετα στοιχεία για τη δράση του Ντένερτ, τα οποία δεν έχω περιλάβει στο «Λεξικό»: «… Στο Αίγιο από τη νύχτα της 18 Σεπτεμβρίου 1944, οι Γερμανοί άρχισαν να συγκεντρώνονται στην παραλία για να περάσουν με καΐκια στη Ρούμελη. Πριν φύγουν έβαλαν φωτιάκαι έκαψαν τις λότζες στην παραλία του Αιγίου. Ο Τέννερ με τη φρουρά του κατέβηκε τελευταίος στην παραλία. Παρέλαβε μαζί του και 14 ομήρους από την περιοχή του Αιγίου. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Σπύρος Γιαννακόπουλος, που πήγε μόνος του να δει τους ομήρους και να τους βοηθήσει. Ο Τέννερ μόλις είδε το Σπύρο , τον διέταξε να τον ακολουθήσει. Ήσαν φίλοι. Αυτός κατάλαβε τι τον περίμενε και έξυπνος όπως ήταν, πλησίασε τον Τέννερ και τον παρεκάλεσε να του επιτρέψει να πάει πάρα πέρα, γιατί τον ενοχλούσε το στομάχι του. Ο Τέννερ του το επέτρεψε. Ο Σπύρος κρατώντας τότε το στομάχι του, μπήκε στα πεύκα της Τρυπητής και αμέσως τρέχοντας ανέβηκε το βράχο από τα σκαλιά και έφθασε στου «Μοίραλη τ’ απήδημα». Είχε σωθεί. Ο Τέννερ μπήκε στο καΐκι μαζί με τους ομήρους και τους Γερμανούς και βγήκε στην Ιτέα. Αυτός ο μεγάλος εγκληματίας που είχε πρωτοστατήσει στην εκτέλεση των Καλαβρυτινών, αυτός που είχε εκτελέσει πατριώτες, όταν βγήκε στην Ιτέα, εξετέλεσε αδίστακτα τους ομήρους χωρίς καμιά τύψη. Ανάμεσα στους εκτελεσμένους ήσαν και ο Κων. Αντωνάτος, ράπτης Αιγίου αι αγωνιστής. Σώθηκε ανάμεσα στους εκτελεσμένους ο Αλέξης Μαραβέγιας από το χωριό Τέμενη. Γλύτωσε μέσα στα πτώματα των σκοτωμένων, που τον είχαν σκεπάσει. Οι ριπές του πολυβόλου και η χαριστική βολή τον είχαν τραυματίσει. Έγινε καλά. Μετά από χρόνια ο Μαραβέγιας σκοτώθηκε στο εξωτερικό από αυτοκίνητο. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήσαν ακόμα οι Ιωάννης Χατζής, Γεώργιος Σπανός, Παν. Δημητρόπουλος, Γκόφας, Γ. Μαυρουδής, Γ. Σάβας κ. ά…».

Για την επίθεση εναντίον του Ντένερτ στο Αίγιο, αναφέρει αναλυτικά στοιχεία ο Γ. Παπαγεωργίου (για τη νοσηλεία του Ντένερτ στο νοσοκομείο και για την τύχη του αντάρτη Ν. Μητρόπουλου, ως επίσης και για τον Σπύρο Γιαννακόπουλο), τα οποία λόγω χώρου δεν παραθέτω εδώ, αλλά  την ουσία αποτυπώνει η Μ. Φιλοσόφου, όπως παραπάνω αναφέρθηκε.

Η παράνομη εφημερίδα «Λεύτερος Μωρηάς» (Όργανο της Κομμουνιστικής επιτροπής περιοχής Πελοποννήσου) στο φ. 20 της 18ης Ιουλίου 1944 έχει την παρακάτω καταχώρηση για το γεγονός της επίθεσης στον Ντένερτ.

aaaa==========================================================

[1] Ήταν η Γερμανική μεραρχία καταδρομών που εκτέλεσε τους Καλαβρυτινούς και έκαψε τα Καλάβρυτα.

[2] Γ. Παπαγεωργίου, (1983), σ. 72-73.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s