Βιβλίων συνέχεια… «Ο ΜΩΡΗΑΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ»

Περιήλθε στα χέρια μου το εξάτομο έργο του Ηλια Παπαστεριόπουλου «Ο Μωρηάς στα όπλα»– Αθήνα 2015. Επίσης και δύο άλλα μικρά τεύχη: Το «Διασχιζοντας τη Σοβιετική Ένωση» – Αθήνα 1964, και το «Το δολλάριο, η μεγάλη απάτη της εποχής μας»– Αθήνα 1975.

Όταν έφτιαχνα το «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων» είχα δει μόνο τον 4ο τόμο του έργου «Ο Μωρηάς στα όπλα». Πιστεύω να έχω την ευχέρεια να αντλήσω πληροφορίες για την επαρχία Καλαβρύτων και από τους άλλους τόμους.

Η γραμμή στα εσωτερικά εξώφυλλα, η κόκκινη έχει γίνει από μένα. Προτρέπω τον αναγνώστη να διαβάσει το σημείωμα στον 4ο τόμο. Εξώφυλλο παραθέτω μόνο του α’ τόμου, αφού όλα είναι ίδια, με μόνη αλλαγή τον αριθμό του κάθε τόμου.

Ο Μωρηάς στα όπλαεξωΟ Μωρηάς στα όπλαΟ Μωρηάς στα όπλα1Ο Μωρηάς στα όπλα2Ο Μωρηάς στα όπλα3Ο Μωρηάς στα όπλα4Ο Μωρηάς στα όπλα5Ο Μωρηάς στα όπλαaaaaΟ Μωρηάς στα όπλαbbbΔεν παραθέτω εδώ τα περιεχόμενα των 6 τόμων γιατί είναι πολλές οι σελίδες και ο «χώρος» μου περιορισμένος. Ακολουθούν όμως οι δύο σελίδες της βιογραφίας του, όπως  αυτή περιλαμβάνεται στο έργο.

Ο Μωρηάς στα όπλαbiogrΟ Μωρηάς στα όπλαbiogr1

Συμπληρωματικά αυτών να σημειώσω ότι καταγόταν από το Δρέπανο Πατρών και πέθανε στην Αθήνα στις 12.7.1985. Αρχικά είχε εμφανιστεί στα γράμματα ως ποιητής με το ψευδώνυμο Ηλίας Πάριος και τύπωσε ποιητική συλλογή στην Πάτρα.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Βιβλιοπαρουσίαση and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Βιβλίων συνέχεια… «Ο ΜΩΡΗΑΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ»

 1. Ο/Η παπαστεργιόπουλος βασίλειος λέει:

  σας ευχαριστούμε για την αναφορά στον αείμνηστο πατέρα μας.

  • Ο/Η tzathan λέει:

   Κε Βασίλη Παπαστεργιόπουλε,
   ο πατέρας σου αείμνηστος Ηλίας, με το έργο του αυτό, κατόρθωσε να διασώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιστορίας της περιόδου εκείνης για το Μωρηά. Του οφείλουμε λοιπόν γι αυτό ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Για την ενημέρωση όσων τύχει και διαβάσουν το παρόν, πρέπει να αναφέρω ότι πέρα από τα 6 βιβλία τα οποία μου προμήθευσες, υπάρχει και το Αρχείο Παπαστεριόπουλου, όπως και το Αρχείο του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, το οποίο και διερευνώ αυτή την περίοδο. Παραμένει τυπωμένη στη μνήμη μου η ευγενής σου προσπάθεια να με εξυπηρετήσεις όταν ήρθα σε επικοινωνία μαζί σου.

   Καλημέρα αγαπητέ φίλε!

   • Ο/Η παπαστεργιόπουλος βασίλειος λέει:

    ευχαριστώ για την απάντηση σας. εκτός απο το αρχείο 12ου συντάγματος ελας, το οποίο διέσωσε ο πατέρας μου, και το δώσαμε στο ελια/μιετ, αγίου ανδρέου 5, πλάκα, υπάρχει πλέον και το προσωπικό αρχείο του, το οποίο φυλάσσεται στα αρχεία ΑΣΚΙ, πλατεία κουμουνδούρου, κτίριο συριζα, εδω και 2 χρόνια, με την προσωπική πολιτική του ιστορία. υπάρχει πάντα το 6τομο έργο του, ο Μωρηάς στα όπλα, το οποίο διαθέτουμε χωρίς κέρδος, για να τιμήσουμε την μνήμη του. με εκτίμηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s