Γκοτσόπουλος Δημήτριος από Μαζαράκι Φαρών.

Στις 26 Μαΐου 2012, είχα αναρτήσει στο παρόν blog Αριστειούχους από το Μαζαράκι Φαρών.

Σήμερα παραθέτω έγγραφα για τον αγωνιστή του 1821 και Φαλαγγίτη Γκοτσόπουλο Δημήτριο από το Μαζαράκι Φαρών.

«Προς το Υπουργείον των Στρατιωτικών./ Χαλανδρίτσα την 28 Ιανουαρίου 1847./ Αφού η αυτού Μεγαλειότης ηυδόκησε να με ονομάση δια του από 20 Μαΐου 1832 έτους Β. Διατάγματος χαρακτηρισμένον υπολοχαγόν της Φάλαγγος, κατά συνέπειαν μοι εδόθη και το περί τούτου φαλαγγιτικόν Γραμμάτιόν μου./ Επειδή η τελευταία επιτροπή μεείχε βαθμολογημένον εις τον βαθμόν του πραγματικού υπολοχαγού αναφέρομαι εις το Υπουργείον τούτο (επισυνάπτων συγχρόνως και το πιστοποιητικόν μου της ταυτότητος) ίνα ευαρεστηθή να μοι κοινοποιήση τον βαθμόν μου τούτον του πραγματικού υπολοχαγού και συγχρόνως να μοι διευθύνη δια της ενταύθα Νομαρχίας και το υπόλοιπον του πραγματικού υπολοχαγού φαλαγγιτικόν γραμμάτιόν μου./Υποσημειούμαι με σάβας./ Ο ευπειθέστατος./ Δ. Γκοτζόπουλος.».
Στο περιθώριο της σελίδας υπάρχει σημείωση: Υπό το όνομα Δημήτρης Γκοτζόπουλος Ι. Μ. Σελ. 160 […]/ όνομ. χ/6 […] εκ Πατρών.
Στο περιθώριο της δεύτερης σελίδας της αίτησης υπάρχει η σημείωση: «Ο αναφερόμενος Δημήτριος Γκοτζόπουλος εκ Π.Πατρών εις τα Μητρώα της Επιτροπής του 1830 υπάρχει εγγεγραμμένος εις την Έκτην τάξιν ήτοι Υπολοχαγός, την 20 Μαΐου 1838, ωνομάσθη χαρακτηρισμένος υπολοχαγός και επροικοδοτήθη ως ανθυπολοχαγός, ήδη εξαιτείται την πραγματικότητα του βαθμού του και δυνάμει του από 12 Φεβρουαρίου 1845 Β. Διατάγματος έχει δικαίωμα να ονομασθή πραγματικός Υπολοχαγός και να λάβη την διαφοράν της προικοδοτήσεως μεταξύ του ανθυπολοχαγού και υπολοχαγού./ Αθήναι την 2 Μαρτίου 1847/[ακολουθούν δύο δυσανάγνωστες υπογραφές]» και στη συνέχεια η σημείωση: «Εγκρίνεται ο Υπουργός».
Το πιστοποιητικό του δήμου Φαρών έχει ως εξής: «Αριθ. 22/ Βασίλειον της Ελλάδος/ ο/ Δήμαρχος Φαρών/ πιστοποιεί/ ότι/ Ο χαρακτηρισμένος υπολοχαγός της Β. Φάλαγγος κύριος Δημήτριος Γκοτσόπουλος είναι ο εκ του χωρίου Μαζαράκι του δήμου μας της επαρχίας Πατρών Δημήτριος Γκοτσόπουλος./ Αιτήσει όθεν αυτού εκδίδομεν το παρόν ίνα τω χρησιμεύση ένθα δεί./ Ο αναπληρών τον Δήμαρχον Φαρών/ Β΄ Δημαρχιακός Πάρεδρος/ Γιώργης Τακαλάκης[;]».
Από άλλο έγγραφο του Υπουργείου Στρατιωτικών, με ημερομηνία 26.4.1847, προς τη Νομαρχία Αχαΐας και Ήλιδος, προκύπτει ότι «το έγκλειστο στην παρούσα προικοδοτικό Γραμμάτιο παρακαλείσθε να εγχειρίσετε εις τον κάτωθεν αξιωματικόν της προικοδοτουμένης φάλαγγος Δημήτριον Γκοτζόπουλον υπολοχαγόν κάτοικον εις Μαζαράκι του δήμου Φαρών το υπ’ αριθ. 2025/1993 εκδραχ. 864. Την απόδειξιν της επιδόσεως αυτού θέλετε διευθύνει εις ημάς εγκαίρως./ Αθήναι τη 26 Απριλίου 1847…».

Γκοτσόπουλος1Γκοτσόπουλος2ΓκοτσόπουλοςΠηγή: Γ.Α.Κ.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s