Μέτζαινα (Πλατανόβρυση): Αφιέρωση από έναν Μετζαινίτη, στη Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας.

Στην ιερά μονή των Αγίων Θεοδώρων – Σοπωτού ευρέθη ένας χειρόγραφος κώδικας (Δεφτέρι), στο οποίο ανεγράφοντο οι δωρεές των διαφόρων προσκυνητών προς την μονή από το 1721 έως το 1850.

Το χειρόγραφο αυτό (ή μέρος αυτού;)  παρατίθεται στο βιβλίο του πρωθιερέως Νικολάου Παπαδοπούλου[1]: «Κατακαημένου Μοριά σελίδες 1821, Αθήναι 1974».

Εκεί λοιπόν αναφέρονται 350 οικογένειες από διάφορα μέρη, τα δε χωριά και κωμοπόλεις που μνημονεύονται ανέρχονται σε 122. Γίνεται μνεία πολλών κληρικών, λαϊκών, στρατιωτικών κ. λ. προσώπων καθώς και γεγονότων. Οι σημειώσεις έχουν γραφεί από πολλά και διαφορετικά πρόσωπα και δεν έχει τηρηθεί χρονολογική σειρά.

Στον κώδικα αυτό, αναφέρονται και τα εξής για τον Γεώργιο Λαχανά από την Μέτζαινα[2]:

«1768. Αυγούστου 20. Έγραψεν ο γεροΓεωργάκης Λαχανάς τους γονείς του από χωρίον Μέτζενα[3]. Μηλίτσα, Γιάννη, συγγενών. Στο Τρανό Χωράφι ρίζες 4 όσες είναι δια κέντρο, στο χωράφι εκεί την αφιερώνω στο μοναστήρι τους αγίους Θεοδώρους στην Αναστάσοβα, δια ψυχικήν μου σωτηρίαν και των γονέων μου, και να μην έχη κανείς να τους δικάση, Γιαννάκη, Γεωργούλας, Τρισεύγενης». (Παπαδόπουλος Νικ. Κατακαημ. Μοριά…, σ. 378).

========================================================

[1] Πρωθιερέας, ιστοριοδίφης με πολλές δημοσιεύσεις στο ενεργητικό του, πτυχιούχος της θεολογικής Σχολής Αθηνών, καλός γνώστης της εβραϊκής και γερμανικής γλώσσας, καταγόταν από το Δεσινό Αροανίας. Ως Καθηγητής Θεολόγος εδίδαξεν στα Σχολεία Δούκα Ηλείας, Σουλιμά Τριφυλίας και το 1918 στην Πάτρα. Γεννήθηκε στις αρχές του 1891, πέθανε το 1983 και έχει ταφεί στο κοιμητήριο του Βύρωνα. Αναλυτικά περί αυτού Άρθρα, βιογραφικά, νεκρολογία, δημοσιεύματα και κριτικές έργων του στο βιβλίο του π. Μαξίμου Ιβηρίτου – Νικολοπούλου «Πρωθιερεύς Νικόλαος Παν. Παπαδόπουλος (1891-1983)».

[2] Αποτελεί πρώην δημοτικό και σήμερα κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Φαρρών και υπάγεται στο Δήμο Ερυμάνθου.

[3] Παλαιά ονομασία του εν τω νομώ Αχαΐας και Ήλιδος χωρίου Πλατανόβρυση. Απέχει τρίωρον των Πατρών [Σημ.: συγγραφέως Νικ. Παπαδοπούλου].

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s