Χαρμπίλας Θεόδωρος.

Στις 12 Οκτωβρίου 2011 είχα αναφέρει στο παρόν bog για τον Θεόδωρο Χαρμπίλα. Αυτά έχω περιλάβει και στο «Ιστορικό λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων», παρ’ ότι δεν αναφέρονται άμεσαστην επαρχία αυτή.

Σήμερα συμπληρώνω τα παραπάνω, όπως και το σχετικό λ. στο «Λεξικό» με τα εξής:

Η σύζυγός του (Θεοδώρου Χαρμπίλα] Παρασκευή, στις 22.3.1850, έστειλε από την Χαλανδρίτσα προς τον Δήμαρχο Φαρών έγγραφο αίτηση στην οποία αναφέρει ότι με παλαιότερη αναφορά της είχε υποβάλλει στην Νομαρχία πιστοποιητικά με βάση τα οποία διεκδικούσε κληρονομικά δικαιώματα αυτή και τα δύο παιδιά της, του αποβιώσαντος συζύγου της Θ. Χαρμπίλα. Όμως από 5 Ιανουαρίου ειδοποιήθηκε ότι το όνομα του συζύγου της δεν αναφέρεται στους σχετικούς καταλόγους των αγωνιστών τους οποίους έχει στείλει το Υπουργείο των Στρατιωτικών, παρ’ ότι υπήρξε αγωνιστής και απ’ ότι εγνώριζε ο αποβιώσας ανήρ της «κατετάχθη εις το μητρώον, ήτοι εις το Πρώτον Μέρος του περί τούτου βιβλίου και υπό της σελίδος 116 τάξις 6/5 και κατά την εποχήν καθ’ ήν υπήρχε πρόεδρος της επιτροπής ο κ. Ντζούρτζ και μέλος αυτής ο κος Ιωάννης Θ. Κολοκοτρώνης, ο πλέον σχετικός και γνωστός εις τας θυσίας και αγώνας προς την πατρίδα του συζύγου [της] Θ. Χαρμπίλα…». Δεδομένου ότι άλλοι αγωνιστές ικανοποιήθηκαν και αποζημιώθηκαν, ζητούσε να διαβιβαστεί αρμοδίως η αίτησίς της αυτή ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αβλεψία και να δικαιωθούν οι αγώνες του μακαρίτη άνδρα της. Για την αγράμματη Παρασκευή υπογράφει ο Ν. Παπαθανασόπουλος.

Ο Νομάρχης Αχαΐας στις 28.3.1850 από την Πάτρα στέλνει στο Υπουργείο των Στρατιωτικών έγγραφο με το οποίο κάνει γνωστό ότι η χήρα του Θ. Χαρμπίλα ζητάει να μάθει αν ο αποβιώσας σύζυγός της ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα των στρατιωτικών.

Το Υπουργείο στρατιωτικών με το από 4 Απριλίου 1850 έγγραφό του απάντησε ως εξής στον Νομάρχη: «… πληροφορούμεν υμάς ότι ο Θεόδωρος Χαρμπίλας συμπεριελήφθη από την εξεταστικήν  επιτροπήν του 1833 έτους εις τον κατάλογον των μεταβάντων προκαίρως[;] εις τους εχθρούς κατά το διάστημα του αγώνος, αλλ’ η εξεταστική επιτροπή του 1836 δεν συμπεριέλαβεν αυτόν εις το μητρώον και ένεκα της μη εγγραφής εις αυτό οι κληρονόμοι αυτού δεν δύνανται να λάβουν την αιτηθείσαν προικοδότησιν./ Αθήναι τη 6 Απριλίου 1850».

Πηγή: ΓΑ.Κ.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s