Γκέμπεσι: μία αμφιβολία αίρεται…

Κοντογεωργάκης Δημήτριος

Κοντογεωργάκης Δημήτριος.

Σε δύο προηγούμενες καταχωρήσεις μου εδώ, στις 26.7.2011 με τίτλο: «Μερικοί εξ’ όσων καταγόντουσαν από το Γκέρμπεσι» και στις 18.1.2013 με τίτλο: «Θανάσης Κοντογεωργάκης και Δημήτριος Κοντογεωργάκης» είχα αναφέρει περί της καταγωγής αυτών από το Γκέρμπεσι Λαπαθών (Προφ. Ηλία) αλλά μου έμενε μία αμφιβολία για τον Δημήτριο, όστις κατά μεν τον B. Πετιμεζά καταγόταν από το Γκέρμπεσι κατά δε τον Γκ. Πετιμεζά από το Μπούμπουκα, αλλά και ο ίδιος στα έγγραφά του ανέφερε το Μπούμπουκα.

Αυτή την αμφιβολία είχα καταχωρήσει και στο Ιστορικό Λεξικό της Επαρχίας Καλαβρύτων με ένα ερωτηματικό στον τόπο καταγωγής του Δημήτρη Κοντογεωργάκη.

Διαβάζοντας όμως αυτές τις ημέρες στα Γ.Α.Κ. τις καταθέσεις που έγιναν τον Νοέμβριο του 1846  στη διεκδίκηση αποζημίωσης του «νεοφωτίστου» Δημητρίου Μιμίκου[1] ή Γαλανόπουλου  από το Ελλην. Δημόσιο για κτήματα του πατρός του Οθωμανού Ντοσούν[2] Αγά, βρήκα και ένορκη κατάθεση του Δημητρίου Κοντογεωργάκη, ο οποίος εξετασθείς ως μάρτυρας ρωτήθηκε από τον ανακριτή για τον τόπο καταγωγής του και απάντησε ότι γεννήθηκε στο  Γκέρμπεσι και ήτο κάτοικος του χωριού Μπούμπουκα από λίγα χρόνια πριν και ότι ήταν γεωργός ετών 75. Ανέφερε πέραν των άλλων ότι καλλιεργούσε εθνικά κτήματα στο χωριό Μπούμπουκα και στα όρια με όσα κτήματα ανήκαν πριν στον Ντοσούν Αγά.

Άρα όσα ο Πετιμεζάς περί καταγωγής ανέφερε στο πιστοποιητικό που του έδωσε το οποίο είναι καταχωρημένο στο «Ιστορικό Λεξικό», ήσαν τα αληθή.

Έτσι λοιπόν, εφ’ όσον και ο ίδιος ένορκα κατέθεσε ότι είχε γεννηθεί στο χωριό Γκέρμπεσι, απαντήθηκε το ερωτηματικό που παρέμενε και δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ο Δημήτρης Κοντογεωργάκης καταγόταν από το Γκέρμπεσι.

Πέραν αυτών, εγώ έχω πληροφορηθεί από συγγενικό πρόσωπο των Κοντογεωργάκηδων του χωριού Μπούμπουκα ότι καταγόντουσαν από το Γκερμπεσι, και μάλιστα ότι στο Γκέρμπεσι είχαν και Πύργο οι πρόγονοί τους. Τέτοιος Πύργος βέβαια δεν γνωρίζω να υπήρξε στο παρελθόν, ούτε ερείπια του σώζονται κάπου.

Αλλά και στα περί Πετιμεζαίων «σημειώματα» αναφέρεται ότι προεπαναστατικά το 1803 υπήρχε ο Κοντογεωργάκης στο Γκέρμπεσι. Είναι εκείνος που μαζί με τον Μακρυβασίλη από το χωριό Νουσιά, πρόκριτοι των Καλαβρύτων μαζί με το Ζαΐμη, τους έπεισαν να φονεύσουν τον Πετιμεζά, ενέργεια η οποία βέβαια δεν τελεσφόρησε.

Θ. Τζώρτζης.

————————————————————————-

[1] ο Δημήτριος Μιμίκος ήτο γιός του Ντοσούν Αγά, βαφτίστηκε το 1826 και παντρεύτηκε στο Ναύπλιο γυναίκα Χριστιανή και απέκτησε δύο παιδιά τον Βασίλειο και τη Φωτεινή.

[2] Για την ιστορία, ο Ντοσούν Αγάς είχε ολόκληρο το χωριό Μπούμπουκα στην ιδιοκτησία του 1500-2000 στρέμματα, στα όρια των χωριών Μάνεσι, Ασάνι, Κούτελη του δήμου Λαπαθών και μέχρι την Κρύα Βρύση της Βλασίας και άλλα κτήματα αλλού. Ο μύλος που είχε στο Μπούμπουκα εδόθη από την Κυβέρνηση στον Νικόλαο Νίκα, ενώ αυτός στα Μαζέϊκα εδόθη στον Νικόλαο Πετιμεζά.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s